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Question for written answer P-002177/2017 

to the Commission 
Rule 130 

Matt Carthy (GUE/NGL) 

Subject: Subsidiarity and the National Reserve 

Article 50(3) of the Direct Payments Regulation 1307/2013 states that additional educational criteria 
for qualification for young farmer payments are optional for Member States. 

As the Commission is aware, Ireland is one of only ten Member States applying educational criteria, in 
the form of a ‘Green Cert’. 

In 2015 Irish applicants to the National Reserve could qualify for payments before completion of their 
course. This year, however, there have been reports that the Commission is requiring all applicants to 
have already completed their agricultural studies before applying for funds1. 

This means that thousands of farmers currently in the middle of their studies, or who are on waiting 
lists, will not be able to make an application. This is because of the failure of the Irish Government to 
put in place adequate resources for this self-adopted criterion. 

Can the Commission please confirm or deny that it has imposed this criterion, namely that young 
farmers must already have completed their studies to avail of National Reserve funds? 

In the affirmative, can the Commission explain how it asserts this power when the National Reserve is 
a national competence and the decision to put in place educational criteria is also a national 
competence? 

                                                      
1  http://www.independent.ie/business/farming/schemes/new-rule-limits-access-to-national-reserve-

35526571.html 


