Parlamentarna vprašanja
PDF 186kWORD 18k
22. november 2018
O-000126/2018
Vprašanje za ustni odgovor O-000126/2018
za Komisijo
Člen 128 poslovnika
José Inácio Faria, Carlos Zorrinho, Urszula Krupa, Frédérique Ries, Margrete Auken, Kateřina Konečná, Piernicola Pedicini, Joëlle Mélin, v imenu Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane

 Zadeva: Omogočanje digitalizacije zdravstva in oskrbe

Komisija želi prispevati k hitri digitalni preobrazbi zdravja in oskrbe na evropski ravni. V zvezi s tem predlaga, da se sedanji pristop do oskrbe v državah članicah preoblikuje.

Želi spodbuditi uporabo in razvoj digitaliziranih medijev v različnih fazah integrirane vizije zdravstvenega varstva – preprečevanje bolezni, zgodnje odkrivanje in diagnosticiranje, oskrba in spremljanje – in obenem zagotoviti ciljne raziskave in usposabljanje bolnikov, oskrbovalcev in zdravstvenih delavcev.

1. Kaj namerava Komisija storiti, da bi zagotovila, da imajo zdravstveni delavci ustrezne digitalne spretnosti in so za to kvalificirani? Ravno tako pomembno, kako namerava Komisija pomagati državam članicam in regijam pri spodbujanju znanja in spretnosti državljanov ter bolnikov pri uporabi digitalnih rešitev?

2. Kako namerava Komisija zagotoviti, da bo v vseh fazah postopka varovana zaupnost zdravstvenih podatkov pacienta ter da bodo programska oprema in povezani predmeti na področju e-zdravja in m-zdravja varni in neodvisni?

3. Ali se Komisija strinja, da morajo biti med uvedbo sprememb zaradi digitalne transformacije bolniki v središču oskrbe?

4. Katere ukrepe namerava Komisija sprejeti, da bi bolnikom zagotovila varen dostop do njihovih podatkov in do informacij o postopku odločanja zdravstvenih delavcev glede izbire zdravljenja in oskrbe?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 29. november 2018Pravno obvestilo