Postopek : 2018/2782(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000134/2018

Predložena besedila :

O-000134/2018 (B8-0006/2019)

Razprave :

PV 12/02/2019 - 22
CRE 12/02/2019 - 22

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 41kWORD 19k
28. november 2018
O-000134/2018

Vprašanje za ustni odgovor O-000134/2018

za Komisijo

Člen 128 poslovnika

Daniela Aiuto

v imenu Odbora za pravice žensk in enakost spolov


  Zadeva: Politični izzivi in strategije proti raku in spremljajočim boleznim pri ženskah

 Odgovor na plenarnem zasedanju 

Vsak tretji Evropejec v svojem življenju oboli za rakom in države članice ne storijo dovolj za boj proti temu. Nekatere oblike raka, kot so rak dojk ter rak na maternici in materničnem vratu, srečamo pretežno oziroma izključno pri ženskah. Še pomembnejše je, da je rak dojk najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri ženskah, in sicer v svetovnem merilu, ne le v EU. Podatki kažejo, da lahko stopnja preživetja žensk doseže približno 80 %, če se rak dojk odkrije zgodaj in pravočasno zdravi. To kaže na pomen kakovostnih pregledov, katerih rezultati so uporabni za celotno prebivalstvo. Pogosto pa za ženske, tudi ko prebolijo raka, boj še ni končan, saj se soočajo z resnimi in običajno podcenjenimi psihološkimi težavami, zlasti če je bil pri njih opravljen poseg histerektomije ali mastektomije. Skupaj z družinskimi člani bi morale biti deležne prilagojene podpore v obliki svetovanja.

Javnost in oblikovalci politik tem oblikam raka pri ženskah ne posvečajo potrebne pozornosti, čeprav gre za zelo razširjene oblike bolezni. Ženske in njihove družine so zelo težko deležne celostne obravnave, ki ustreza njihovim potrebam. Izjemno pomembno je ženskam zagotavljati enostaven dostop do programov pregledovanja, cenovno dostopno in enako zdravljenje in podporo, pomoč, ki je prilagojena njihovim posebnim okoliščinam, ter informacije o življenjskem slogu, ki lahko pomaga pri preprečevanju raka.

1. Ali Komisija in države članice razmišljajo o pripravi strategije na ravni EU, da bi zagotovile, da bo zdravstveni sektor zajel vse vidike raka, ki prizadenejo ženske? Strategija bi morala temeljiti na celovitem zbiranju in analizi po spolu razčlenjenih podatkov o primerih raka in preživetju ter vključevati dostop do natančnih informacij, preprečevanje, kakovostne preglede, diagnosticiranje, spremljanje, dostop do zdravljenja in podporo po okrevanju.

2. Ali Komisija načrtuje pripravo standardov za programe pregledov za odkrivanje raka, ki bi veljali za vse države članice, ter povečanje podpore in naložb v raziskovalne programe in v zdravstveno infrastrukturo držav članic, v katerih programi pregledov niso tako razviti?

3. Ali Komisija in države članice načrtujejo kampanjo ozaveščanja o preprečevanju raka, ki bi vključevala informacije o zdravem življenjskem slogu in sodelovanju v nacionalnih programih za odkrivanje raka dojke in materničnega vratu, katerih rezultati bi bili uporabni za celotno prebivalstvo, njihova kakovost pa bi bila zagotovljena?

Vloženo: 28.11.2018

Posredovano: 30.11.2018

Rok za odgovor: 7.12.2018

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 23. januar 2019Pravno obvestilo