Index 
 Teljes szöveg 
Eljárás : 2014/0014(COD)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : B8-0362/2015

Előterjesztett szövegek :

B8-0362/2015

Viták :

Szavazatok :

PV 27/05/2015 - 10.1
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :

P8_TA(2015)0216

Elfogadott szövegek
PDF 587kWORD 256k
2015. május 27., Szerda - Brüsszel Végleges kiadás
A gyümölcsök és zöldségek, a banán és a tej oktatási intézményekben való kínálatához kapcsolódó támogatási program (az intézményközi tárgyalások megkezdéséről szóló határozat)
P8_TA(2015)0216B8-0362/2015

Az Európai Parlament 2015. május 27-i határozata az 1308/2013/EU és az 1306/2013/EU rendeletnek a gyümölcsök és zöldségek, a banán és a tej oktatási intézményekben való kínálatához kapcsolódó támogatási program tekintetében történő módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról szóló intézményközi tárgyalások megnyitásáról és a tárgyalási megbízatásról (COM(2014)0032 – C8-0025/2014 – 2014/0014(COD))

Az Európai Parlament,

–  tekintettel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság ajánlására,

–  tekintettel eljárási szabályzata 73. cikkének (2) bekezdésére és 74. cikkére,

határoz az intézményközi tárgyalások megnyitásáról a következő tárgyalási megbízatás alapján:

MEGBÍZATÁS

A Bizottság által javasolt szöveg   Módosítás
Módosítás 1
Rendeletre irányuló javaslat
2 preambulumbekezdés
(2)   A jelenlegi programok alkalmazása során szerzett tapasztalatok, valamint a különböző szakpolitikai lehetőségek külső értékeléseiből és későbbi elemzéséből levont következtetések arra engednek következtetni, hogy a két iskolaprogram létrehozását alátámasztó érvek továbbra is helytállók. A gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán), valamint a tejtermékek fogyasztása napjainkban csökkenő tendenciát mutat – melyet többek között a magasan feldolgozott, ráadásul gyakran hozzáadott cukorban, sóban és zsírban is gazdag élelmiszerek fogyasztása felé elmozduló modern tendenciák csak még jobban súlyosbítanak. Ezért továbbra is érvényben kell tartani az uniós támogatást, amely az egyes mezőgazdasági termékeknek az oktatási intézményekben tanuló gyermekek részére történő kiosztását finanszírozza..
(2)   A jelenlegi programok alkalmazása során szerzett tapasztalatok, a külső értékelések következtetései, valamint a különböző szakpolitikai választási lehetőségek és a tagállamok szociális nehézségeinek későbbi elemzése azt mutatják, hogy mindkét iskolaprogram folytatása és megerősítése rendkívüli fontossággal bír. A friss gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán), valamint a tejtermékek fogyasztása napjainkban csökkenő tendenciát mutat, és különösen a gyermekek – a magasan feldolgozott, gyakran hozzáadott cukorban, sóban és zsírban és/vagy adalékanyagokban is gazdag élelmiszereket egyre inkább előnyben részesítő fogyasztási szokások miatt – egyre túlsúlyosabbak. Ezért fontos, hogy az egyes mezőgazdasági termékeknek az oktatási intézményekben tanuló gyermekek részére történő kiosztását finanszírozó uniós támogatás jobban hozzájáruljon az egészséges táplálkozási szokások előmozdításához és a helyi termékek fogyasztásához.
Indokolás
Az AGRI bizottság 6. megegyezéses módosítása. Célja az iskolaprogramok jelentőségének hangsúlyozása, valamint a folytatásuk és megerősítésük mellett szóló indokok kiemelése. Ezenkívül a Bizottságnak a javaslat újraértékelésére vonatkozó döntését követően fontos, hogy a Parlament szilárd álláspontot foglaljon el az iskolaprogramok folytatása mellett.
Módosítás 2
Rendeletre irányuló javaslat
3 preambulumbekezdés
(3)   A különböző szakpolitikai lehetőségek elemzése arra mutat rá, hogy a közös jogi- és pénzügyi keretrendszeren belül alkalmazott egységes módszer megfelelőbb és eredményesebb megoldást jelent a közös agrárpolitikában kitűzött konkrét céloknak az iskolai programok révén történő elérésében. Ezáltal a tagállamoknak lehetőségük nyílna arra, hogy állandó költségvetés mellett maximális szintre emeljék a kiosztás hatását és közben fokozzák a lebonyolítás hatékonyságát. A gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tejtermékek, illetve ezek ellátási láncai közötti különbségek számításba vételéhez azonban bizonyos elemeket, így pl. az egyes költségvetési csomagokat külön egységként kell meghagyni. A jelenlegi programok során szerzett tapasztalatok fényében továbbra is önkéntes legyen a tagállamok programban való részvétele. Az egyes tagállamokban kialakult különböző fogyasztási helyzeteket figyelembe véve lehetőséget kell biztosítani a résztvevő tagállamoknak arra, hogy ők maguk dönthessék el, hogy az oktatási intézményekben tanuló gyermekeknek kiosztásra engedélyezett termékek teljes körét vagy azok közül csak egyet kívánnak-e kiosztani.
(3)   A különböző szakpolitikai lehetőségek elemzése arra mutat rá, hogy a közös jogi- és pénzügyi keretrendszeren belül alkalmazott egységes módszer megfelelőbb és eredményesebb megoldást jelent a közös agrárpolitikában kitűzött konkrét céloknak az iskolai programok révén történő elérésében. Ezáltal a tagállamoknak lehetőségük nyílna arra, hogy állandó költségvetés mellett maximális szintre emeljék a kiosztás hatását és közben fokozzák a lebonyolítás hatékonyságát. A gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tejtermékek, illetve ezek ellátási láncai közötti különbségek számításba vételéhez azonban bizonyos elemeket, így pl. az egyes költségvetési csomagokat külön egységként kell meghagyni. A jelenlegi programok során szerzett tapasztalatok fényében továbbra is önkéntes legyen a tagállamok programban való részvétele. Az egyes tagállamokban kialakult különböző fogyasztási helyzeteket figyelembe véve lehetőséget kell biztosítani a résztvevő tagállamoknak arra, hogy – az érdekelt régiók egyetértésével – ők maguk dönthessék el, hogy az oktatási intézményekben tanuló gyermekeknek kiosztásra engedélyezett termékek teljes körét vagy azok közül csak egyet kívánnak-e kiosztani. A tagállamok ezenkívül célzott intézkedések bevezetését is mérlegelhetik a serdülőkorú fiatalok körében tapasztalt csökkenő tejfogyasztás problémájának kezelése érdekében.
Módosítás 3
Rendeletre irányuló javaslat
4 preambulumbekezdés
(4)   Főként a friss gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a fogyasztói tej körében csökkenő fogyasztásra utaló tendencia került megállapításra. Ennek megfelelően helytálló, hogy az iskolaprogramokban ezen termékekre kell a kiosztás súlypontját helyezni. Ez egyben hozzájárulna még az iskolákat sújtó szervezési terhek csökkentéséhez, növelné a korlátozott költségvetési keretek közötti kiosztás hatását és összhangban lenne a jelenlegi gyakorlattal, hiszen ezek a leggyakrabban kiosztásra kerülő termékek.
