Indeks 
 Prethodno 
 Sljedeće 
 Cjeloviti tekst 
Zapisnik
Ponedjeljak, 12. studenog 2018. - StrasbourgZavršno izdanje

3. Izjave Predsjedništva
CRE

Predsjednik je podsjetio da je u ime Parlamenta u Parizu sudjelovao u obilježavanju stote obljetnice potpisivanja primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat. Odao je počast 17 milijuna osoba koje su izgubile život u tome ratu, istaknuo je važnost europskog projekta u obrani ideja mira, slobode i blagostanja te je podsjetio na učinke koje je prvi svjetski sukob imao u pogledu postojanja više europskih država.

Predsjednik je u ime Parlamenta izrazio sućut obiteljima žrtava drmatičnih poplava koje su nedavno zahvatile više talijanskih regija. Istaknuo je da Unija može pružiti pomoć preko Fonda solidarnosti te da se Parlament zalaže da se ta pomoć čim prije pruži. Naglasio je da je zabrinut zbog širenja takvih pogubnih klimatskih pojava koje su posljedica klimatskih promjena na globalnoj razini. Podsjetio je da će se u prosincu u Katowicama u Poljskoj održati sastanak konferencije stranaka COP 24 te da bi se tom prigodom trebalo učvstiti europsko vodstvo u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je pakistanski Vrhovni sud proglasio nedužnom i oslobodio Asiju Bibi, koja je 2010. osuđena na smrt zbog bogohuljenja. Potvrdio je da je u kontaktu s Ján Figeľom, posebnim izaslanikom za promicanje soobode vjeroispovijesti i uvjerenja na područjima izvan Europske unije i s pakistanskim vlastima kako bi podržao napore u jamčenju slobode i sigurnosti Asiji Bibi i njezinoj obitelji.

Posljednje ažuriranje: 25. veljače 2019.Pravna napomena