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Question for written answer P-002519/2016 
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Rule 130 

Tom Vandenkendelaere (PPE) 

Subject: Discrimination with regard to the 'Número de Identificación de Extranjeros' 

Nationals of EU Member States who regularly spend time in Spain are asked by the Spanish 
authorities to apply for a so-called NIE number (‘Número de Identificación de Extranjeros’). In the case 
of nationals of EU Member States who are permanently resident in Spain, the number on their 
residence permit is also considered to be their NIE number. Those who are not permanent residents, 
on the other hand, require a separate certificate indicating their NIE number. Such certificates are valid 
for only 3 months, and each time that they are renewed a fee of EUR 10 has to be paid. 

To what extent is this requirement compatible with the principles laid down in the Treaties regarding 
freedom of movement? Does the Commission consider that this discrimination between permanent 
and temporary residents should be ended? 


