Postopek : 2020/2500(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000007/2020

Predložena besedila :

O-000007/2020 (B9-0006/2020)

Razprave :

PV 11/02/2020 - 12
CRE 11/02/2020 - 12

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 39kWORD 10k
23. januar 2020
O-000007/2020
Vprašanje za ustni odgovor
za Komisijo
Člen 136 Poslovnika
Tomas Tobé
v imenu Odbora za razvoj
 Odgovor na plenarnem zasedanju 
 Zadeva: Nova celovita strategija EU za Afriko

Katere ukrepe in mehanizme bo Komisija sprejela, da bo prihodnja celovita strategija za Afriko uspešno prispevala k izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja, zlasti temeljnega razvojnega cilja izkoreninjenja revščine in zmanjšanja revščine v skladu z uradnimi zavezami EU in držav članic?

Kako bo nova strategija prispevala k strateškim interesom Unije in skupnim interesom obeh partneric, zlasti v zvezi z dobrim upravljanjem, človekovimi pravicami, tudi krepitvijo vloge žensk in deklic, upravljanjem migracij, bojem proti neenakosti, mirom in varnostjo, podnebnimi spremembami, biotsko raznovrstnostjo in okoljem?

Kako namerava Komisija dati prednost zavezam v okviru Pariškega sporazuma in uskladiti strategijo za Afriko z evropskim zelenim dogovorom, zlasti upoštevajoč občutljivost najmanj razvitih držav ter otoških, obalnih in puščavskih skupnosti na podnebne spremembe?

Kako bo Komisija skupaj z Afriško unijo zagotovila, da bodo pri oblikovanju nove strategije sodelovale afriške in evropske vlade, parlamenti, lokalni organi, zasebni sektor in civilna družba, vključno z ženskimi in mladinskimi organizacijami?

Kako bo Komisija zagotovila doslednost in ublažila tveganja, da bi prišlo do prekrivanja strateških okvirov, ki urejajo odnose med EU in Afriko, vključno s prihodnjim sporazumom o partnerstvu AKP-EU? Kako bo nova strategija vplivala na potekajoča pogajanja o prihodnjih finančnih instrumentih, zlasti za NDICI, za katerega je Afrika tudi prednostna naloga?

Kako bo s strategijo podprla politični, družbeni in gospodarski razvoj v Afriki ter zagotovila, da bo evropsko sodelovanje na pregleden in učinkovit način prispevalo k trajnostnemu razvoju? Kako bo nova strategija pospešila prehod Afrike v na inovacijah temelječe gospodarstvo in prispevala k bolj kakovostnemu izobraževanju, v skladu s povezanimi strateškimi dokumenti Afriške unije? 

Namerava Komisija premisliti o akademskem sodelovanju in razviti program Erasmus+ za mlade Afričane v skladu z svojimi prejšnjimi zavezami, da bo vzpostavila instrument za mlade v Afriki?

Kakšne konkretne ukrepe je predvidela za zagotavljanje skladnosti razvojne politike tako pri načrtovanju kot pri izvajanju strategije? Kako bo zagotovila učinkovito izvajanje in popolnoma pregledno ocenjevanje ciljev strategije? 

Vloženo: 23/01/2020

Rok za odgovor: 24/04/2020

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 27. januar 2020Pravno obvestilo