Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Top Story icon
Top vijest :

Zaštita podataka, zaštita vaše privatnosti - Kako EU štiti osobne podatke njenih građana

Građanska prava 28-01-2014 - 09:56 / Ažurirano: 13-03-2014 - 17:40
 
 

Nove tehnologije omogućuju korisnicima da budu povezani i kad su u pokretu, međutim, skrivaju i nove prijetnje. Kao što je pokazao nedavni skandal oko nedopuštenog prisluškivanja od strane SAD-a, privatne tvrtke imaju alate kojima mogu točno pratiti aktivnosti korisnika, a vlade su itekako zainteresirane za te mogućnosti. Stoga je 12. ožujka Europski parlament glasao za nova pravila o zaštiti osobnih podataka u digitalnom svijetu s amandmanima koji štite građane od špijunaže. (Pročitaj više: Došlo je vrijeme za zaštitu podataka 3.0 )

Zastupnici su u srijedu glasovali o setu pravil kojima se ažurira stara direktiva o zaštiti podatka, čime se osigurava stroža zaštita prenošenja podataka u zemlje koje nisu članice EU. Cilj je dati osobama veću kontrolu u čuvanju osobnih podataka, te istovremeno olakšati poduzećima prenošenje podataka diljem Europe, uz osiguranje da se primjenjuju ista pravila u svim članicama EU. (Pročitaj više: Zaštita podataka: eurozastupnici traže stroža pravila )

Nakon Snowdenovih otkrića o masovnom nadzoru građana od strane američke tajne služe, Europski parlament je odlučio ispitati kako slične aktivnosti utječu na pravo Europljana na privatnost. Odbor za građanske slobode glasa 12. veljače o izvještaju u kojem se izlažu zaključci 15 javnih saslušanja na kojima su zastupnici ispitali novinare, predstavnike EU institucija i američkog Kongresa, zastupnike, novinare i stručnjake. (Pročitaj više: Istraga Europskog parlamenta o masovnom nadzoru građana: Što smo naučili od stručnjaka )

Zastupnici EP-a traže obustavu zajedničkog (EU-SAD) programa za praćenje financija terorističkih organizacija (tzv. TFTP, Terrorist Finance Tracking Programme) nakon navodnog neovlaštenog upada u međunarodni sustav bankarskih transakcija SWIFT od strane američke sigurnosne službe NSA. (Pročitaj više: Zastupnici pozivaju na suspenziju zajedničkog programa za praćenje financija terorističkih organizacija)

Je li američko prisluškivanje na internetu prijetnja osobnoj privatnosti ili se radi o puno buke ni za što? Mišljenja su podijeljena u brojnim raspravama na društvenim medijima Parlamenta. Dok parlamentarni Odbor za građanske slobode provodi istragu o otkrićima Edwarda Snowdena, saznajte što kažu naši korisnici. (Pročitaj više: Skandal neovlaštenog američkog prisluškivanja odjeknuo na društvenim medijima)

Parlamentov Odbor za građanske slobode održao je treće po redu saslušanje o elektroničkom nadzoru Europljana, s ključnim pitanjem neovlaštenog upada u međunarodni sustav bankarskih transakcija SWIFT i moguće suspenzije zajedničkog programa za praćenje financija terorističkih organizacija (tzv. TFTP, Terrorist Finance Tracking Programme). (Pročitaj više: Masovno prisluškivanje: Zastupnici zabrinuti zbog nadzora nad SWIFT-om )

Otkriće masovnog nadzora Europljana od strane SAD-a uzburkalo je transatlantske odnose upravo u vrijeme početka pregovora o slobodnoj trgovini. Nakon skandala Prism, izgradnja nove razine suradnje među prijateljima je pravi izazov, slaže se većina u Parlamentu. Razgovarali smo o problemu sa zastupnikom Progresivnog saveza socijalista i demokrata i bivšim ministrom vanjskih poslova Grčke Dimitrisom Droutsasom, izvjestiteljem odgovornim za prijedlog zakona o prekograničnoj obradi podataka. (Pročitaj više: Dimitris Droutsas: Ne smijemo razvodniti naše visoke standarde za zaštitu podataka )

