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Question for written answer P-003150/2012
to the Commission
Rule 117
Frank Vanhecke (EFD)

Subject: Total amount of transitional allowances

According to the current rules, contained in Regulations No 422/67/EEC and No 5/67/Euratom of 
25 July 1967, determining the emoluments of the President and members of the Commission and of 
the President, Judges, Advocates-General and Registrar of the Court of Justice and of the President, 
Members and Registrar of the Court of First Instance, the persons in question receive a monthly 
transitional allowance for three years that varies between 40% and 65% of the last base salary, 
depending on the duration of the term of office. This rule means that people who have, for example, 
only worked for a few months as European Commissioner are still entitled to generous compensation 
for three years.

Under this rule, should the persons in question take up a new position within three years, the monthly 
gross salary will be deducted from the transitional allowance insofar as this salary, together with the 
allowance, exceeds the previous salary. If the salary of the new position, together with the transitional 
allowance, is lower than the previous salary, the persons in question may receive their new salary as 
well as their ‘transitional allowance’. 

Can the Commission say how many people have already made use of this rule and what is the total 
amount of money involved? 


