Vissza az Europarl portálra

Choisissez la langue de votre document :

Parlamenti kérdések
PDF 48kWORD 19k
2019. október 15.
P-003317-19
Írásbeli választ igénylő kérdés P-003317-19
a Tanács számára
az eljárási szabályzat 138. cikke
Anna Júlia Donáth (Renew) , Sophia in 't Veld (Renew) , Ska Keller (Verts/ALE) , Ramona Strugariu (Renew) , Fabienne Keller (Renew) , Irina Von Wiese (Renew) , Dragoş Tudorache (Renew) , Jan-Christoph Oetjen (Renew) , Michal Šimečka (Renew) , Maite Pagazaurtundúa (Renew) , Moritz Körner (Renew)

 Tárgy:  A Magyarországgal szemben az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése alapján indított jogállamisági eljárás részeként szervezett 2019. szeptember 16-i meghallgatás

A Tanács finn elnöksége 2019. szeptember 16-án meghallgatást szervezett a Magyarországgal szemben az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése alapján indított jogállamisági eljárás részeként. A meghallgatás nem volt nyilvános, és még az eljárás kezdeményezőjét, az Európai Parlamentet sem hívták meg, hogy kifejtse érveit a meghallgatáson.

A meghallgatás után Varga Judit magyar igazságügyi miniszter nyilvánosan kijelentette, hogy a magyar kormány ellenkező erőfeszítései ellenére a találkozót zárt ajtók mögött tartották.

A Tanács átláthatósági szabályai szerint az uniós miniszterek ülése akkor nyilvános, ha jogalkotási aktusok tervezetéről tárgyalnak vagy szavaznak. Ennélfogva az ilyen meghallgatások általában nem nyilvánosak. Ily módon:
1. Kérelmezte-e a magyar kormány, hogy a meghallgatás nyilvános legyen? Ha igen, szavaztak-e erről a kérelemről? Mi volt a szavazás eredménye?
2. Kezdeményezték-e a Parlament meghívását a meghallgatásra? Ha igen, ki támogatta azt? Támogatta-e a magyar kormány a Parlament meghívását annak méltányos meghallgatása érdekében?
A kérdés eredeti nyelve: EN 
Utolsó frissítés: 2019. október 22.Jogi nyilatkozat