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Question for written answer P-011992/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Emma McClarkin (ECR) 

Subject: Recognising volunteers 

I am seeking clarification on what constitutes a volunteer.  

What is the Commission’s definition of a cross-border volunteer, and, specifically, how does the 
Commission differentiate between a worker and volunteer? 

Does the Commission have a process for recognising the volunteer status of individuals across 
borders? 

Does the receipt of benefits in kind mean that individuals no longer enjoy volunteer status?  


