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Question for written answer P-015409/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Esther de Lange (PPE) 

Subject: Tax treatment of hybrid financial products 

Hybrid financial products, such as contingent convertible coupons are tax deductible for banks and 
insurers in the Netherlands, the tax treatment of additional Tier-1 capital being different in the various 
Member States.  

In view of this: 

1.  Can the Commissioner give comprehensive overview of the tax treatment of such products in the 
EU Member States, indicating whether coupons are tax-deductible in each case and, if not, whether 
these products attract any other tax incentives? Can it indicate whether such tax treatment for these 
products applies to bankers and insurers only?  

2.  Have the Member States notified the Commission of their tax treatment of these products in 
connection with possible state aid?  

3.  What view does the Commission take of the tax treatment of such products by the Member 
States? 


