Parlamentarna vprašanja
PDF 186kWORD 19k
1. marec 2018
O-000025/2018
Vprašanje za ustni odgovor O-000025/2018
za Komisijo
Člen 128 poslovnika
Jan Zahradil, v imenu skupine ECR

 Zadeva: Imenovanje generalnega sekretarja Evropske komisije

V sredo, 21. februarja, je Komisija sporočila, da se je njen generalni sekretar, Alexander Italianer, upokojil s takojšnjim učinkom in da ga bo nadomestil Martin Selmayr, sedanji vodja kabineta predsednika Jeana-Clauda Junckerja. Komisija je pojasnila, da je bil Alexander Italianer nadomeščen takoj zato, da ni bila ogrožena njegova „uspešnost“ in ni nastala „praznina“. Nasprotno je leta 2015 takratna generalna sekretarka Catherine Day po najavi svojega odstopa na položaju ostala še približno tri mesece. Iz informacij, ki jih je Komisija doslej posredovala medijem, je mogoče razbrati naslednjo časovnico:

31. januar: delovno mesto namestnika generalnega sekretarja se odpre in je objavljeno; 14. februar: izteče se rok za oddajo prošenj; 15. februar: kandidati se udeležijo preizkusa v ocenjevalnem centru; 16. februar: kandidati opravijo razgovore in so ocenjeni; 19. februar: vodje kabineta se sestanejo, da pripravijo sejo kolegija (imenovanje na dnevnem redu ni omenjeno, niti pod točko razno); 20. februar: komisar za proračun in človeške vire Günther Oettinger se sreča z najverjetnejšim kandidatom; 21. februar ob 9.00: zakroži spremenjeni dnevni red za kolegij komisarjev z dodano točko o imenovanju; 9.30: začne se seja kolegija, Martin Selmayr je imenovan za namestnika generalnega sekretarja, generalni sekretar Evropske komisije odstopi, Martin Selmayr je imenovan za generalnega sekretarja Evropske komisije; 9.39: Komisija novinarjem pošlje obvestilo o tiskovni konferenci o imenovanjih s predsednikom Junckerjem in komisarjem Güntherjem Oettingerjem; 10.30: predsednik Juncker vodi tiskovno konferenco z razpravo o imenovanjih na seji Komisije.

– Komisija je sicer navedla, da je bila zaposlitev novega generalnega sekretarja skladna z zavezujočimi predpisi in postopki, toda ali meni, da je ravnala v skladu z duhom predpisov in v dobri veri, kar zadeva preglednost in pravičnost?

– Ali meni, da so njena sedanja pravila in postopki za zaposlovanje visokih uradnikov dovolj pregledna in pravična?

– Ali meni, da ji kot instituciji sedanji postopek zaposlovanja omogoča, da preuči širok nabor kandidatov z različnimi znanji in izkušnjami?

– Glede na omejeni čas, ki so ga imeli novinarji na voljo za pripravo na tiskovno konferenco, ali namerava pregledati svojo strategijo glede obveščanja medijev in javnosti o pomembnih odločitvah in objavah?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 5. marec 2018Pravno obvestilo