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WRITTEN QUESTION P-3009/03
by Arlene McCarthy (PSE)
to the Commission

Subject: Fireworks

Across Europe thousands of people are injured, property is destroyed, animals terrified and money 
wasted on emergency services responding to a completely preventable danger.

There is no specific Community legislation on the safe use of fireworks.  They were explicitly 
excluded from the scope of Directive 93/15/EEC1 of 5 April 1993 on the harmonisation of the 
provisions relating to the placing on the market and supervision of explosives for civil uses.  The 
Commission has not been convinced that a Community directive on the marketing and use of 
fireworks would be a more effective solution in terms of prevention of accidents than rules developed 
at a local level.

1. The Commission stated in answer to written question P-4053/972 that the level and 
seriousness of accidents depends on local customs for public use of fireworks. Given the discrepancy 
between Member States on the marketing and use of fireworks, does the Commission agree that a 
specific Community directive would be more effective in both protecting public health and ensuring a 
level playing field in the marketing and use of fireworks?

2. Is the Commission not of the view that restricting the sale of fireworks to licensed displays 
would reduce the discrepancies between states?

3. Some fireworks are more dangerous than others. Fireworks placed on the Community market 
are subject to Council Directive 92/59/EEC3 of 29 June 1992 on General Product Safety.  Not all 
Member States share the same position on which products meet this  Directive.  Would it not be more 
appropriate if product safety standards were clarified by legislation particular to fireworks?

4. As with all goods that are approved for legal use in one Member State, fireworks are typically 
able to circulate freely within the Community (Article 28 (ex Article 30) of the EC Treaty).  Under 
Article 30 (ex Article 36) of the EC Treaty, cross-border transfer of fireworks may be prohibited on 
grounds of public policy or public security. Does the Commission agree that it is easier to illegally 
import a product into a EU State with tighter product control once it has been legally imported into a 
Member State with weaker restrictions, than attempting to directly import the banned product from a 
third-party nation?  Thus is it not more suitable to harmonise legislation concerning which fireworks 
are legal in the EU?

5. What is the Commission doing to stop illegal fireworks being imported into Member States 
across the EU?
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