Eljárás : 2018/2589(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000064/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000064/2018 (B8-0037/2018)

Viták :

PV 12/09/2018 - 14
CRE 12/09/2018 - 14

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 192kWORD 19k
2018. június 11.
O-000064/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000064/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Lukas Mandl, Christel Schaldemose, Mark Demesmaeker, Anneli Jäätteenmäki, Lynn Boylan, Davor Škrlec, Piernicola Pedicini, Joëlle Mélin, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

 Tárgy: A vegyi anyagokkal, a termékkel és a hulladékkal kapcsolatos jogszabályok közötti kapcsolódási pontok kezelésének lehetőségei
 Válasz a plenáris ülésen 

A körforgásos gazdaságról szóló cselekvési terv az alábbi kettős célt tartalmazza, amelyek közül az egyik a hulladékgazdálkodási politikából, a másik a vegyi anyagokra vonatkozó politikából ered (amelyeket gyakran egymással szemben állónak tekintenek): az újrafeldolgozás lehetővé tétele és a másodlagos nyersanyagok felhasználásának javítása; és az aggodalomra okot adó anyagok kiváltása és – amennyiben ez nem lehetséges – jelenlétük csökkentése és nyomon követésük javítása.

2018. január 16-án a Bizottság új intézkedéscsomagot fogadott el a körforgásos gazdaságról szóló cselekvési terv végrehajtására, amely tartalmazta a körforgásos gazdaságról szóló csomag végrehajtásáról, a vegyi anyagokkal, a termékkel és a hulladékkal kapcsolatos jogszabályok közötti kapcsolódási pontok kezelésének lehetőségeiről szóló közleményt és az azt kísérő szolgálati munkadokumentumot (COM(2018)0032 és SWD(2018)0020).

A közlemény célja széles körű vita előmozdítása az Unióban arról, hogy miként lehet kezelni a vegyi anyagokkal, a termékkel és a hulladékkal kapcsolatos jogszabályok közötti kapcsolódási pontokon azonosított főbb elemeket. A közlemény kiindulópontja az, hogy az újrafeldolgozást és az újrafelhasználást akadályozhatja bizonyos vegyi anyagok jelenléte. Négy kritikus kérdést azonosított a vegyi anyagokkal, a termékkel és a hulladékkal kapcsolatos jogszabályok közötti kölcsönhatás terén és azzal kapcsolatban, hogy ezek hogyan akadályozzák a körforgásos gazdaság fejlődését. Ezek a következők: nem áll rendelkezésre elegendő információ a termékekben és a hulladékokban található, aggodalomra okot adó anyagokról; az újrafeldolgozott anyagokban előforduló, aggodalomra okot adó anyagok jelenléte; bizonytalanságok azzal kapcsolatban, hogy az anyagok mikortól nem minősülnek már hulladéknak; és nehézségek az uniós hulladékosztályozási módszer alkalmazásában, ami hatással van az anyagok (másodlagos nyersanyagok) újrafeldolgozhatóságára. A közlemény az említett kérdések kezelésének módjáról folytatott vita ösztönzésére törekszik.

Mivel vitathatatlan, hogy gyors intézkedésre van szükség a „kapcsolódási pontok” problémáinak kezeléséhez:

– Milyen jogalkotási és nem jogalkotási intézkedéseket kíván tenni a Bizottság a vegyi anyagokkal, a termékkel és a hulladékkal kapcsolatos jogszabályok közötti kapcsolódási pontokon azonosított főbb kérdések kezelésére, az uniós jogban foglalt magas szintű, emberi egészségre vonatkozó és állategészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi normák egyidejű fenntartásával?

– Mi az említett intézkedések ütemterve?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. június 14.Jogi nyilatkozat