(4)   Főként a friss gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a fogyasztói tej körében csökkenő fogyasztásra utaló tendencia került megállapításra. Ennek megfelelően helytálló, hogy az iskolaprogramokban mindenekelőtt ezen termékekre kell a kiosztás súlypontját helyezni. Ez egyben hozzájárulna még az iskolákat sújtó szervezési terhek csökkentéséhez, és növelné a korlátozott költségvetési keretek közötti kiosztás hatását és összhangban lenne a jelenlegi gyakorlattal, hiszen ezek a leggyakrabban kiosztásra kerülő termékek. Ugyanakkor a kalciumbevitelre vonatkozó táplálkozási ajánlások követése érdekében és a tejben lévő laktózzal szembeni intoleranciával kapcsolatos növekvő problémákra tekintettel a tagállamoknak engedélyezniük kell más tejtermékek, például a joghurt és a sajt kiosztását is, amelyek vitathatatlanul kedvező hatást gyakorolnak a gyermekek egészségére. Ezenkívül erőfeszítéseket kell tenni a helyi és regionális termékek kiosztásának biztosítására is.
Indokolás
Az AGRI bizottság 1. megegyezéses módosítása – 3. rész.
Módosítás 4
Rendeletre irányuló javaslat
5 preambulumbekezdés
(5)   A kiosztást támogató oktatási intézkedésekre azért van szükség, mert ezek segítségével a program eredményessé tud válni az egyes mezőgazdasági termékek fogyasztásának növelésével és az egészségesebb étrend kialakításával fémjelzett rövid- és hosszú távú céljai elérésében. Jelentőségüknél fogva ezen intézkedéseknek mind a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán), mind a tej kiosztását támogatniuk kell. Legyenek támogathatók az uniós támogatások keretein belül. Támogató intézkedések minőségében kritikus eszközként működnek abban, hogy a gyermekek ismét kapcsolatba lépjenek a mezőgazdasággal és annak különféle termékeivel, és a program kitűzött céljainak elérése érdekében engedélyezni kell a tagállamoknak azt, hogy többféle mezőgazdasági terméket vonhassanak be tematikus intézkedéseikbe. Az egészséges étkezési szokások elősegítése érdekében azonban az országos egészségügyi hatóságokat is be kell vonni ebbe a folyamatba, hiszen nekik kell jóváhagyniuk ezen termékek listáját és a kiosztásra engedélyezett két termékcsoportot, valamint dönteniük ezek táplálkozási szempontjairól.
(5)   A kiosztást támogató kísérő oktatási intézkedésekre azért van szükség, mert ezek segítségével a program eredményessé tud válni az egyes mezőgazdasági termékek fogyasztásának növelésével és az egészségesebb étrend kialakításával fémjelzett rövid- és hosszú távú céljai elérésében. A szóban forgó élelmiszerek jelentőségére tekintettel az intézkedéseknek támogatniuk kell mind a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán), mind pedig a tej és a tejtermékek kiosztását. Ezen élelmiszereknek az uniós támogatásokból támogathatónak kell lenniük. A többek között táplálkozási szakértők és mezőgazdasági termelők bevonását is magukban foglaló kísérő oktatási intézkedések fontos eszközök, mert általuk a gyermekek ismét kapcsolatba kerülhetnek a mezőgazdasággal, és megismerhetik az Unióban – és különösen az adott régióban előállított – mezőgazdasági termékeket. A program kitűzött céljainak elérése érdekében engedélyezni kell a tagállamok számára, hogy a mezőgazdasági termékek szélesebb skáláját – többek között feldolgozott gyümölcsökből és zöldségekből cukor, só, zsír vagy édesítőszerek hozzáadása nélkül előállított termékeket vagy más helyi, regionális vagy nemzeti mezőgazdasági specialitásokat, például mézet, étkezési olajbogyót, olívaolaját vagy aszalt gyümölcsöket vonhassanak be tematikus intézkedéseikbe. Az egészséges étkezési szokások elősegítése érdekében azonban a táplálkozás és/vagy egészségügy terén illetékes nemzeti hatóságokat is be kell vonni a folyamatba, és e hatóságoknak jóvá kell hagyniuk az engedélyezett termékek listáját és a kiosztásra engedélyezett két termékcsoportot, valamint dönteniük kell azok táplálkozási vonatkozásairól.
Indokolás
Az AGRI bizottság 2. megegyezéses módosítása – 5. rész.
Módosítás 5
Rendeletre irányuló javaslat
6 preambulumbekezdés
(6)   A megfelelő költségvetési gazdálkodás biztosítása érdekében - a támogató oktatási intézkedések és a kapcsolódó költségek mellett - az uniós támogatáshoz egy rögzített felső értékhatárt kell meghatározni a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tej kiosztása vonatkozásában. E felső értékhatárnak a jelenlegi helyzetet kell tükröznie. Az eddig megszerzett tapasztalatok fényében és a lebonyolítás egyszerűsítését szem előtt tartva a pénzügyi modelleket egymáshoz kell közelíteni és az Unió pénzügyi hozzájárulásának szintjét tekintve egységes módszerre kell alapozni. Ennek megfelelően helytálló, ha mind a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán), mind a tej esetében a termékek árához hozzájáruló uniós támogatás szintje egyfajta adagonkénti maximális uniós támogatásra korlátozódik, és ha eltörlésre kerül a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) körében kötelező társfinanszírozás alapelve. Tekintettel a szóban forgó termékek áringadozására a törvényhozási jogkört a Bizottságra kell ruházni az uniós támogatás szintjeinek - a termékek adagonkénti ára szerinti - beállításáról rendelkező intézkedések és az adag fogalmának meghatározása vonatkozásában.
(6)   A megfelelő költségvetési gazdálkodás biztosítása érdekében – a kísérő oktatási intézkedések és a kapcsolódó költségek mellett az uniós támogatáshoz egy rögzített felső értékhatárt kell meghatározni a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tej kiosztása vonatkozásában. E felső értékhatárnak a mindenkor aktuális helyzetet kell tükröznie. Az eddig megszerzett tapasztalatok fényében és a lebonyolítás egyszerűsítése céljával a pénzügyi modelleket egymáshoz kell közelíteni és az Unió pénzügyi hozzájárulásának szintjét tekintve egységes módszerre kell alapozni. Ennek megfelelően helytálló, ha mind a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán), mind a tej esetében a termékek árához hozzájáruló uniós támogatás szintje gyermekenként és kiosztási műveletenként meghatározott maximális összegű uniós támogatásra korlátozódik, és ha eltörlésre kerül a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) körében kötelező társfinanszírozás alapelve. Tekintettel a szóban forgó termékek áringadozására, az uniós támogatás felső határértékét meghatározó egyes jogalkotási aktusok elfogadásának hatáskörét az Európai Unió működéséről szóló szerződés 290. cikkével összhangban a Bizottságra kell ruházni.
