Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
EU in the World icon
Top vijest :

EU u svijetu - Humanitarna pomoć, ljudska prava i demokracija

Vanjski odnosi 13-11-2013 - 18:26 / Ažurirano: 21-02-2014 - 11:05
 
 

EU je najveće svjetsko tržište i najveći konkurent SAD-u i Kini. To nije dovoljno. Unija također brani ljudska prava i promiče demokraciju i dobru vladavinu izvan svojih granica, a s programima pomoći i humanitarnim akcijama dosiže do onih kojima je pomoć najpotrebnija. (Pročitaj više: EU: Za demokraciju i dobru vladavinu s druge strane granice )

Europska unija ima sve veći utjecaj u svijetu, smatra bivši predsjednik Parlamenta Jerzy Buzek (EPP,Poljska). „Prije nekoliko godina morali smo pitati SAD da pomognu rješavati probleme na Balkanu. Danas smo, zahvaljujući diplomaciji i utjecaju doprinijeli miru i stabilnosti regije. Isto se ponavlja s našim istočnim susjedima“, rekao je govoreći na konferenciji ReAct Varšava, 14. studenog. (Pročitaj više: Buzek: “Europska unija nije uzrok krize već je rješenje” )

Mediteran ne smije postati groblje Europe, poručili su ministri država članica Europske unije nakon tragedije na obalama Lampeduse. Kako kaže izvjestitelj Carlos Coelho, zastupnik EPP-a iz Portugala, potreban je zajednički, humani pristup problemu ilegalne imigracije na moru i misijama spašavanja unesrećenih koje provodi Frontex, agencija Europske unije za sigurnost vanjske granice. (Pročitaj više: Pomorske nesreće ilegalnih imigranata: Spašavanje života trebala bi biti obaveza )

EU trenutno pregovara o slobodnoj trgovini s velikim gospodarskim silama, uključujući sa SAD-om, Japanom i Indijom te o investicijskom sporazumom s Kinom. Partnerstva će otvoriti tržišta za europske tvrtke, što će revitalizirati gospodarstvo i potaknuti rast i otvaranje radnih mjesta. (Pročitaj više: Infografika: Pregovori o slobodnoj trgovini - prilika za rast)

Nije istina da samo visoke ograde čine dobre susjede. Dobrosusjedski odnosi se zasnivaju na zajedničkim interesima i vrijednostima, zbog čega EU sa svojim susjedima gradi privilegiranu vezu uvjetovanu demokracijom, poštivanjem ljudskih prava i provođenjem gospodarskih i političkih reformi. Saznajte više o 16 zemalja koje su uključene u europsku politiku susjedskih odnosa klikom na kartu. (Pročitaj više: EU i njeni prvi susjedi )

Suradnja Europske unije sa Savezom država Jugoistočne Azije (engl. Association of Southeast Asian Nations, ili ASEAN) tradicionalno je usredotočena na promociju trgovinskih odnosa između dvije regije. Međutim, Reinhard Bütikofer (Zeleni, Njemačka) vjeruje kako ima puno više potencijalnih benefita u suradnji na drugim pitanjima, kao što su ljudska prava i zaštita okoliša. Zastupnici će o njegovom izvještaju glasati u srijedu. (Pročitaj više: ASEAN: Trgovina nije jedina prilika za suradnju)

Europska unija se ne susreće s velikim izazovima samo na vlastitom teritoriju, već i na globalnoj razini gdje mora uspješno surađivati sa Sjedinjenim državama, Rusijom i Kinom. Rezultati tih suradnja utječu na razne sfere politike i života: od borbe protiv terorizma do gospodarstva i trgovine. Pitali smo stručnjake iz Europskog parlamenta o najvećim prilikama i izazovima na međunarodnom planu u 2014. (Pročitaj više: EU, svjetske sile i veliki međunarodni izazovi )

EU ne bi trebala odustati od potpore Ukrajincima koji prosvjeduju protiv odluke službenog Kijeva da se odgodi potpisivanje Sporazuma o suradnji, smatra većina zastupnika Europskog parlamenta. Uz to, neki zastupnici su upozorili da je nepotpisivanje sporazuma promašaj europske vanjske politike i diplomatska pobjeda Rusije. (Pročitaj više: Rasprava na plenarnoj: Zastupnici pozvali EU da pruži podršku ukrajinskim prosvjednicima )

Sastanak na vrhu zemalja Istočnog partnerstva u Vilniusu mogao bi biti velik korak za odnose EU i Ukrajine i mjesto potpisa sporazuma o pridruživanju. „EU odlazi na samit s novim proračunom i konkretnim zakonskim prijedlozima… u pitanju je dobra ponuda“, rekao je Paweł Kowal (ECR, Poljska), čelni čovjek izaslanstva u parlamentarnom Odboru za suradnju EU i Ukrajine. Smatra kako je slučaj Timošenko, o kojem će sutra izaslanici EP-a podnijeti izvještaj, glavni problem o kojem ovisi potpisivanje. (Pročitaj više: Kowal: Za desetak godina bit će sasvim normalno govoriti o pristupanju Ukrajine Europskoj uniji)

Bošnjaci, Srbi i Hrvati, pravoslavci, katolici i muslimani izašli su zajedno na ulice u Bosni i Hercegovini kako bi prosvjedovali protiv Vlade koju krive za sve gore stanje u zemlji. Nakon Ukrajine, radi se o drugim nemirima na granicama EU, stoga smo pitali izvjestiteljicu o Izvješću za napretku za BiH, Doris Pack (EPP,DE) o mogućim rješenjima problema u zemlji. (Pročitaj više: Doris Pack o Bosni i Hercegovini: “Situaciju ne možemo mijenjati izvana” )

Danas, na Svjetski dan izbjeglica, gotovo 1,5 milijuna Sirijaca preživljava teške trenutke u stranim zemljama daleko od svojih domova. EU je izdvojila više od 300 milijuna eura za humanitarnu pomoć, a nedavno su zastupnici Europskog parlamenta podržali plan za dodatnih 19,5 milijuna eura pomoći za hranu, skloništa i lijekove. (Pročitaj više: Ljudsko lice krize u Siriji )

REF : 20131111TST24341
 
 
Potpora Ukrajini usred previranja
 

Zastupnici izražavaju potporu stotinama tisuća ukrajinskih prosvjednika koji žele da se zemlja više okrene prema EU-u nego prema Rusiji.

 
Reporter: Ukrajina na korak do važnog sporazuma s EU-om
 

U borbi za partnerstvo s Ukrajinom, hoće li spore demokratske reforme i strah od trgovinskog rata s Rusijom nagnuti vagu na stranu nepotpisivanja sporazuma? EPTV istražuje.

 
Nelegalni i migranti: europsko pitanje
 

Svake godine više od 100 000 ljudi pokušava uči u EU bez dokumenata. Oni su ilegalni imigranti koji u svojim pokušajima za boljim sutra često postanu žrtve krijumčara ljudima, a mnogi nikad ni ne ugledaju europske obale.