Postupak : 2018/2775(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000122/2018

Podneseni tekstovi :

O-000122/2018 (B8-0001/2019)

Rasprave :

PV 12/02/2019 - 24
CRE 12/02/2019 - 24

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 198kWORD 18k
12. studenog 2018.
O-000122/2018
Pitanje za usmeni odgovor O-000122/2018
upućeno Komisiji
članak 128
Dubravka Šuica, Guillaume Balas, Urszula Krupa, Catherine Bearder, Estefanía Torres Martínez, Martin Häusling, Piernicola Pedicini, u ime Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane

 Predmet: Upotreba kanabisa u medicinske svrhe
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Pregled postojeće znanstvene literature o medicinskom kanabisu daje uvjerljive ili zadovoljavajuće dokaze da kanabis i kanabinoidi imaju terapijske učinke – liječe kroničnu bol u odraslih, ublažavaju mučninu i povraćanje u slučaju kemoterapije i umanjuju simptome spastičnosti u pacijenata s multiplom sklerozom. K tome, prema službenoj preporuci Svjetske zdravstvene organizacije iz prosinca 2017. sastojak kanabisa kanabidiol (CBD) ne bi se trebao smatrati kontroliranom tvari na međunarodnoj razini. Jedan je lijek na bazi kanabisa odobren u postupku uzajamnog priznavanja te je stavljen na tržište u 17 država članica, ali budući da pušenje može biti opasno za zdravlje nijedna država članica nije dozvolila pušenje kanabisa u medicinske svrhe. Pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe često se razmatra zajedno s pitanjem upotrebe kanabisa kao rekreacijske droge, iako bi ih trebalo razmatrati zasebno. Regulatorni okviri mijenjaju se brzo i u EU-u i u ostatku svijeta. S obzirom na gore navedeno:

-Što je Komisija poduzela kako bi podržala kvalitetna istraživanja u području lijekova na bazi kanabisa? Što Komisija planira poduzeti u pogledu budućih istraživanja i koliko sredstava planira izdvojiti za istraživanja u tom području u okviru Devetog okvirnog programa (Obzor Europa)? Smatra li Komisija da regulatorno okruženje u EU-u podržava kvalitetna istraživanja o medicinskom kanabisu?

-Čak i u državama članicama u kojima je medicinski kanabis legalan, postoje znatne razlike kad je riječ o uvjetima pristupa kanabisu, izdavanju recepata, kupovini, cijeni i povratu troškova, kao i u pogledu razine znanja liječnika o upotrebi takvih lijekova, što predstavlja problem za pacijente. Smatra li Komisija da bi trebala poboljšati pristup pacijenata medicinskom kanabisu?

-Namjerava li Komisija uspostaviti norme za nefarmaceutski medicinski kanabis kako bi zajamčila sigurnost korisnika? Je li Komisija istražila primjerenu granicu tetrahidrokanabinola (THC-a) u medicinskom kanabisu kako bi zaštitila njegove korisnike?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 29. studenog 2018.Pravna napomena