Módosítás 6
Rendeletre irányuló javaslat
7 preambulumbekezdés
(7)   Az uniós pénzalapok hatékony és célzott felhasználásának biztosítása érdekében a törvényhozási jogkört a Bizottságra kell ruházni az uniós támogatás minden egyes tagállam közötti indikatív elosztását meghatározó intézkedések és a támogatásnak a beérkezett támogatási kérelmek alapján a tagállamok közötti szétosztási módja vonatkozásában. Az indikatív elosztásokat - a kiosztásra jellemző önkéntességgel megegyezően - külön-külön kell meghatározni a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tej esetében. A gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra) vonatkozó allokációs kulcs a tagállamok jelenlegi felosztásait hivatott tükrözni a 6-10 éves korosztályba tartozó gyermekek számával, mint a lakosságon belüli aránnyal meghatározott objektív kritérium alapján, az érintett régiók fejlettségi szintjét is számításba véve. Ahhoz, hogy a tagállamok fenntarthassák a jelenlegi programok nagyságrendjét és azzal a céllal, hogy mások is bátorítást kapjanak a tejosztás vállalásához, a két kulcsot (nevezetesen a pénzalapok múltbeli felhasználása a tagállamokban az iskolatej program keretein belül, valamint a 6-10 éves korosztályba tartozó gyermekek számával, mint a lakosságon belüli aránnyal meghatározott objektív kritériumok a gyümölcsök és zöldségek, köztük a banán esetében) együttesen kell használni a tejre szánt pénzalapok felosztásában. Az itt jelzett két kulcs megfelelő arányának beállításához a törvényhozási jogkört a Bizottságra kell ruházni a két kritérium közötti egyensúlyra vonatkozó kiegészítő szabályok meghozatala érdekében. Emellett a tagállamok régióiban a demográfiai, illetve fejlettségi helyzetben újból és újból bekövetkező változásokat figyelembe véve a törvényhozási jogkört a Bizottságra kell ruházni annak háromévenkénti felmérése vonatkozásában, hogy a tagállamok ezen kritériumokra épülő felosztásai időszerűek-e még.
(7)   Az uniós pénzalapok hatékony és célzott felhasználásának biztosítása érdekében a jogalkotási hatáskört az Európai Unió működéséről szóló szerződés 290. cikkével összhangban a Bizottságra kell ruházni az uniós támogatás minden egyes tagállam közötti indikatív elosztását meghatározó intézkedések és a támogatásnak a beérkezett támogatási kérelmek alapján a tagállamok közötti szétosztási módja vonatkozásában. Az indikatív elosztásokat - a kiosztásra jellemző önkéntességgel megegyezően - külön-külön kell meghatározni a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tej esetében. A gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra) vonatkozó allokációs kulcs a tagállamok jelenlegi felosztásait hivatott tükrözni a 6-10 éves korosztályba tartozó gyermekek számával, mint a lakosságon belüli aránnyal meghatározott objektív kritérium alapján, az érintett régiók fejlettségi szintjét is számításba véve. Ahhoz, hogy a tagállamok fenntarthassák a jelenlegi programok nagyságrendjét és azzal a céllal, hogy mások is bátorítást kapjanak a tejosztás vállalásához, a tejre szánt pénzalapok felosztásakor célszerű négy kulcs kombinálása (ezek a következők: a pénzalapok múltbeli felhasználása a tagállamokban az iskolatej program keretein belül, kivéve Horvátország esetét, ahol e rendelet alapján egyedileg kell az összeget meghatározni; a 6-10 éves korosztályba tartozó gyermekek száma lakosságon belüli arányként, mint objektív kritérium a gyümölcsök és zöldségek, köztük a banán kiosztása tekintetében; a régiók fejlettségi foka egy tagállamon belül; valamint az uniós támogatás felhasználási minimumszintjének megállapítása gyermekenként és évente). E négy kulcs megfelelő arányú kombinációjának kialakítása érdekében a Bizottságra kell ruházni a négy kritérium közötti egyensúlyra vonatkozó kiegészítő szabályok elfogadásának hatáskörét. Ezen kívül, tekintettel a tagállamok régióiban folyamatosan bekövetkező demográfiai és a fejlettségi szintet érintő változásokra, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 290. cikkével összhangban fel kell ruházni a Bizottságot azzal a hatáskörrel, hogy bizonyos jogszabályokat fogadjon el annak háromévente megvalósítandó értékelése tekintetében, hogy a tagállamok fent említett kritériumokra épülő felosztásai megfelelnek-e az aktuális helyzetnek.
A programok legkülső régiókban történő végrehajtása esetén 5%-kal növelni kell az uniós támogatást, mivel e régiók mezőgazdasága kevésbé diverzifikált, és bizonyos termékeket az adott régióban gyakran nem lehet megtalálni, ami magasabb szállítási és tárolási költségeket von maga után.
Indokolás
Az AGRI bizottság 4. megegyezéses módosítása – 3. rész.
Módosítás 7
Rendeletre irányuló javaslat
8 preambulumbekezdés
(8)   Ahhoz, hogy a korlátozott demográfiai méretekkel jellemezhető tagállamok költséghatékony programot tudjanak megvalósítani, a törvényhozási jogkört a Bizottságra kell ruházni azon uniós támogatás minimális összegének meghatározását illetően, amelyre a tagállamok a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tej esetében jogosultak.
(8)   Ahhoz, hogy a korlátozott demográfiai méretekkel jellemezhető tagállamok költséghatékony programot tudjanak megvalósítani, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 290. cikkével összhangban fel kell ruházni a Bizottságot azzal a hatáskörrel, hogy minimumösszeget állapítson meg azon uniós támogatás tekintetében, amelyre a tagállamok a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán), valamint a tej és a tejtermékek esetében jogosultak.
Módosítás 8
Rendeletre irányuló javaslat
9 preambulumbekezdés
(9)   A jó adminisztráció és a költségvetési gazdálkodás érdekében a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és/vagy a tej kiosztásában részt venni szándékozó tagállamoknak minden évben kérelmet kell benyújtaniuk az uniós támogatásra. Az eljárások és a lebonyolítás egyszerűsítése érdekében ezt a kérelmet külön-külön támogatási kérvények formájában kell benyújtani. A Bizottság a tagállamok kérelmei alapján a költségvetési előirányzatokon belül és a felosztások közötti korlátozott átjárhatóság figyelembe vétele mellett köteles dönteni a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra) és a tejre vonatkozó végleges felosztások ügyében, ez pedig a táplálkozási igények szerinti kiosztást helyezi előtérbe. A törvényhozási jogkört a Bizottságra kell ruházni az ilyen áthelyezések feltételeit és korlátait meghatározó intézkedések vonatkozásában.
(9)   A jó adminisztráció és a költségvetési gazdálkodás érdekében a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és/vagy a tej és a tejtermékek kiosztásában részt venni szándékozó tagállamoknak minden évben kérelmet kell benyújtaniuk az uniós támogatásra. Az eljárások és a lebonyolítás egyszerűsítése érdekében az ilyen kérelmeket külön-külön támogatási kérvények formájában kell benyújtani. A Bizottság a tagállamok kérelmeinek kézhezvételét követően a költségvetési előirányzatokon belül és a felosztások közötti korlátozott átjárhatóság figyelembe vétele mellett köteles dönteni a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra) és/vagy a tejre és a tejtermékekre vonatkozó végleges felosztások ügyében, ez pedig a táplálkozási igények szerinti kiosztást helyezi előtérbe. A Bizottságot fel kell hatalmazni arra, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés 290. cikkével összhangban bizonyos jogi aktusokat fogadjon el az ezen áthelyezések feltételeit és korlátait meghatározó intézkedések tekintetében.
Módosítás 9
Rendeletre irányuló javaslat
9 a preambulumbekezdés (új)
(9a)  Annak érdekében, hogy a két programban részt vevő oktatási intézmények számára egyszerűbbek legyenek az adminisztratív és szervezési eljárások, a Bizottságot fel kell hatalmazni arra, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés 290. cikkével összhangban jogi aktusokat fogadjon el az oktatási intézmények részvételi kérelmeinek benyújtására és az ellenőrzésekre vonatkozó egyedi eljárások bevezetése tekintetében.
Indokolás
Fontos az egyszerűsítés, mert a túlzott bürokrácia elriasztja az iskolákat a részvételtől, és biztosítani kell különösen azt, hogy a mindkét programban részt vevő oktatási intézményeknek ne kelljen két különböző formanyomtatvány-csomagot kitölteniük vagy többféle ellenőrzési eljáráson átesniük.
