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Question for written answer P-008945/2015 

to the Council 
Rule 130 

Sergio Gutiérrez Prieto (S&D), Jonás Fernández (S&D), Ramón Jáuregui Atondo (S&D) and 

Eider Gardiazabal Rubial (S&D) 

Subject: Adoption of a financial transfer tax 

According to the Ecofin press release of 9 December 2014, agreement has yet to be reached in the 
Council on the proposal for a Directive implementing enhanced cooperation in the area of financial 
transaction tax (6442/13). It is also reported that the matter of whether or not to tax derivatives is still 
to be settled. 

We believe, in this respect, that the tax should be applied extensively, as the Commission has indeed 
proposed – including, therefore, to derivatives and corporate debt securities and to public debt 
securities issued by third countries, amongst other financial instruments. 

Given that the Commission’s original proposal included derivatives among the financial instruments 
covered by the scope of the Directive, bearing in mind that these are high-risk assets and in view of 
the Ecofin press release, can the Council confirm that derivatives will not be excluded from the scope 
of the Directive? Is there any economic justification for distinguishing between these assets and 
others, such as shares, for which the Commission is not proposing any form of exemption? 

 

 


