Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Banking union
Top vijest :

Bankovna unija - Zajednički sustav za nadzor i upravljanje financijskim tržištem

Ekonomska i monetarna unija 15-04-2014 - 10:20 / Ažurirano: 12-06-2014 - 16:59
 
 

Ubrzo nakon što je kriza pogodila Europu 2009. postalo je jasno kako banke same nisu u mogućnosti podnijeti gubitke, a s obzirom na to da nije bilo nikakvog mehanizma za spašavanje posrnulog tržišta, uskočiti su morali svojim novcem porezni obveznici. Alarmantna situacija poslužila je kao odskočna daska za bankovnu uniju. (Pročitaj više: Korak po korak: Uspostavljen zajednički nadzor i jedinstveni mehanizam za rješavanje problema banaka )

Europski parlament odobrio je u utorak tri mjere koje osiguravaju da porezni obveznici ne plaćaju za greške banaka, već da su banke te koje će preuzeti odgovornost za svoje neuspjehe. Prve dvije mjere bave se bankama u nevoljama, a treća se bavi sustavima osiguranja depozita ispod 100 tisuća eura. One nadopunjuju jedinstveni nadzorni mehanizam koji je već na snazi i vodi EU prema bankovnoj uniji. (Pročitaj više: Spašavanje banaka nije više samo teret poreznih obveznika)

Zastupnici Europskog parlamenta dali su u četvrtak zeleno svjetlo za uspostavljanje mehanizma za jedinstveni nadzor banaka na EU razini, čime će se oko 150 najvećih banaka staviti pod izravni nadzor Europske središnje banke (ESB) od rujna 2014. Središnja banka morat će se držati strogih pravila transparentnosti i odgovornosti, te će imati zadaću razviti dobar kontrolni sustav, kojega će se morati pridržavati i nacionalne banke. (Pročitaj više: Zeleno svjetlo za za jedinstveni mehanizam nadzora banaka )

Brzi i efikasan način za upravljanje bankama u nevolji potreban je ako želimo sačuvati stabilnost europskog financijskog sustava te spriječiti da greške drugih plaćaju porezni obveznici, što je cilj zastupnika Europskog parlamenta koji pregovaraju s državama članicama o uspostavljanju bankovne unije. Zastupnici raspravljaju i zatim glasuju 15. travnja o jedinstvenom mehanizmu za rješavanje problema banaka, još jednom ključnom sastojku bankovne unije o kojem su države postigle dogovor u ožujku. (Pročitaj više: Bankovna unija čini sustav stabilnijim te štedi novac poreznih obveznika )

Bankovna unija neće ostvariti svoje ciljeve na osnovu prijedloga ministara financija EU-a, upozorio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz čelne ljude država članica koji su se 19. prosinca okupili na još jednom briselskom sastanku na vrhu kako bi razgovarali o su gospodarstvu i financijskim pitanjima. „Što je sustav sporiji i manje učinkovit, to skuplji za svakoga“, rekao je. (Pročitaj više: Schulz o bankovnoj uniji: “Što je sustav sporiji i manje učinkovit, to skuplji“ )

REF : 20140411TST43414
 
 
Bankovna unija: smirivanje uzburkanih financijskih voda
 

Nije bilo lako održavati glavu iznad vode dok smo trpjeli financijsku krizu. Rješenje EU-a? Plan s tri stupa koji će pomoći bankama da prebrode buduće oluje.

 
Postupno zatvaranje propalih banaka
 

Zastupnica Elisa Ferreira govori o mukotrpno ispregovaranom dogovoru čiji je cilj zaštita poreznih obveznika u slučaju propasti velikih banaka.

 
Odobrenje za bankovnu uniju
 

Zastupnici koji su inzistirali da banke pokriju svoje gubitke, a ne europski porezni obveznici, došli su do cilja.

 
Spašavanje posrnulih banaka: tko će sada plaćati račune?
 

Kriza je dokazala da nitko nije "prevelik da bi pao". Sudionici postavljaju pitanja Sharon Bowles o stvarnoj snazi Jedinstvenog mehanizma za pomoć bankama u teškoćama.