Întrebări parlamentare
PDF 188kWORD 19k
1 martie 2018
O-000025/2018
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000025/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Jan Zahradil, în numele Grupului ECR

 Subiect: Numirea Secretarului General al Comisiei Europene

Miercuri, 21 februarie, Comisia a anunțat că Secretarul său General, Alexander Italianer, a ieșit la pensie cu efect imediat și că îl va înlocui Martin Selmayr, actualul șef de cabinet al Președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker. Comisia a explicat că dl Italianer a fost înlocuit imediat pentru a nu afecta „eficacitatea” muncii sale și pentru a nu exista un „vid”. Cu toate acestea, în 2015, după anunțul că fostul Secretar General, Catherine Day, va demisiona, aceasta a mai rămas în funcție timp de aproximativ trei luni. Pe baza informațiilor comunicate de presă Comisiei până în prezent, calendarul este după cum urmează:

31 ianuarie: Postul de secretar general adjunct devine disponibil și este publicat; 14 februarie: Încheierea termenului pentru depunerea candidaturilor; 15 februarie: Candidații participă la etapa „centru de evaluare”; 16 februarie: Candidații sunt intervievați și evaluați; 19 februarie: Șefii de cabinet se reunesc pentru a pregăti reuniunea colegiului (nu există nicio mențiune privind numirea nici pe ordinea zi, nici la rubrica chestiuni diverse); 20 februarie: Comisarul pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger, se întâlnește cu potențialii candidați; 21 februarie, ora 9:00 Se distribuie ordinea de zi revizuită pentru colegiul comisarilor, cu informația privind numirea; 9.30: Începe reuniunea colegiului, Martin Selmayr este numit în funcția de Secretar General adjunct, Secretarul General al Comisiei Europene demisionează, Martin Selmayr este numit Secretar General al Comisiei Europene; 9.39: Comisia trimite o informare jurnaliștilor că Președintele Juncker și comisarul Oettinger vor avea o reuniune de presă privind numirile; 10.30: Juncker se întâlnește cu presa pentru a discuta numirile care au avut loc în timpul reuniunii Comisiei.

– Comisia a afirmat că recrutarea noului Secretar General a respectat normele și procedurile necesare. Cu toate acestea, consideră Comisia că a acționat în spiritul normelor și cu bună credință în ceea ce privește transparența și echitatea?

– Consideră Comisia că normele și procedurile sale actuale privind recrutarea funcționarilor publici de rang înalt sunt suficient de transparente și de echitabile?

– Consideră Comisia că procesul de recrutare în forma sa actuală îi permite ca instituție să aibă în vedere o gamă largă de candidați cu competențe și niveluri de experiență diferite?

– Având în vedere timpul limitat acordat jurnaliștilor pentru a se pregăti pentru conferința de presă, intenționează Comisia să își revizuiască strategia în ceea ce privește informarea presei și a publicului cu privire la deciziile și anunțurile majore?

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 5 martie 2018Notă juridică