Parliament's Civil Liberties Committee will conduct an "in-depth inquiry" into the US surveillance programmes, including the bugging of EU premises and other spying allegations, and present its results by the end of this year, says a resolution passed by the full House on Thursday. Parliament's President and political group leaders formally confirmed the launch of the inquiry. MEPs also call for more protection for whistleblowers. (Pročitaj više: Parliament to launch in-depth inquiry into US surveillance programmes )

Sporazum „Safe Harbour” je zajednički dogovor između SAD-a i EU-a koji osigurava zaštitu podataka europskih građana i onda kada tim podacima upravljaju američke tvrtke izvan granica EU-a. Nakon što je odjeknuo skandal neovlaštenog nadzora građana od strane američke tajne službe NSA, parlamentarna istraga je zaključila da sporazum treba obustaviti. Zastupnici će 15. siječnja raspravljati o budućnosti sporazuma s predstavnicima Komisije i Vijeća. Pratite uživo klikom na poveznicu u desnom okviru. (Pročitaj više: Sporazum „Safe Harbour” nakon afere prisluškivanja )

Europski parlament radi na jačanju zašite privatnih podataka građana EU na internetu. Međutim, prije nego što se implementiraju nova pravila, već svatko može učiniti nešto kako bi izbjegao da mu nepoznate osobe kopaju po osobnim podacima ili kradu identitet. (Pročitaj više: 10 savjeta: Kako zaštititi privatnost na internetu )

Suglasnost parlamenta za trgovinski sporazum između EU i SAD “mogao bi biti ugrožen", ako nadzor od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) ne prestane, rekli su zastupnici u rezoluciji čime zatvaraju svoju šestomjesečnu istragu o američkom programu nadzora. (Pročitaj više: NSA špijuniranje: zaustavite nadziranje ili se suočite s posljedicama, rekli su zastupnici )

Vrijeme leti, a na području napredne interneta, društvenih mreža, računarstva u oblaku i mobilne tehnologije, leti još brže. Stoga je krajnje vrijeme za reviziju 20 godina starih pravila o zaštiti podataka, na što je posebno podsjetio nedavni skandal o nezakonitom nadzoru Američke tajne službe. Parlament stoga glasuje 12. ožujka o paketu zakona koji će omogućiti veću kontrolu i sigurnost online te suvremene standarde za korisnike, tvrtke i javnu upravu. (Pročitaj više: Albrecht i Droutsas: Nova pravila za bolju zaštitu podataka na internetu )

„Nažalost, navikli smo se na mnogo besplatnih internetskih usluga u zamjenu za koje smo sklopili prešutni dogovor da korisnik treba biti transparentan… Moramo biti kritičniji“, upozorava Peter Hustinx, Europski supervizor za zaštitu podataka. Njegov posao je razvijati nova pravila o zaštiti podatka te osigurati da europske institucije i tijela poštuju pravo na privatnost. Povodom Dana zaštite podataka 28. siječnja razgovarali smo s Hustinxom o zaštiti podataka, izazovima i online navikama. (Pročitaj više: Europski nadzornik za zaštitu podataka: Internetske tvrtke morat će se prilagoditi zahtjevima )

Krajem listopada, zastupnici odbora za građanske slobode i vanjske poslove sastali su se u Washingtonu s predstavnicima američkih vlasti kako bi razgovarali o optužbama o neovlaštenom nadziranju europskih građana i institucija, u sklopu aktualne parlamentarne istrage. Kako zaštiti privatnost građana? Hoće li optužbe ugroziti pregovore o slobodnoj trgovini? Razgovarali smo s Claudeom Moraesom, izvjestiteljem o istrazi prisluškivanja koji je predvodio izaslanstvo preko Atlantika. (Pročitaj više: Moraes: Ne zanimaju nas samo optužbe o neovlaštenom američkom prisluškivanju, već gledamo i u vlastito dvorište )

Jača zaštita osobnih podataka i strože financijske kazne za tvrtke koje ne poštuju pravila, među novim su odredbama o zaštiti podataka. Prijedlog koji je dobio zeleno svjetlo resornog odbora pojačan je posebnim odredbama koje se tiču izručenja podataka trećim stranama. No, to nije jedini primjer zabrinutosti Europskog parlamenta oko skandala nezakonitog prisluškivanja građana; u srijedu će odlučiti o mogućem privremenom zaustavljanju SWIFT sporazuma o nadzoru nad bankarskim transakcijama. (Pročitaj više: Parlament glasa o privremenom zaustavljanju SWIFT sporazuma nakon zelenog svjetla reformi zakona o zaštiti podataka )

