Postupak : 2018/2646(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000053/2018

Podneseni tekstovi :

O-000053/2018 (B8-0032/2018)

Rasprave :

PV 04/07/2018 - 22
CRE 04/07/2018 - 22

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 187kWORD 17k
17. svibnja 2018.
O-000053/2018
Pitanje za usmeni odgovor O-000053/2018
upućeno Komisiji
članak 128
Cecilia Wikström, u ime Odbor za predstavke

 Predmet: Negativne posljedice FATCA-e za građane EU-a, a posebice za "slučajne Amerikance"
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Sjedinjene Američke Države jedna su od dvije države u svijetu koja provodi sustav oporezivanja na temelju državljanstva.

Nakon stupanja na snagu američkog Zakonu o izvršenju poreznih obveza s obzirom na račune u inozemnim financijskim institucijama (FATCA) i s njim povezanih međuvladinih sporazuma zaključenih između država članica i Sjedinjenih Država, financijske institucije u EU-u obvezne su davati detaljne informacije o računima za čije se imatelje pretpostavlja da su američki državljani, zbog čega nastaju problemi u području zaštite podataka. Izvanteritorijalnim učinkom FATCA-e i povezanim međuvladinim sporazuma pogođen je velik broj europskih građana, a posebice takozvani „slučajni Amerikanci” kao i europski građani koji uz državljanstvo jedne od država članica imaju i američko te njihovi članovi obitelji koji nisu američki državljani. Posljedice FATCA-e su i situacije u kojima se sve većem broju državljana EU-a odbija pristup osnovnim bankovnim uslugama, što je po svemu sudeći protivno Direktivi o računima za plaćanje (Direktiva 2014/92/EU) i Povelji o temeljnim pravima.

1. Na koji način Komisija namjerava uključiti situaciju „slučajnih Amerikanaca” u svoju procjenu prenošenja Direktive o računima za plaćanje i svim građanima EU-a zajamčiti pravo pristupa računima za plaćanje s osnovnim uslugama bez diskriminacije, u skladu s člancima 15. i 16. Direktive?

2. S obzirom na značajan nedostatak recipročnosti između SAD-a i EU-a u kontekstu FATCA-e te nesudjelovanje SAD-a u zajedničkom standardu izvješćivanja OECD-a, koje diplomatske i zakonodavne korake Komisija namjerava poduzeti kako bi zaštitilo prava i interese pogođenih građana EU-a od izvanteritorijalnih učinaka FATCA-e?

3. Smatra li Komisija da je za adekvatnu zaštitu prava europskih građana i osiguravanje recipročnosti potreban zajednički pristup EU-a u skladu s najvišim međunarodnim standardima o poreznoj transparentnosti? Posebice, bi li Komisija bila spremna ponovno razmotriti mogućnost ponovnog pregovaranja o sporazumu EU-a i SAD-a o FATCA-i?

4. Bi li Komisija mogla provesti punu procjenu učinka FATCA-e na građane EU-a i objasniti postoji li ozbiljna razlika između građana EU-a i rezidenata u različitim državama članicama EU-a, pogotovo u pogledu zaštite podataka u EU-u i standarda koji se odnose na temeljna prava?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 23. svibnja 2018.Pravna napomena