Módosítás 10 és 57
Rendeletre irányuló javaslat
10 preambulumbekezdés
(10)   A nemzeti stratégiát a tagállamnak a programban való részvétele feltételeként és egy többéves, a tagállamok által elérendő célokat és a prioritásokat meghatározó stratégiai dokumentumként kell tekinteni. A tagállamoknak lehetővé kell tenni azt, hogy ezeket rendszeresen frissítsék, főként a prioritások, illetve célok értékelései és felülvizsgálata fényében.
(10)   A nemzeti stratégiát egy tagállam programban való részvétele feltételének kell tekinteni. A részt venni kívánó tagállamoknak hat évre szóló stratégiai dokumentumot kell előterjeszteniük, amely számszerűsített adatokat szolgáltat a meglévő problémáról, a tagállamok által elérni kívánt célokat tűz ki, módszereket határoz meg az ismertetett probléma megoldásával összefüggésben, és meghatározza az ennek megfelelő prioritásokat. A tagállamok számára lehetővé kell tenni, hogy stratégiai dokumentumaikat rendszeresen frissítsék, főként a prioritások, illetve a célok elérésének értékelései és felülvizsgálata, valamint programjaik sikere fényében. A tagállamok számára elő kell írni, hogy nemzeti stratégiájuk frissítése során hivatalosan konzultáljanak az adott tagállamban érdekelt szereplőkkel.
Módosítás 11
Rendeletre irányuló javaslat
11 a preambulumbekezdés (új)
(11a)  Annak érdekében, hogy a program az egész Unióban könnyen felismerhető legyen a kedvezményezettek számára, közös arculatot és uniós logót kell létrehozni, amelyet kötelezően meg kell jeleníteni az iskolákat a programokban való részvételre felhívó hirdetményeken és a kísérő oktatási intézkedések keretében a tanulók rendelkezésére bocsátott tájékoztató anyagokon. E célból a Bizottságot fel kell hatalmazni arra, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés 290. cikkével összhangban jogi aktusokat fogadjon el az Unió közös arculatának és logójának bemutatására, tartalmára, méretére és megjelenésére vonatkozó egyedi kritériumok megállapítása tekintetében.
Indokolás
Az AGRI bizottság 5. megegyezéses módosításával összhangban álló módosítás.
Módosítás 12
Rendeletre irányuló javaslat
12 preambulumbekezdés
(12)   Ahhoz, hogy a gyermekeknek a program keretein belül biztosított termékek ára teljes mértékben tükrözze a nyújtott támogatás összegét, és hogy a támogatott termékek felhasználása összhangban legyen azok rendeltetésével, a törvényhozási jogkört a Bizottságra kell ruházni a program égisze alatt működő ár-monitoring rendszer felállítására vonatkozóan.
(12)   Ahhoz, hogy a gyermekeknek a program keretein belül biztosított termékek ára teljes mértékben tükrözze a nyújtott támogatás összegét, és hogy a támogatott termékek felhasználása összhangban legyen azok rendeltetésével, a Bizottságot az Európai Unió működéséről szóló szerződés 290. cikkével összhangban fel kell ruházni azzal a hatáskörrel, hogy bizonyos jogi aktusokat fogadjon el a program égisze alatt működő ár-monitoring rendszer felállítása tekintetében.
Indokolás
Az AGRI bizottság 5. megegyezéses módosításával összhangban álló módosítás.
Módosítás 13
Rendeletre irányuló javaslat
12 a preambulumbekezdés (új)
(12a)  A programok tagállamokban történő hatékony megvalósításának ellenőrzése érdekében finanszírozást kell rendelkezésre bocsátani az átvilágításra és az elért eredmények értékelésére irányuló kezdeményezésekhez, és különös figyelmet kell fordítani a fogyasztási szokások középtávú változásaira.
Módosítás 14
Rendeletre irányuló javaslat
13 a preambulumbekezdés (új)
(13a)  E rendelet nem akadályozhatja a tagállamokban a regionális vagy helyi hatáskörök – köztük a regionális és helyi önkormányzati hatáskörök – megosztását.
Módosítás 15
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – cím
Támogatás gyümölcsök és zöldségek, banán és tej kínálatához, támogató oktatási intézkedések és kapcsolódó költségek
Támogatás gyümölcsök és zöldségek, banán, valamint a tej és egyes tejtermékek kínálatához, kísérő oktatási intézkedések és kapcsolódó költségek
Indokolás
Az AGRI bizottság 1. megegyezéses módosítása – 1. rész.
Módosítás 16
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 1 bekezdés – a pont
a)   gyümölcsök és zöldségek, banán és tej kínálatához;
a)   gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán), valamint a tej és a (2) bekezdésben említett tejtermékek kínálatához;
Indokolás
Az AGRI bizottság 1. megegyezéses módosítása – 1. rész. E kompromisszum támogatja a Bizottság azon javaslatát, hogy a tagállamok számára továbbra is engedélyezett legyen friss termékek kiosztása. A „gyümölcsök és zöldségek” megfogalmazás alá tartoznak a friss és hűtött, azonnal fogyasztható adagokban kiszerelt termékek (például kis csomagokban tárolt hámozott/szeletelt répa), és lehetővé teszi az oktatási intézmények számára azt is, hogy a termékekből préseléssel friss gyümölcs- és zöldségleveket állítsanak elő. A tagállamok hatásköre azon stratégia meghatározása és végrehajtása, amely alapján a friss termékek kiosztásra kerülnek.
Módosítás 17
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 1 bekezdés – b pont
b)   oktatási intézkedések támogatásához; és
b)   kísérő oktatási intézkedésekhez; és
Indokolás
Az AGRI bizottság 2. megegyezéses módosítása – 1. rész. A „támogató” jelző „kísérő” jelzővel való felváltása annak egyértelműsítésére szolgál, hogy az EU által az iskolaprogramok keretében támogatott oktatási intézkedések teljesítése nem az iskolában dolgozó tanárok, hanem külső előadók, például táplálkozási szakértők, mezőgazdasági termelők stb. feladatát képezi.
Módosítás 18
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 1 bekezdés – c pont
c)   a logisztikához és forgalmazáshoz, a berendezésekhez, a népszerűsítéshez, a monitoringhoz és az értékeléshez kapcsolódó egyes költségek fedezetéhez.
c)   a logisztikához és forgalmazáshoz, a berendezésekhez, a kommunikációhoz és a népszerűsítéshez, a monitoringhoz, az értékeléshez és a program végrehajtásához közvetlenül kapcsolódó egyéb tevékenységek költségeinek fedezetéhez.
Módosítás 19
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 2 bekezdés
(2)   Az (1) bekezdésben („az iskolaprogram”) megfogalmazott támogatási programban részt venni szándékozó tagállamok vagy gyümölcsöket és zöldségeket (köztük banánt) vagy CN 0401. kódszámú tejet vagy mindkettőt oszthatnak ki.
(2)   Az (1) bekezdésben ismertetett támogatási programban („az iskolaprogramban”) részt venni szándékozó tagállamok az alábbi termékeket oszthatják ki:
a)  gyümölcsök és zöldségek (köztük banán) és/vagy
b)  tej és az alábbi kategóriákba tartozó tejtermékek (az alábbiakban: „tejtermékek”):
i.  a Kombinált Nómenklatúra KN 0401 kódja alá tartozó tej és tejszín;
ii.  Iró, aludttej, joghurt, kefir és más, a 0403 KN-kód alá tartozó erjesztett vagy savanyított tej és tejföl, az aromákat vagy a 0403 10 51–99. és a 0403 90 71–99. közötti KN-kód alá tartozó, nem tejből származó hozzáadott anyagokat tartalmazó termékek kivételével;
iii.  a 0406 KN-kód alá tartozó sajtok és túrók;
iv.  laktózmentes tej, amelynek összetételét a laktóztartalom tekintetében módosították, és amely nem tartalmaz a 0404 90 KN-kód alá tartozó egyéb, nem tejből származó anyagot.”
