Parlamenti kérdések
PDF 48kWORD 18k
2019. január 31.
O-000007/2019

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000007/2019

a Tanács számára

az eljárási szabályzat 128. cikke

Peter Liese, Jytte Guteland, Jadwiga Wiśniewska, Nils Torvalds, Bas Eickhout, Lynn Boylan, Eleonora Evi

a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében


  Tárgy: Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentésére irányuló hosszú távú stratégia a Párizsi Megállapodással összhangban

A Párizsi Megállapodás feleit felkérik, hogy 2020-ig közöljék az évszázad közepéig kitekintő, az üvegházhatásúgáz‑kibocsátás csökkentésére irányuló hosszú távú fejlesztési stratégiáikat. Az energiaunió irányításáról és az éghajlati fellépésről szóló rendelet arról is rendelkezik, hogy a Bizottságnak el kell fogadnia egy javaslatot az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló hosszú távú uniós stratégiáról a Párizsi Megállapodással összhangban, amely magában foglal egy arra vonatkozó forgatókönyvet, hogy az Unió 2050-re eléri a nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, majd ezután a negatív kibocsátást. A Bizottság a „Tiszta bolygót mindenkinek” című közleményében bemutatta a 2050-re megvalósítandó klímasemleges gazdaságról szóló, hosszú távú jövőképét, amely nyolc lehetséges forgatókönyvet is tartalmaz.

Milyen intézkedéseket tervez a Tanács a közlemény megfelelő nyomon követésének biztosítása, illetve különösen annak érdekében, hogy az Unió elfogadja az évszázad közepéig kitekintő hosszú távú stratégiáját a Párizsi Megállapodással összhangban?

Milyen intézkedéseket tervez a Tanács az Unión belüli, nemzetileg meghatározott hozzájárulás aktualizálására a Párizsi Megállapodásban meghatározott hőmérsékleti célok teljesítésének elősegítése érdekében?

Előterjesztve: 31.1.2019

Továbbítva: 1.2.2019

A válaszadás határideje: 22.2.2019

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2019. február 8.Jogi nyilatkozat