Parlamentarna pitanja
PDF 186kWORD 18k
22. studenog 2018.
O-000126/2018
Pitanje za usmeni odgovor O-000126/2018
upućeno Komisiji
članak 128
José Inácio Faria, Carlos Zorrinho, Urszula Krupa, Frédérique Ries, Margrete Auken, Kateřina Konečná, Piernicola Pedicini, Joëlle Mélin, u ime Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane

 Predmet: Omogućavanje digitalne transformacije zdravstva i skrbi

Komisija želi ostvariti brzu digitalnu transformaciju u području zdravstva i skrbi na europskoj razini. Pritom predlaže potrebnu transformaciju postojećeg pristupa u području skrbi u svim državama članicama.

Želi potaknuti upotrebu i razvoj digitaliziranih medija u različitim fazama integrirane vizije zdravstvene skrbi – u prevenciji bolesti, ranom otkrivanju i dijagnosticiranju, liječenju, skrbi i praćenju – te istovremeno osigurati ciljano istraživanje i osposobljavanje pacijenata, njegovatelja i zdravstvenih djelatnika.

1. Što Komisija planira poduzeti kako bi osigurala da zdravstveni djelatnici imaju odgovarajuće digitalne vještine i da su za to kvalificirani? Isto tako, kako Komisija namjerava državama članicama i regijama pomoći u promicanju znanja i vještina građana i pacijenata u korištenju digitalnih rješenja?

2. Kako Komisija namjerava osigurati da će povjerljivost zdravstvenih podataka pacijenata te sigurnost i neovisnost programskih rješenja i povezanih uređaja u području e-zdravstva i m-zdravstva biti zajamčena u svakoj fazi procesa?

3. Slaže li se Komisija s time da, kako bude dolazilo do promjena zbog digitalne transformacije, ljudi i dalje moraju biti u središtu sustava skrbi?

4. Koje mjere Komisija namjerava poduzeti kako bi osigurala da pacijenti imaju siguran pristup svojim podacima i informacijama o postupku donošenja odluka zdravstvenih djelatnika u pogledu odabira liječenja, terapije i skrbi?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 29. studenog 2018.Pravna napomena