Indokolás
Az AGRI bizottság 1. megegyezéses módosítása – 2. rész. A programok célja a mezőgazdasági termékek fogyasztásának ösztönzése és az egészséges ékezési szokások meghonosítása. Ezenkívül konkrét érvek szólnak az iskolatej fogyasztásának mellőzése mellett; a sajt és természetes joghurtok a laktózintolerancia miatt a második legjobb megoldást jelentik.
Módosítás 20
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 3 bekezdés
(3)   A tagállamok az iskolaprogramban való részvételük feltételeként az iskolaprogramban való részvételüket megelőzően, majd ezt követően minden 6. évben megfogalmaznak egy országos vagy regionális szintű program-végrehajtási stratégiát. A stratégia a tagállam részéről módosítható, főként monitoring és értékelés függvényében. A stratégia legalább a teljesítendő szükségleteket, a szükségletek prioritások szerinti rangsorát, a célzott lakosságot, az elvárt eredményeket és a kiindulási helyzethez képest elérendő számszerűsített célokat határozza meg, valamint ismerteti a célok eléréséhez legmegfelelőbb eszközöket és intézkedéseket.
(3)   A tagállamok az iskolaprogramban való részvételük feltételeként az iskolaprogramban való részvételüket megelőzően, majd ezt követően minden hatodik évben megfogalmaznak egy országos vagy regionális szintű program-végrehajtási stratégiát. A stratégia az uniós alapok megfelelő felhasználása érdekében a tagállam vagy valamely regionális hatóság által módosítható, főként monitoring és értékelés, valamint az elért eredmények függvényében. A stratégiának meg kell határoznia legalább a teljesítendő szükségleteket, a szükségletek prioritások szerinti rangsorát, a célzott lakosságot, az elvárt eredményeket és a kiindulási helyzethez képest elérendő számszerűsített célokat, valamint ismertetnie kell a célok eléréséhez legmegfelelőbb eszközöket és intézkedéseket.
Indokolás
A módosítás nagyobb hatáskört tesz lehetővé a szubnacionális hatóságok számára a program ellenőrzésére, a hatáskörök tagállamokon belüli alkotmányos elosztásával összhangban. Ez a módosítás a Régiók Bizottságának véleményét is tükrözi.
Módosítás 21
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 4 bekezdés
(4)   A tagállamok az iskolaprogram eredményessége érdekében olyan támogató oktatási intézkedésekről is rendelkeznek, amelyek a gyermekeknek a mezőgazdasággal és a mezőgazdasági termékek széles körével kialakítandó kapcsolatát, a kapcsolódó témák (pl. egészséges étkezési szokások, élelmiszer-hulladék elleni küzdelem, helyi élelmiszerláncok, illetve biogazdálkodás) oktatását célzó intézkedéseket és tevékenységeket foglalhatnak magukban.
(4)   A tagállamok az iskolaprogram eredményessé tétele érdekében kísérő oktatási intézkedéseket hoznak, amelyek célja a gyermekek mezőgazdasággal való kapcsolatának kialakítása például gazdaságokban tett látogatások révén, valamint mezőgazdasági termékek széles körének – többek között feldolgozott gyümölcsök és zöldségek, valamint más helyi, regionális vagy nemzeti mezőgazdasági specialitások, mint a méz, olajbogyó, olívaolaj vagy aszalt gyümölcsök – kiosztását célozzák. Ez hozzájárul kapcsolódó témák (pl. egészséges étkezési szokások, élelmiszer-hulladék elleni küzdelem, helyi élelmiszerláncok, biogazdálkodás és fenntartható termelés) oktatásához.
Indokolás
Az AGRI bizottság 2. megegyezéses módosítása – 2. rész. Figyelembe véve, hogy az oktatási intézkedések lehetővé teszik más termékek egyedi esetekben történő kiosztását, a kompromisszum e helyütt módosítást vezet be a helyi, regionális és nemzeti specialitások, úgymint a méz, az olajbogyó, az olivaolaj és az aszalt gyümölcsök tekintetében.
Módosítás 50
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 5 bekezdés
(5)   A tagállamok stratégiájuk megfogalmazása során összeállítanak egy listát azon mezőgazdasági termékekről (a gyümölcsök és zöldségek, banán és tej mellett), amelyek néha a támogató oktatási intézkedések körébe tartozhatnak majd.
(5)   A tagállamok stratégiájuk megfogalmazása során összeállítanak egy listát azon mezőgazdasági termékekről (a gyümölcsök és zöldségek, banán, valamint a tej és a tejtermékek mellett), amelyek egyedi esetekben, kísérő oktatási intézkedések keretében ugyancsak kiosztás tárgyát képezhetik. A feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek esetében hozzáadott cukrot, hozzáadott zsírt, hozzáadott sót, hozzáadott édesítőt és/vagy hozzáadott ízfokozókat (az E620–E650 kódszámok alá tartozó mesterséges élelmiszer-adalékanyagokat) tartalmazó termékek nem megengedettek.
Indokolás
Az AGRI bizottság 2. megegyezéses módosítása – 3. rész. Ez a megegyezéses módosítás azon előterjesztett módosításokat veszi figyelembe, amelyek célja a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek visszavétele a rendszerbe, oktatási intézkedések keretében lehetővé téve ezek egyedi esetekben történő kiosztását. Ezért a rendelet V. mellékletének meglévő szabályai (hozzáadott cukor, só, zsír vagy édesítőszerek tilalma) fenntartandó. Az V. melléklet tartalma az egyszerűsítés céljából közvetlen beillesztésbe került a cikkbe (a meglévő V. melléklet tehát törölhető).
Módosítás 23
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 6 bekezdés
(6)   A tagállamok objektív kritériumok (pl. egészségügyi és környezetvédelmi szempontok, szezonalitás, változatosság, helyi termékek beszerezhetősége) alapján saját maguk választják ki a kiosztásra váró vagy a támogató oktatási intézkedések körébe bevonandó termékeket, és a megvalósíthatóság mértékén belül elsőbbséget biztosítanak az Unióból származó termékeknek, főként a helyi beszerzésnek, a biotermékeknek, a rövid ellátási láncoknak és a környezeti előnyöknek.
(6)   A tagállamoknak olyan objektív kritériumok alapján kell kiválasztaniuk a kiosztásra szánt vagy a kísérő oktatási intézkedések során kiosztható termékeket, amelyeknek tartalmazniuk kell egészségügyi, környezetvédelmi és etikai megfontolásokat és a szezonalitással, a változatossággal és a helyi termékek beszerezhetőségével kapcsolatos szempontokat, elsőbbséget biztosítva az Unióból származó termékeknek, főként a helyi és regionális termelésnek és beszerzésnek, a biotermékeknek, a rövid ellátási láncoknak, a környezeti előnyöknek, valamint az 1151/2012/EU rendelet értelmében vett minőségi termékeknek. A banán esetében elsőbbség adható harmadik országokból származó, tisztességes kereskedelem tárgyát képező termékeknek, de csak akkor, ha az Unióból származó egyenértékű termékek nem állnak rendelkezésre.
Indokolás
Az AGRI bizottság 3. megegyezéses módosítása.
