Eljárás : 2018/2763(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000075/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000075/2018 (B8-0403/2018)

Viták :

PV 02/10/2018 - 12
CRE 02/10/2018 - 12

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 190kWORD 19k
2018. június 27.
O-000075/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000075/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Linda McAvan, a Fejlesztési Bizottság nevében
Bernd Lange, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság nevében
Pier Antonio Panzeri, a Külügyi Bizottság nevében

 Tárgy: Az Unió által a transznacionális vállalatokra az emberi jogokat illetően vonatkozó, kötelező ENSZ-eszközhöz nyújtott hozzájárulás
 Válasz a plenáris ülésen 

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 2014. június 26-i 26/9. sz. határozata létrehozott egy nyitott, kormányközi munkacsoportot, amely a transznacionális vállalatokkal és egyéb üzleti vállalkozásokkal foglalkozik emberi jogi szempontból. Feladata a transznacionális vállalatok és egyéb vállalkozások tevékenységeinek az emberi jogok nemzetközi joga keretében történő, jogilag kötelező érvényű szabályozására irányuló nemzetközi eszköz kidolgozása. A kormányközi munkacsoport eddig három ülést tartott: az első kettő alkalmával a jövőbeni nemzetközi eszköz tartalmáról, hatályáról, jellegéről és formájáról tanácskoztak, a 2017 októberében tartott harmadik ülésen pedig a csoport elkezdte kidolgozni a jogilag kötelező érvényű eszköz tervezetének egyes elemeit. A kormányközi munkacsoport negyedik ülésére a tervek szerint 2018 októberében kerül sor.

Annak ellenére, hogy az Európai Parlament támogatja a kormányközi munkacsoport munkafolyamatát és sürgette az Unió tényleges szerepvállalását, az Unió aggodalmát fejezte ki a kormányközi munkacsoport munkafolyamatának eddigi irányításával kapcsolatban, és úgy tűnik, még mindig nem hárult el minden akadály az elől, hogy részt vegyen a tárgyalások folyamatában. Mind ez idáig az Unió nem rendelkezik hivatalos megbízatással, amely a tárgyalások alapjául szolgálna.

Melyek a fő akadályok, amelyek eddig meggátolták, hogy az EU és tagállamai aktívan részt vegyenek a folyamatban? Szándékozik-e az Unió közös álláspontot kialakítani a kormányközi munkacsoport 2018 októberében tartandó ülésére, és ha igen, milyen eljárás révén kerül kialakításra a közös álláspont, és az Unió hogyan fogja megvalósítani az érdekelt felekkel és az Európai Parlamenttel folytatott párbeszédet?

Milyen erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy az egész EU-ban egységes megközelítés érvényesüljön az üzleti vonatkozású emberi jogi jogsértések sértettjeinek jogorvoslathoz való hozzáférése terén? Az EKSZ helyénvalónak látja-e iránymutatás közzétételét a jogorvoslathoz való hozzáférésről, amelyet a nemzeti bíróságok bocsátanának az áldozatok rendelkezésére? A tagállami kollektív jogorvoslati mechanizmusokra vonatkozó 2013. évi ajánlás végrehajtásáról szóló 2018. január 25-i bizottsági jelentés hangsúlyozza ezen mechanizmusok eltérő elérhetőségét az Unióban. Milyen pozitív szerepet játszhatna egy ENSZ-szerződés ebből a szempontból?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. július 2.Jogi nyilatkozat