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Question for written answer P-005349/2018 

to the Commission 
Rule 130 

Richard Sulík (ECR) 

Subject: Notification of possible illicit state aid 

At what point is a Member State required to notify the Commission that it is planning to bring in a 
special levy at national level that could be considered a tax under EU law, if that tax could be 
considered a form of illicit state aid under Article 107 et seq. of the Treaty on the Functioning of the 
European Union? 

How should Article 108(3) TFEU be interpreted in this case – should the Member State notify the 
Commission before or after the relevant national law has been adopted? 

What are the consequences if a country fails to declare this state aid, or does not declare it on time? 