Módosítás 24
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 3 pont
1308/2013/EU rendelet
23 cikk – 7 bekezdés
(7)   A tagállamok az egészséges étkezési szokások elősegítése érdekében biztosítják azt, hogy az illetékes egészségügyi hatóságok jóváhagyják az iskolaprogramban szállított valamennyi termék listáját és döntsenek azok táplálkozási tulajdonságairól.
(7)   A tagállamok annak érdekében, hogy – többek között a laktózérzékeny gyermekek körében is – elősegítsék az egészséges étkezési szokásokat, biztosítják, hogy az illetékes élelmezési és/vagy egészségügyi hatóságok jóváhagyják az iskolaprogramban szállított termékek listáját és döntsenek azok táplálkozási tulajdonságairól.
Módosítás 25
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 1 bekezdés – 1 albekezdés – bevezető rész
(1)   Az iskolaprogram keretein belül a termékek kiosztásához juttatott támogatás, a támogató oktatási intézkedések és a 23. cikk (1) bekezdésében foglalt kapcsolódó költségek - a (4) bekezdésben foglaltak sérelme nélkül - nem haladják meg:
(1)   Az iskolaprogram keretein belül a termékek kiosztásához juttatott támogatás, a kísérő támogató oktatási intézkedések és a 23. cikk (1) bekezdésében foglalt kapcsolódó költségek a nevezett cikk (4) bekezdésében foglaltak sérelme nélkül - nem haladják meg:
Indokolás
Az AGRI bizottság 2. megegyezéses módosításával összhangban álló módosítás.
Módosítás 26
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 1 bekezdés – 1 albekezdés – b pont
b)   tej esetében: a 80 millió EUR összeget tanévenként.
b)   tej és tejtermékek tekintetében: a 100 millió EUR összeget tanévenként.
Indokolás
Az AGRI bizottság 4. megegyezéses módosítása – 4. rész. A tejre vonatkozó keret 20 millió euróval való megnövelésére annak lehetővé tétele érdekében van szükség, hogy minden tagállamban érvényes, egy gyermekre lebontott minimumösszeg kerüljön bevezetésre, valamint annak biztosítása érdekében, hogy az új kritériumok bevezetésének következményeképpen egyetlen tagállamot se érjen veszteség.
Módosítás 27
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 1 bekezdés – 2 albekezdés
A Bizottság a 227. cikknek megfelelően felhatalmazáson alapuló olyan jogi aktusokat fogadhat el, amelyek a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tej kiosztott részének áráért fizethető uniós támogatás szintjét határozzák meg és lefektetik az adag fogalmát. A Bizottság a 227. cikknek megfelelően felhatalmazáson alapuló olyan jogi aktusokat is elfogadhat, amelyek a támogató oktatási intézkedések - a tagállamok rögzített éves felosztásaiból biztosított - finanszírozásának minimális összegét és maximális összegét határozzák meg.
törölve
Indokolás
A felhatalmazás a szöveg koherenciája érdekében a 24. cikk (1a) bekezdésébe került.
Módosítás 28
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 2 bekezdés – 1 albekezdés – a pont
a)   gyümölcsök és zöldségek (köztük banán) esetében: az alábbiakra épülő objektív kritériumok:
a)   gyümölcsök és zöldségek (köztük banán) esetében: az alábbiakra épülő objektív kritériumok:
i.   a 6-10 éves gyermekek száma, mint a lakosságon belüli arányuk,
i.   a 6-10 éves gyermekek száma, mint az érintett tagállam lakosságán belüli arányuk,
ii.   a tagállam régióinak fejlettségi szintje, hogy magasabb támogatás lehessen biztosítható a jelen rendelkezés 3. cikk (5) bekezdésében meghatározott kevésbé fejlett régióknak, a szerződés 349. cikkében felsorolt legkülső régióknak, illetve a 229/2013/EU rendelet 1. cikk (2) bekezdésében értelmezett kisebb égei-tengeri szigeteknek, és
ii.   a tagállam régióinak fejlettségi szintje annak érdekében, hogy magasabb támogatást biztosítsanak a jelen rendelkezés 3. cikk (5) bekezdésének értelmében vett kevésbé fejlett régióknak, az EUMSZ 349. cikkében felsorolt legkülső régióknak, és/vagy a 229/2013/EU rendelet 1. cikk (2) bekezdésében értelmében vett kisebb égei-tengeri szigeteknek,
iii.  az uniós támogatás további 5 %-os növelése a legkülső régiók számára, valamint további 5%-os növelése abban az esetben, ha e régiók hozzájuk közel eső más legkülső régiókból hoznak be termékeket; valamint
Indokolás
Az AGRI bizottság 4. megegyezéses módosítása – 1. rész. A 6–10 éves gyermekeknek az érintett tagállam lakosságán belüli arányban kifejezett számán, illetve az adott tagállamban fekvő régiók fejlettségi szintjén alapuló objektív kritériumokat meg kell tartani, amennyiben igazságos és a tagállamok szükségleteihez igazodó rendszert kívánunk működtetni.
Módosítás 29
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 2 bekezdés – 1 albekezdés – b pont
b)   tej esetében: a tej és tejtermékek gyermekek körében történő ellátását szolgáló pénzalapok korábbi programok szerinti historikus felhasználása, valamint objektív kritériumok, a 6-10 éves gyermekek aránya szerint.
b)   a tej és tejtermékek esetében az alábbi kritériumok kombinációja alkalmazandó egy hatéves átmeneti időszak folyamán, amely az új program életbelépésekor veszi kezdetét:
i.  a 6–10 éves gyermekek száma, az érintett tagállam lakosságán belüli arányban kifejezve;
ii.  a tagállam régióinak fejlettségi szintje, magasabb támogatást biztosítva az e rendelkezés 3. cikkének (5) bekezdése értelmében vett kevésbé fejlett régióknak, az EUMSZ 349. cikkében felsorolt legkülső régióknak, és/vagy a 229/2013/EU rendelet 1. cikk (2) bekezdésében értelmében vett kisebb égei-tengeri szigeteknek,
iii.  a tej és tejtermékek gyermekek számára történő kiosztását támogató pénzalapok korábbi programok keretében történő felhasználására vonatkozó adatok, kivéve Horvátország esetét, ahol átalányos kifizetési rendszert kell alkalmazni; az alapok tagállamok közötti igazságos elosztásának biztosítása érdekében ezt a kritériumot az i. alpontban említett korcsoportba tartozó gyermekek esetében az egy gyermekre jutó minimális összeg meghatározásával kell ellensúlyozni, amely összeget a gyermekenként az adott tagállam által átlagosan felhasznált összeg alapján kell meghatározni;
iv.  az uniós támogatás további 5%-os növelése a legkülső régiók számára, valamint további 5%-os növelése abban az esetben, ha ezek a régiók hozzájuk közel eső más legkülső régiókból hoznak be termékeket;
Indokolás
Az AGRI bizottság 4. megegyezéses módosítása – 2. rész. Tekintettel az előterjesztett módosításokra, és különösen a tejre vonatkozó „historikus” kritérium eltörlésére irányuló módosító javaslatokra, e megegyezéses módosítás célja egy igazságosabb elosztási rendszer megteremtése, amely nem bünteti meg a tagállamokat azért, mert mindeddig hatékonyan felhasználták az iskolatej-rendszert, és így nagyobb támogatási összegben részesültek. A kompromisszum alapját az előadó kérésére a Mezőgazdasági Főigazgatóság által végzett számítások képezik.
