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Question for written answer P-010532/2014 

to the Commission (Vice-President / High Representative) 
Rule 130 

Pavel Svoboda (PPE) 

Subject: VP/HR - EEA Family Permit 

The authorities in the UK require a family member of an EU citizen who is a citizen of a third country 
and holder of a valid residence permit in that capacity to be in possession of a specific type of visa, the 
'EEA Family Permit', should that family member wish to enter and remain in the UK.  

We feel that pursuant to the Opinion handed down by the Advocate General of the European Court of 
Justice in Case C-133/06, the EEA Family Permit is not in compliance with Directive 2004/38, which 
does not contain provisions authorising any Member State to adopt measures preventing a family 
member of an EU citizen who holds a valid residence permit from benefiting from the exception to the 
requirement to hold a visa set out in Directive 2004/38, which is aimed precisely at family members of 
EU citizens who hold valid residence permits issued by EU Member States. 

Given that this practice creates considerable legal uncertainty for EU citizens who travel with their 
family members, could the Commission give its view on the current practices of the competent 
authorities in the UK in respect of family members of EU citizens who hold valid residence permits in 
that capacity? What recommendation would the Commission make to those travellers who wish to 
benefit from the right enshrined in Directive 2004/38? 


