Procedură : 2019/2513(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000123/2018

Texte depuse :

O-000123/2018 (B8-0002/2019)

Dezbateri :

PV 31/01/2019 - 3
CRE 31/01/2019 - 3

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 190kWORD 17k
20 noiembrie 2018
O-000123/2018
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000123/2018
adresată Consiliului
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Iratxe García Pérez, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Evelyn Regner, Anna Hedh, în numele Grupului S&D

 Subiect: Propunerea de directivă privind femeile în consiliile de administrație
 Răspuns în plen 

În noiembrie 2012, Comisia Europeană a publicat o propunere de directivă privind îmbunătățirea echilibrului dintre bărbați și femei în rândul administratorilor neexecutivi ai întreprinderilor cotate la bursă, cunoscută de obicei sub numele de „Directiva privind femeile în consiliile de administrație”. Acest lucru a fost rezultatul unei cereri de lungă durată din partea Parlamentului European, prin care solicita Comisiei să ia măsuri. Propunerea stabilește obiectivul ca cel puțin 40 % dintre membrii neexecutivi ai sexului subreprezentat în consiliile de administrație ale întreprinderilor, să fie realizat până în 2020 în sectorul privat și până în 2018 în sectorul public (așa-numitul „contingent procedural”).

Considerăm că această directivă este un instrument foarte important pentru realizarea unui mai bun echilibru între femei și bărbați în procesul de luare a deciziilor economice la cel mai înalt nivel și, după cum demonstrează mai multe studii, pentru îmbunătățirea competitivității întreprinderilor, prin valorificarea tuturor talentelor sociale.

În noiembrie 2013, Parlamentul a adoptat poziția sa în primă lectură, în vederea adoptării directivei, cu o mare majoritate transpartinică. În poziția sa, Parlamentul a adoptat foarte puține modificări pentru a semnala Consiliului că ar putea ajunge la un acord cu privire la propunere. Cu toate acestea, din cauza rezervelor formulate de mai multe state membre, nu s-a ajuns încă la un acord, iar propunerea este de atunci blocată în Consiliu.

În ultimii ani, agenda privind egalitatea a căpătat vigoare și a devenit din ce în ce mai puternică în multe state membre, iar componența guvernelor statelor membre, care în trecut își exprimase rezervele, s-a schimbat. De exemplu, guvernul spaniol a anunțat recent Președinția austriacă că își va retrage rezervele cu privire la propunere și s-a oferit să conlucreze în mod activ cu partenerii săi din UE pentru a ajunge la o majoritate suficientă în favoarea acordului.

Și-a însușit Președinția austriacă sugestia guvernului spaniol de a introduce pe ordinea de zi a Consiliului din decembrie dosarul privind „Femeile în consiliile de administrație”, pentru a depăși impasul privind directiva înainte de sfârșitul actualului mandat al Parlamentului și a readuce egalitatea între bărbați și femei în centrul dezbaterii la nivelul UE? Dacă nu, de ce? Care este poziția cea mai recentă a statelor membre cu privire la acest dosar?

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 29 noiembrie 2018Notă juridică