Módosítás 30
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 2 bekezdés – 1 a albekezdés (új)
a b)  pontban említett átmeneti időszak végét követően a tejnek és a tejtermékeknek az a) alpont i. és ii. pontjában meghatározott kritériumoknak kell megfelelniük.
Indokolás
Az AGRI bizottság 4. megegyezéses módosítása – 2. rész.
Módosítás 31
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 2 bekezdés – 2 albekezdés
A Bizottság legalább három évenként felméri, hogy a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tej indikatív elosztásai továbbra is összeférnek-e a jelen bekezdésben hivatkozott objektív kritériumokkal.
A Bizottság legalább három évenként felméri, hogy a gyümölcsök és zöldségek (köztük a banán) és a tej és a tejtermékek indikatív elosztásai továbbra is összeférnek-e a jelen bekezdésben hivatkozott objektív kritériumokkal.
Indokolás
Az AGRI bizottság 1. megegyezéses módosításával összhangban álló módosítás.
Módosítás 32
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 2 a bekezdés (új)
(2a)  A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a számukra az iskolaprogramok keretében évenként juttatott pénzösszegek legalább 10%-át és legfeljebb 20%-át kísérő oktatási intézkedésekre különítsék el.
Indokolás
Az AGRI bizottság 2. megegyezéses módosítása – 4. rész. Tekintettel arra, hogy az új rendszerben az oktatási intézkedések alapvetően fontos szerepet töltenek be, valamint tekintettel az előterjesztett módosításokra is, e megegyezéses módosítás legalább 10%-ban és legfeljebb 20%-ban állapítja meg az oktatási intézkedések finanszírozás részarányát.
Módosítás 33
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 4 bekezdés
(4)   A tagállamok az 1. bekezdés a) és b) pontjában hivatkozott összegekből eredő 230 millió EUR globális felső értékhatár túllépése nélkül a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra), illetve a tejre vonatkozó indikatív elosztásuk max. 15%-át utalhatják át a másik szektorba, a Bizottság részéről a 227. cikknek megfelelően elfogadott, felhatalmazáson alapuló jogi aktusokban meghatározandó feltételek mellett.
(4)   A tagállamok az 1. bekezdés a) és b) pontjában hivatkozott összegekből eredő 250 millió EUR globális felső értékhatár túllépése nélkül a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra), illetve a tejre és a tejtermékekre vonatkozó indikatív elosztásuk legfeljebb. 10%-át – a legkülső régiók esetében pedig legfeljebb 20%-át – utalhatják át a másik szektorba, a Bizottság részéről a 227. cikknek megfelelően elfogadott, felhatalmazáson alapuló jogi aktusokban meghatározandó feltételek mellett.
Indokolás
Az AGRI bizottság 4. megegyezéses módosítása – 5. rész. A tejre vonatkozó keret 20 millió euróval való megnövelésére annak lehetővé tétele érdekében van szükség, hogy minden tagállamban érvényes, egy gyermekre lebontott minimumösszeg kerüljön bevezetésre, valamint annak biztosítása érdekében, hogy az új kritériumok bevezetésének következményeképpen egyetlen tagállamot se érjen veszteség. A költségvetési átcsoportosítások tekintetében a kompromisszum az e témában előterjesztett módosítások között a középutat képviseli.
Módosítás 34
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 5 a bekezdés (új)
(5a)  Az (1) bekezdésben említett uniós támogatás nem használható fel már meglévő, a gyümölcsökre és zöldségekre, feldolgozott gyümölcsökre és zöldségekre, valamint banánra, tejre és tejtermékekre kiterjedő nemzeti iskolagyümölcs- vagy iskolatejprogramokhoz vagy ilyen termékekre is kiterjedő egyéb iskolai termékosztási programokhoz nyújtott finanszírozás felváltására. Az uniós támogatásnak a nemzeti finanszírozás kiegészítéséül kell szolgálnia.
Indokolás
Az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet 23. cikke (6) bekezdésének átvétele: az uniós alapokat alapvetően a nemzeti finanszírozás kiegészítéseként kell felhasználni, elkerülve a ”talált pénz” hatást.
Módosítás 35
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 6 a bekezdés (új)
(6a)  A tagállamok egyedi stratégiájukkal összhangban dönthetnek úgy, hogy nem adják meg a kért támogatást, ha a támogatásra irányuló kérelemben feltüntetett összeg alacsonyabb az érintett tagállam által meghatározott minimális összegnél.
Módosítás 36
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 7 bekezdés
(7)   Az Unió az 1306/2013/EU rendelet 6. cikkében foglaltaknak megfelelően az iskolaprogramhoz kapcsolódó tájékoztatási, monitoring és értékelési intézkedéseket (így például szemléletformálást és kapcsolódó hálózatba szervezési intézkedéseket) is finanszírozhat.
(7)   Az Unió az 1306/2013/EU rendelet 6. cikkében foglaltaknak megfelelően az iskolaprogramhoz kapcsolódó tájékoztatási, kommunikációs és népszerűsítési, monitoring és értékelési intézkedéseket is finanszírozhat, például a nagyközönség figyelmének a programok céljaival kapcsolatos felkeltésére irányuló intézkedéseket, különösen a szülőket és az oktatókat megcélozva, valamint kapcsolódó, hálózatba szervezési intézkedéseket és a programok végrehajtásához közvetlenül kapcsolódó egyéb tevékenységeket.
Módosítás 37
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 4 pont
1308/2013/EU rendelet
23 a cikk – 8 bekezdés
(8)   Az iskolaprogramban részt vevő tagállamok az élelmiszerosztás helyén népszerűsíthetik a programban való részvételüket és a program uniós támogatottságát. Az oktatási intézményekben kínált egyéb ételekhez kapcsolódóan a tagállamok gondoskodnak az uniós iskolaprogram hozzáadott értékéről és láthatóságáról.
(8)   Az iskolaprogramban részt vevő tagállamok az élelmiszerosztás helyén az oktatási intézmények bejáratánál kifüggesztett plakátokkal népszerűsíthetik a programban való részvételüket és a program uniós támogatottságát. A tagállamok a népszerűsítés céljaira ezen kívül bármely más megfelelő kommunikációs csatornát is felhasználhatnak, például kifejezetten erre szolgáló weboldalakat, tájékoztató grafikus anyagokat, valamint ismeretterjesztő és tudatosságnövelő kampányokat. Valamennyi kísérő tájékoztató anyagon közös arculatot kell használni, és az uniós logót fel kell tüntetni. Az oktatási intézményekben kínált egyéb ételekhez kapcsolódóan a tagállamok gondoskodnak az uniós iskolaprogram hozzáadott értékéről és láthatóságáról.
Indokolás
Az AGRI bizottság 5. megegyezéses módosítása – 1. rész. Az uniós támogatásokat igénybe vevő tagállamoknak plakátokat kell kifüggeszteniük az iskolák bejáratánál annak érdekében, hogy az EU fellépése nagyobb láthatóságot kapjon, amint azt az iskolaprogramokra vonatkozó meglévő alkalmazási rendelkezések előirányozzák. Tekintettel az iskolaprogram uniós hozzáadott értékére, fontos megerősíteni a láthatóságát és felkelteni a közvélemény figyelmét, kiváltképpen a jelenlegi időkben, amikor az európai eszméből való kiábrándulás terjed.
Módosítás 38
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
24 cikk – 1 bekezdés – c pont
c)   a nemzeti vagy regionális stratégiák kidolgozása, valamint a támogató oktatási intézkedések.
c)   nemzeti vagy regionális stratégiák kidolgozása, valamint kísérő oktatási intézkedések.
