Parlamenti kérdések
PDF 192kWORD 19k
2018. szeptember 12.
O-000098/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000098/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Dubravka Šuica, Nicola Caputo, Arne Gericke, Gerben-Jan Gerbrandy, Stefan Eck, Marco Affronte, Mireille D'Ornano, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

 Tárgy: A LIFE program félidős értékelése

2017. november 6-án a Bizottság közzétette a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program (LIFE) félidős értékeléséről szóló jelentését. A jelentés a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló LIFE program első két évét értékeli, és nyomonkövetési intézkedésekre vonatkozó ajánlásokat tesz.

1. A félidős értékelő jelentés négy hónapot késett, és még így is számos részlet hiányzik belőle. Csak a 2014. és 2015. évi pályázati felhívás projektjei vették kezdetüket, és közülük kevés zárult le. Tekintettel arra, hogy a LIFE program hét évéből négy már eltelt, a Bizottság milyen fontos tanulságokat vont le az értékelés során? Mi az oka a késésnek, és hogyan lehet azt bepótolni?

2. Hogyan szándékozik a Bizottság a mutatószám-rendszeren javítani, különös tekintettel az uniós hozzáadott értékre?

3. Hogyan szándékozik a Bizottság további információkat nyújtani a LIFE program végrehajtásáról annak érdekében, hogy e területen döntéseket lehessen hozni a következő többéves munkaprogramra (2018–2020) és a következő többéves pénzügyi keretre vonatkozóan? A projekteredmények megismételhetőségének megerősítése érdekében hogyan kívánja kezelni a Bizottság azt a helyzetet, hogy a kedvezményezettek szűkölködnek pénzügyi forrásokban és beruházási kapacitásokban?

4. Mivel meg kell erősíteni a folyamatban lévő projektek hatását, fenntarthatóságát és/vagy megismételhetőségét, hogyan fogja biztosítani a Bizottság a projektekben rejlő lehetőségek kiaknázását, különös tekintettel arra, hogy a LIFE+ záróértékelése megállapította, hogy számos projekt demonstrációs hatását sokszor nem aknázták vagy használták ki teljes mértékben?

5. Mit lehet tenni azért, hogy javuljon a kommunikációs stratégia a célközönséget és a résztvevők közötti koordinációt illetően?

6. Az integrált projekteket és a LIFE egyéb uniós politikákat kiegészítő dimenzióját a jövőben meg kell erősíteni. Mit tesz a Bizottság annak érdekében, hogy javítsa a LIFE és egyéb uniós jogszabályok, szakpolitikai intézkedések és programok közötti szinergiákat?

7. Hogyan tervezi a Bizottság a nem kormányzati szervezetek és a civil társadalom szereplőinek részvételét megerősíteni a projektek előterjesztése, kidolgozása és lebonyolítása terén? Van-e lehetőség a LIFE projektek uniós finanszírozása arányának növelésére a nem kormányzati szervezetek és a civil társadalom szereplői javára?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. szeptember 14.Jogi nyilatkozat