SAD treba otvoreno odgovoriti na pitanja neovlaštenog nadzora Europljana i institucija EU, složila se većina zastupnika u raspravi o Prism skandalu. Međutim, nisu se složili treba li ovaj problem utjecati na pregovore o transatlantskoj slobodnoj trgovini. Neki zastupnici su naglasili da je potrebno saznati sve činjenice prije nego što se donesu takve odluke te da je nadzor potreban za sigurnost građana. Svakako je potrebno, zaključili su, što prije reformirati zakone o zaštiti podataka. (Pročitaj više: Pitanje povjerenja: Zastupnici traže od SAD-a odgovore na pitanja o skandalu nadzora građana )

Europa ne smije dopustiti Americi prisluškivanje građana, stoga je nužno brzo uvođenje zakonodavstva koje će jamčiti zaštitu podataka, složila se većina zastupnika raspravljajući o skandalu “PRISM” s povjerenicom Viviene Reding u odboru za Građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u srijedu. Zaštita podataka se mora primijeniti “na sve tvrtke koje rade na području EU”, bez obzira na to odakle su i gdje im je sjedište, rekla je Reding. (Pročitaj više: PRISM: Alarm za hitnu zaštitu podataka)

Zastupnici Europskog parlamenta kritizirali su američki tajni program sakupljanja podataka te posljedice koje ima na zaštitu podataka, privatnost i suradnju između SAD-a i EU po pitanju sigurnosti. Unatoč inzistiranju na vrijednosti suradnje sa Sjedinjenim državama, većina zastupnika je osudila program Prism kojeg su otkrili novinari Guardiana i Washington Posta ovog vikenda, kao i govor predsjednika Obame u kojem je rekao da su mete “samo stranci”, dakle i Europljani. (Pročitaj više: Europski parlament kritizirao SAD-ov program nadzora građana)

Paket zakona o zaštiti podataka je ambiciozna inicijativa EU-a koja želi osigurati pravo na privatnost osobnih podataka u sve bržem svijetu visoke tehnologije i društvenih mreža. Paket se tiče nekoliko bitnih pitanja, uključujući pravo da se korisnikove informacije nepovratno izbrišu, obavezu za pitanje izričitog pristanka za korištenje podataka i konkretnu obavezu tvrtki da pitaju za dopuštenje za korištenje podataka za analizu ponašanja i, primjerice, potrošačkih navika. (Pročitaj više: Glavna pitanja zaštite podataka )

REF : 20130901TST18405
 
 
Parlament odobrio nova pravila o zaštiti podataka
 

Zastupnici potvrđuju nove zakone o zaštiti podataka čiji je cilj vraćanje kontrole građanima nad vlastitim osobnim podacima i kažnjavanje tvrtaka koje krše nova pravila.

 
Zaštita podataka u EU-u - dekodiranje matrice
 

Jeste li se kad pitali što se događa s vašim osobnim podacima na internetu? Doznajte što čini EU kako bi pojednostavnio naša prava na internetsku privatnost i zaštitio građane od zloporabe podataka.

 
Forum: Tko vas promatra? Tko vas štiti?
 

Kako EU može zaštititi privatnost građana? O tome raspravljaju naši gosti.

 
Zastupnici Parlamenta istražuju masovni nadzor u Washingtonu
 

Izaslanstvo Europskog parlamenta otputovalo je u Washington kako bi saznalo istinu o navodnom američkom špijuniranju, a direktor NSA odbacuje navode o prisluškivanju telefona kao neistinite.

 
Morate zaštititi svoju privatnost: profiliranje
 

Mnoge stranice prikupljaju podatke o nama u komercijalne svrhe. Doznajte kako Parlament unapređuje zakone o zaštiti podataka kako bismo izbjegli opasnosti na internetu.

 
Morate zaštititi svoju privatnost: sitna slova
 

Čitate li uvjete korištenja koje prihvaćate na internetu? Doznajte kako Parlament unapređuje zakone o zaštiti podataka kako bismo izbjegli opasnosti na internetu.

 
Morate zaštititi svoju privatnost: hakiranje
 

Osobni podaci koje stavljate na internet nisu sigurni. Doznajte kako Parlament unapređuje zakone o zaštiti podataka kako bismo izbjegli opasnosti na internetu.

 
Infografika o zaštiti podataka
 

Saznajte više