Parlamentarna pitanja
PDF 188kWORD 19k
1. ožujka 2018.
O-000025/2018
Pitanje za usmeni odgovor O-000025/2018
upućeno Komisiji
članak 128
Jan Zahradil, u ime Kluba ECR

 Predmet: Imenovanje glavnog tajnika Europske komisije

U srijedu 21. veljače Komisija je objavila da je njezin glavni tajnik Alexander Italianer odstupio s dužnosti s trenutačnim učinkom i da će ga zamijeniti trenutačni šef kabineta predsjednika Jean-Claudea Junckera Martin Selmayr. Komisija je objasnila da je za g. Italianera hitno pronađena zamjena kako se njegova „djelotvornost” ne bi dovela u pitanje i kako ne bi bilo „praznine”. Međutim, kada je 2015. objavljeno da će bivša glavna tajnica Catherine Day odstupiti s dužnosti, gđa Day je na toj dužnosti ostala još otprilike tri mjeseca. Na temelju informacija koje je Komisija do sada dala medijima vremenski okvir treba shvatiti kako slijedi:

31. siječnja: radno mjesto zamjenika glavnog tajnika oslobođeno je i oglašeno, 14. veljače: istječe rok za podnošenje prijava, 15. veljače: kandidati sudjeluju u procjeni u centru za procjenu kandidata, 16. veljače: razgovori s kandidatima i ocjenjivanje kandidata, 19. veljače: šefovi kabineta sastaju se radi pripreme za sastanak kolegija (imenovanje se ne navodi u dnevnom redu, ni pod točkom „razno”), 20. veljače: povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther Oettinger sastaje se s potencijalnim kandidatom, 21. veljače u 9:00: dovršen je izmijenjeni dnevni red kolegija povjerenika u kojem je navedena vijest o imenovanju, 9:30: započinje sastanak kolegija, Martin Selmayr imenuje se zamjenikom glavnog tajnika, glavni tajnik Europske komisije podnosi ostavku, Martin Selmayr imenuje se glavnim tajnikom Europske komisije, 9:39: Komisija novinarima šalje obavijest o obraćanju medijima tijekom kojeg će predsjednik Juncker i povjerenik Oettinger odgovarati na pitanja o imenovanjima, 10:30: Juncker se obraća novinarima i odgovara na pitanja o imenovanjima tijekom sjednice Komisije.

– Komisija tvrdi da je imenovanje novog glavnog tajnika u skladu s pravilima i postupcima, no smatra li da postupa u duhu pravila i u dobroj vjeri kad je riječ o transparentnosti i pravednosti?

– Smatra li da su postojeća pravila i postupci za zapošljavanje starijih dužnosnika dovoljno transparentni i pravedni?

– Smatra li da joj postupak zapošljavanja, ovakav kakav jest, omogućuje da kao institucija razmotri velik niz kandidata s različitim vještinama i razinama iskustva?

– S obzirom na ograničeno vrijeme koje je novinarima dano da se pripreme za obraćanje medijima, namjerava li Komisija preispitati svoju strategiju informiranja novinara i javnosti o glavnim odlukama i objavama?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 5. ožujka 2018.Pravna napomena