Parlamenti kérdések
PDF 191kWORD 17k
2018. december 20.
O-000142/2018

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000142/2018

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 128. cikke

Czesław Adam Siekierski

a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság nevében


  Tárgy:  Nagyragadozók

Az uniós természetvédelmi irányelvek (a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló 92/43/EGK élőhelyvédelmi irányelv és a vadon élő madarak védelméről szóló 2009/147/EK madárvédelmi irányelv) megteremtik mintegy 1500 állat- és növényfaj, valamint mintegy 200 ritka élőhelytípus védelmének jogi keretét az EU-ban. Az élőhelyvédelmi irányelv 1992-es elfogadása óta azonban bizonyos, különleges védelemre szorulóként azonosított fajok jó védettségi állapotot értek el. Az egyik példát erre a farkasok jelentik, amelyek Európa-szerte elterjedt populációja helyreállt, és egyes régiók küszöbértékeit túl is lépte. Ennek következtében probléma merült fel a háziállatok és a nagyragadozók együttélésével kapcsolatban, ami különösen a legelőkön és szabadtéri legeltetési rendszerekben tartott állatok létét veszélyezteti a hegyvidéki és ritkán lakott régiókban. A sűrűbben lakott vidéki területeken a nagyragadozók jelenléte negatív hatással lehet a helyi közösségek társadalmi-gazdasági fejlődésére, a hagyományos mezőgazdaságra és a fenntartható idegenforgalomra egyaránt.

1.  Tud-e a Bizottság felvilágosítást adni arról, hogy milyen gyakran ellenőrzik és értékelik az élőhelyvédelmi irányelvet és mellékleteit annak érdekében, hogy azok tükrözzék a jelenlegi fejleményeket, és hogy a kívánt védettségi helyzet elérésekor javasolják-e az egyes fajok védettségi szintjének kiigazítását?

2.  Tekintettel bizonyos fajok, például a farkasok, medvék és hiúzok helyzetének az elmúlt években Európában végbement fejlődésére, tervezi-e a Bizottság az egyes fajok populációjának leírására használt terminológia újragondolását?

3.  Hogyan értékeli a Bizottság a regionális és helyi szereplők aktív részvételének szükségességét, és hogyan fogja támogatni a konkrét fellépéseket az egyes régiókban a helyi lakosság és a nagyragadozók együttélésével kapcsolatos konfliktusok hatékony megoldása érdekében?

4.  Kifejtené-e a Bizottság, hogy hogyan kíván a tagállamokkal közösen konkrét intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatokat – például a legeltető állattartást – különösen szem előtt tartva biztosítsák a vidéki térségek és a helyi mezőgazdaság fenntartható fejlődését?

5.  Tekintettel a rugalmasság szükségességére, valamint annak fényében, hogy a Bizottság az Európai Parlamentnek a természetre, az emberekre és a gazdaságra vonatkozó cselekvési tervről szóló 2017. november 15-i állásfoglalásában megfogalmazott kérésnek megfelelően frissíteni és továbbfejleszteni szándékozik az útmutató dokumentumokat, kifejtené-e, hogy az említett iránymutatások kidolgozásának jelenleg melyik szakaszában tart, valamint hogy elfogadásuk előtt milyen mértékben vonják be, illetve konzultálnak a Parlamenttel?

Előterjesztve: 20.12.2018

Továbbítva: 24.12.2018

A válaszadás határideje: 31.12.2018

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2019. január 8.Jogi nyilatkozat