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Question for written answer P-004286/2016 

to the Commission 
Rule 130 

Esther Herranz García (PPE) 

Subject: Gluten content in food: Implementing Regulation No 828/2014 

Implementing Regulation No 828/2014 on the requirements for the provision of information to 
consumers on the absence or reduced presence of gluten in food will come into force on 20 July 2016. 
Article 3 provides that food information for consumers may be accompanied by the statements 
‘suitable for people intolerant to gluten’ or ‘suitable for coeliacs’, or ‘specifically formulated for people 
intolerant to gluten’ or ‘specifically formulated for coeliacs’. The annex specifies that the statement 
‘gluten-free’ may be used for food containing no more than 20 mg/kg of gluten, and ‘very low gluten’ 
for food containing no more than 100 mg/kg. It appears that it has been scientifically proven that 
people with coeliac disease and/or gluten intolerance can consume up to 20 mg/kg of gluten without 
this having any effect on their immune system. 

Does the Commission not take the view that accompanying a product containing between 20 and 100 
mg/kg of gluten with the statement ‘specifically formulated for coeliacs’ could cause confusion and 
pose risks for coeliac consumers, particularly those who have been recently diagnosed? 

How will the Commission change this legislation or clarify its interpretation in order to prevent a public 
health problem for coeliacs? 


