Eljárás : 2018/2634(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000044/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000044/2018 (B8-0026/2018)

Viták :

PV 13/06/2018 - 17
CRE 13/06/2018 - 17

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 187kWORD 19k
2018. május 2.
O-000044/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000044/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Linda McAvan, a Fejlesztési Bizottság nevében

 Tárgy: Az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség államaival kötendő új partnerségi megállapodásra irányuló tárgyalások
 Válasz a plenáris ülésen 

2017. december 12-én a Bizottság az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok csoportja közötti partnerségi megállapodásra irányuló tárgyalások megkezdésére való felhatalmazásról szóló tanácsi határozatra irányuló ajánlást fogadott el. A tárgyalások lehetőséget biztosítanak az EU és az AKCS-államok csoportja közötti partnerség korszerűsítésére, amely jogilag kötelező és értékalapú marad. A javaslatok számos kérdést vetnek fel:

– Hogyan szándékozik a Bizottság a regionális paktumok felé tett javasolt elmozdulást az AKCS-országok erős identitásának megőrzésével összeegyeztetni?

– Az új partnerség keretében milyen szerepet és jogállást terveznek az Afrikai Uniónak és a regionális szervezeteknek, például a regionális gazdasági közösségeknek?

– Milyen fajta egyensúlyt kíván a Bizottság elérni az Afrikára való erőteljes összpontosítás, valamint a Karib-térséggel és a csendes-óceáni régióval fenntartott partnerség között?

– Hogyan szándékozik a Bizottság hatékonyabbá tenni a politikai párbeszédet, javítani az emberi jogok helyzetének nyomon követését, valamint befogadóbb és részvételen alapuló ellenőrzést végezni?

– Hogyan szándékozik a Bizottság egy valódi, többszereplős partnerséget kiépíteni, amely megerősített szerepet biztosítana a parlamentek, a civil társadalom, valamint a regionális és helyi hatóságok számára a megállapodás teljes életciklusa során, a tárgyalásoktól a végrehajtásig?

– Hogyan biztosítja a Bizottság, hogy a támogatáson túlmutató, több szakpolitikai elemet tartalmazó kibővített partnerség ne gyengítse a szegénység felszámolására irányuló partnerségi kötelezettségvállalást, és abból senki sem maradjon ki? Mik a Bizottság szándékai annak érdekében, hogy az emberi jogokat és a fenntartható fejlesztési elveket tiszteletben tartó keretet hozzon létre a magánszektor fellépései számára?

– Hogyan szándékozik a Bizottság megerősíteni a jövőbeli partnerség parlamenti dimenzióját? Milyen intézményi struktúrát irányoz elő a Bizottság az átfogó Közös Parlamenti Közgyűlés mellett?

– Hogyan szándékozik a Bizottság megerősíteni a jövőbeli Közös Parlamenti Közgyűlés konzultációs/tanácsadói hatáskörét, és hogyan biztosítja, hogy a Miniszterek Tanácsa rendszeresen konzultáljon a Közgyűléssel?

– Felkéri-e a Bizottság a Tanácsot, hogy a végleges uniós tárgyalási irányelveket közzétegye?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. május 4.Jogi nyilatkozat