Parlamenti kérdések
PDF 45kWORD 19k
2019. február 11.
O-000014/2019

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000014/2019

a Tanács számára

az eljárási szabályzat 128. cikke

Claude Moraes

a Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság nevében


  Tárgy: A jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem helyzete az Európai Unióban, különösen Máltán és Szlovákiában

Az Unió és tagállamai kötelesek tiszteletben tartani a jogállamiságot, a demokráciát, az emberi jogokat és az alapvető szabadságokat, valamint az uniós szerződésekben és a nemzetközi emberi jogi eszközökben rögzített értékeket és elveket. Több oknyomozó újságíró közelmúltbeli meggyilkolása megrázta az európai közvéleményt, és visszatartó erővel hatott az újságírók körében az Európai Unióban. Ezzel összefüggésben az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) hatáskörén belül 2018 júniusában létrehozták a jogállamiságot nyomon követő csoportot (ROLMG), melynek általános feladata a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem EU-n belüli helyzetének figyelemmel kísérése, valamint az egyedi helyzetek kezelése, különösen Máltán és Szlovákiában. Tevékenysége során a ROLMG több olyan, több területet érintő hiányosságot is azonosított, amelyek egyes tagállamokban a jogállamiság, a hatalmi ágak szétválasztásának és az igazságszolgáltatás függetlenségének gyengítésével járhatnak.

Ezért a Parlament meg kívánja kérdezni a Tanácstól, hogy milyen lépéseket mérlegel, valamint hogy milyen időkeretet biztosítana számukra az alábbiakkal kapcsolatban:

 Hogyan fogja a Tanács megváltoztatni a „jogállamisági párbeszédet”, hogy az az elvekről szóló általános vita helyett hatékony eszközzé váljon az egyes tagállamokban a jogállamisággal kapcsolatos egyedi és konkrét aggodalmak kezelését illetően, ideértve a 7. cikk szerinti határozatokat követő intézkedéseket is?

 Milyen intézkedéseket tettek a tagállamok az európai szemeszter országjelentéseiben és országspecifikus ajánlásaiban megfogalmazott korrupcióellenes megállapítások tekintetében?

 Milyen következtetéseket von le a Tanács a „Befektetői állampolgársági és letelepedési programok az Európai Unióban” című bizottsági jelentésből?

Előterjesztve: 11.2.2019

Továbbítva: 12.2.2019

A válaszadás határideje: 5.3.2019

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2019. február 13.Jogi nyilatkozat