Indokolás
Az AGRI bizottság 2. megegyezéses módosításával összhangban álló módosítás.
Módosítás 39
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
24 cikk – 2 bekezdés – bevezető rész
(2)   Az európai alapok hatékony és célzott felhasználásának biztosítása érdekében a Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy a 227. cikknek megfelelően felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat fogadjon el a következőkre vonatkozóan:
(2)   Az uniós alapok hatékony és célzott felhasználásának és ezen összegek tagállamok közötti egyenlő elosztásának biztosítása, valamint a programban részt vevő oktatási intézmények és a tagállamok adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy a 227. cikknek megfelelően felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat fogadjon el a következőkre vonatkozóan:
Módosítás 40
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
24 cikk – 2 bekezdés – – a pont (új)
—a)  a kiosztott gyümölcsök és zöldségek, köztük a banán, valamint tej és tejtermékek költségéhez való hozzájárulás címén gyermekenként és kiosztási műveletenként juttatható uniós támogatás felső határa;
Indokolás
A szöveg koherenciája érdekében a 23a. cikk (1) bekezdéséből áthelyezett felhatalmazás. A programokkal kapcsolatos hatékony költségvetési gazdálkodás érdekében célszerűnek látszik a maximális támogatás kiosztási műveletenként történő meghatározása a nehezen ellenőrizhető adagonkénti támogatás helyett – lásd a (6) preambulumbekezdéshez fűzött módosítást.
Módosítás 41
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
24 cikk – 2 bekezdés – a pont
a)   a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra) és a tejre kiterjedő támogatás tagállamok közötti indikatív elosztása és, adott esetben, ennek a 23a. cikk (2) bekezdésének második albekezdésében hivatkozott értékelést követő felülvizsgálata, az egyes tagállamoknak megítélhető uniós támogatás minimális összegei, a támogatási juttatásnak a tagállamok közötti ismételt felosztására irányuló, a beérkezett támogatási kérelmekre épülő módszer, valamint az arra utaló további szabályok, amelyek a 23a. cikk (2) bekezdésének első albekezdésében ismertetett kritériumoknak a pénzalapok elosztására vonatkozó figyelembe vételi módját határozzák meg.
a)   a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra), valamint a tejre és a tejtermékekre kiterjedő támogatás tagállamok közötti indikatív elosztása, az uniós támogatás évente egy gyermek számára juttatott minimális összege a 23a. cikk (2) bekezdésének b) pontjában meghatározottak szerint, az egyes tagállamoknak megítélhető uniós támogatás minimális összegei, a támogatási juttatásnak a tagállamok közötti ismételt felosztására irányuló, a beérkezett támogatási kérelmekre épülő módszer, valamint kiegészítő szabályok arra vonatkozóan, miként kell 23a. cikk (2) bekezdésének első albekezdésében említett kritériumokat figyelembe venni a pénzalapok elosztása során;
Módosítás 42
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
24 cikk – 2 bekezdés – b pont
b)   a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra) és a tejre kiterjedő juttatások közötti átutalások feltételei;
b)   a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük a banánra), valamint a tejre és a tejtermékekre kiterjedő juttatások közötti átutalások feltételei;
Indokolás
Az AGRI bizottság 1. megegyezéses módosításával összhangban álló módosítás.
Módosítás 43
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
24 cikk – 2 bekezdés – c pont
c)   uniós támogatásban részesíthető költségek és/vagy intézkedések, valamint egyes konkrét költségek minimális összegei, illetve maximális összegei rögzítésének lehetősége;
c)   uniós támogatásban részesíthető költségek és/vagy intézkedések, valamint egyes konkrét költségek maximális összegei rögzítésének lehetősége;
Módosítás 44
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
24 cikk – 2 bekezdés – c a pont (új)
ca)  az oktatási intézmények részvételre irányuló kérelmeinek benyújtása és az ellenőrzések során alkalmazandó egyedi eljárások bevezetése;
Indokolás
A 25. cikk c) pontja értelmében végrehajtási jogi aktus révén meghatározott technikai kritériumokon kívül hasznos lenne felhatalmazáson alapuló jogi aktus révén meghatározni az oktatási intézmények részvételi kérelmeinek benyújtását és az ellenőrzéseket szolgáló egyedi eljárásokra vonatkozó elveket is abból a célból, hogy csökkenjenek az iskolák – különösen a mindkét programban részt venni kívánó iskolák – programokban való részvételét gátló adminisztratív terhek.
Módosítás 45
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
24 cikk – 3 bekezdés – bevezető rész
(3)   Az iskolaprogram ismertségének növelése érdekében a Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy a 227. cikknek megfelelően olyan, felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat fogadjon el, amelyekben előírja, hogy az iskolaprogrammal rendelkező tagállamok hívják fel a figyelmet az uniós támogatás szerepére.
(3)   Az iskolaprogram ismertségének előmozdítása és növelése, valamint az uniós támogatás láthatóságának fokozása érdekében a Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy a 227. cikknek megfelelően olyan, felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat fogadjon el, amelyekben az alábbiak tekintetében előírja, hogy az iskolaprogrammal rendelkező tagállamok egyértelműen hívják fel a széles nagyközönség figyelmét arra, hogy a program végrehajtását az Unió támogatja:
a)  plakátok és egyéb tájékoztató eszközök alkalmazásával kapcsolatos kritériumok;
b)  a közös arculat és az uniós logó bemutatására, összetételére, méretére és megjelenésére vonatkozó egyedi kritériumok megállapítása;
Indokolás
Az AGRI bizottság 5. megegyezéses módosítása – 2. rész. A 23a. cikk (8) bekezdésében bevezetett módosítással összhangban álló hatáskör-felruházás.
Módosítás 46
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
25 cikk – a pont
a)   a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük banánra) és/vagy a tejre vonatkozó támogatás végleges elosztása a résztvevő tagállamok között, a 23a. cikk (1) bekezdésében meghatározott határok között, figyelembe véve a 23a. cikk (4) bekezdésében foglalt átutalásokat;
a)   a gyümölcsökre és zöldségekre (köztük banánra) és/vagy a tejre és a tejtermékekre vonatkozó támogatás végleges elosztása a résztvevő tagállamok között, a 23a. cikk (1) bekezdésében meghatározott határok között, figyelembe véve a 23a. cikk (4) bekezdésében foglalt átutalásokat;
Indokolás
Az AGRI bizottság 1. megegyezéses módosításával összhangban álló módosítás.
Módosítás 47
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 5 pont
1308/2013/EU rendelet
25 cikk – f a pont (új)
fa)  a végrehajtási folyamatban jelentkező hiányosságok kezelésének módjai, elhárítva a túlzott terheket okozó bürokrácia által támasztott akadályokat.
Módosítás 48
Rendeletre irányuló javaslat
1 cikk – 1 bekezdés – 7 pont
1308/2013/EU rendelet
217 cikk – 1 albekezdés
A tagállamok a 23. cikk szerinti uniós támogatást kiegészítve nemzeti kifizetést is nyújthatnak az oktatási intézmények tanulóinak különféle termékekkel való ellátásához vagy a 23. cikk (1) bekezdésének c) pontjában említett kapcsolódó költségek fedezéséhez.
A tagállamok a 23. cikk szerinti uniós támogatás fogadásán és felhasználásán kívül nemzeti vagy regionális kifizetéseket is végrehajthatnak a gyermekek termékekkel való ellátása, oktatási intézményekben foganatosított kísérő oktatási intézkedések vagy a 23. cikk (1) bekezdésének c) pontjában említett kapcsolódó költségek fedezéséhez.
Jogi nyilatkozat