Eljárás : 2020/2500(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000007/2020

Előterjesztett szövegek :

O-000007/2020 (B9-0006/2020)

Viták :

PV 11/02/2020 - 12
CRE 11/02/2020 - 12

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 43kWORD 10k
2020. január 23.
O-000007/2020
Szóbeli választ igénylő kérdés
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Tomas Tobé
a Fejlesztési Bizottság nevében
 Válasz a plenáris ülésen 
 Tárgy: Az új átfogó EU–Afrika stratégia

Milyen intézkedéseket és mechanizmusokat léptetnek életbe annak biztosítása érdekében, hogy a jövőbeli átfogó afrikai stratégia eredményesen hozzájáruljon a fenntartható fejlesztési célok végrehajtásához, különös tekintettel a szegénység szélsőséges formáinak felszámolására és a szegénység mérséklésére irányuló alapvető fejlesztési célkitűzésre, amelyre az EU és a tagállamok kötelezettséget vállaltak?

Hogyan járul hozzá az új stratégia az Unió stratégiai érdekeihez és a két fél közös prioritásaihoz, különösen a jó kormányzáshoz, az emberi jogokhoz, ezen belül a nők és lányok társadalmi szerepvállalásának növeléséhez, a migráció kezeléséhez, az egyenlőtlenségek elleni küzdelemhez, a békével és a biztonsággal, az éghajlatváltozással, a biológiai sokféleséggel és a környezettel kapcsolatos célokhoz?

Hogyan szándékozik a Bizottság kiemelt kérdésként kezelni a Párizsi Megállapodás szerinti kötelezettségvállalásokat, és összehangolni az EU–Afrika stratégiát az európai zöld megállapodással, figyelembe véve a legkevésbé fejlett országok, valamint a szigeti, part menti és sivatagi közösségek éghajlatváltozással szembeni sajátos veszélyeztetettségét?

Hogyan fog a Bizottság együttműködni az Afrikai Unióval annak biztosítása érdekében, hogy az afrikai és európai kormányok, parlamentek, helyi hatóságok, a magánszektor szereplői és a civil társadalom – köztük a nőket és a fiatalokat képviselő szervezetek – részt vegyenek az új stratégia kialakításában?

Hogyan fogja a Bizottság biztosítani a következetességet és mérsékelni az átfedések kockázatát az EU és Afrika közötti kapcsolatokat szabályozó stratégiai keretek, köztük a jövőbeli AKCS–EU partnerségi megállapodás között? Milyen hatással lesz az új stratégia a jövőbeli pénzügyi eszközökről, különösen az Afrikát prioritásként kezelő Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszközről (NDICI) folyó tárgyalásokra?

Hogyan támogatja a stratégia a politikai, társadalmi és gazdasági fejlődést Afrikában, és hogyan biztosítja, hogy az európai szerepvállalás átlátható és hatékony módon járuljon hozzá a fenntartható fejlődéshez? Hogyan fogja az új stratégia felgyorsítani Afrika innovációvezérelt gazdaságra való áttérését, és hogyan járul hozzá – az Afrikai Unió vonatkozó stratégiai dokumentumaival összhangban – az oktatás minőségének javításához?

Szándékában áll-e a Bizottságnak felülvizsgálni a tudományos együttműködést, és az afrikai ifjúsági eszköz elindítására vonatkozó korábbi kötelezettségvállalásaival összhangban fejleszteni az afrikai fiataloknak szóló Erasmus+ programot?

Milyen konkrét intézkedéseket terveznek annak érdekében, hogy a stratégia kialakítása és végrehajtási szakasza során biztosítsák a fejlesztési szempontú szakpolitikai koherenciát? Hogyan biztosítja a stratégia, hogy célkitűzéseinek hatékony végrehajtása és értékelése teljes mértékben átlátható módon történjen?

Előterjesztve: 23/01/2020

Határidő: 24/04/2020

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2020. január 27.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat