Eljárás : 2018/2782(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000134/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000134/2018 (B8-0006/2019)

Viták :

PV 12/02/2019 - 22
CRE 12/02/2019 - 22

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 187kWORD 17k
2018. november 28.
O-000134/2018

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000134/2018

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 128. cikke

Daniela Aiuto

a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság nevében


  Tárgy:  A női daganatos megbetegedések és az ezekhez köthető komorbiditások elleni fellépés szakpolitikai kihívásai és stratégiái

 Válasz a plenáris ülésen 

Az európaiak egyharmadánál daganatos betegség alakul ki élete során, és a tagállamok nem tesznek meg mindent a rák leküzdése érdekében. A rák bizonyos formái – mint a mellrák, a méh- és a méhnyakrák – elsősorban vagy kizárólag a nők körében jelennek meg. Ráadásul a mellrák a leggyakoribb halálos rákos megbetegedés a nők esetében, nemcsak az EU-ban, hanem az egész világon. Az adatok azt mutatják, hogy az emlőrák korai diagnosztizálásával és időben történő kezelésével a túlélési arány elérheti a 80%-ot. Ez a minőségbiztosított, lakossági alapú szűrés jelentőségét mutatja. Ha azonban a nők sikeresen legyőzik a rákot, a szenvedés gyakran nem ér véget, mivel komoly és általában alábecsült pszichológiai problémákkal szembesülnek, különösen, ha a méhüket vagy a melleiket távolították el. A nőknek és családtagjaiknak tanácsadás formájában személyre szabott támogatást kell kapniuk.

Bár a nőket érintő ráktípusok széles körben elterjedtek, nem kapják meg azt a figyelmet, amelyet a közvélemény és a politikai döntéshozók részéről megérdemelnek. A nők és családtagjaik számára rendkívül nehéz olyan holisztikus bánásmódban részesülni, amely megfelel valamennyi szükségletüknek. Rendkívül fontos, hogy a nők könnyen hozzáférjenek a szűrési programokhoz, a megfizethető és egyenlő bánásmódhoz és támogatáshoz, a konkrét helyzetükhöz igazított segítséghez, valamint a rák megelőzését segítő életmódtényezőkkel kapcsolatos információkhoz.

1.  A Bizottság és a tagállamok fontolóra veszik-e egy uniós szintű stratégia kidolgozását annak biztosítása érdekében, hogy az egészségügyi ágazat lefedje a rák nőket érintő valamennyi aspektusát? A stratégiának a rákos megbetegedések/túlélési adatok nemek szerint lebontott átfogó gyűjtésére és elemzésére kell épülnie, és tartalmaznia kell a pontos információkhoz való hozzáférést, a megelőzést, a minőségi szűrést, a diagnózist, a nyomon követést, a kezeléshez való hozzáférést és a felépülés utáni támogatást.

2.  Tervezi-e a Bizottság, hogy szabványokat dolgoz ki a valamennyi tagállamra vonatkozó rákszűrési programokra, amellett, hogy nemcsak támogatja a kutatási programokat és a kevésbé fejlett szűrővizsgálati programokkal rendelkező tagállamok egészségügyi infrastruktúráját, hanem növeli is az ezekbe történő beruházást?

3.  A Bizottság és a tagállamok terveznek-e egy, a rák megelőzésére irányuló figyelemfelkeltő kampányt, amely információkat tartalmaz arról, hogy miként lehet egészséges életmódot kialakítani és részt venni a nemzeti népességen alapuló, minőségi rákszűrési programokban az emlőrák és a méhnyakrák esetében?

Előterjesztve: 28.11.2018

Továbbítva: 30.11.2018

A válaszadás határideje: 7.12.2018

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. december 4.Jogi nyilatkozat