Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
borders NEW
Top vijest :

Granice EU-a - Putovanje po Europi

Kultura 21-03-2014 - 14:55 / Ažurirano: 21-05-2014 - 10:53
 
 

„Ujedinjeni u različitosti“ nije samo moto, već i dobar opis jedinstvene i privlačne posebitosti Europske unije koju sačinjava 28 država članica, svaka sa posebnom kulturom, svojim jezicima, prirodom i ljudima. Međutim, sve su predane istim vrijednostima, kao što su poštivanje ljudskih prava i sloboda. U našoj seriji članaka „Granice EU-a“, istražili smo mjesta koja prikazuju kako različitost obogaćuje naš kontinent. (Pročitaj više: Otkrijte mjesta koja Europi daju poseban štih )

Na otoku Rapa Iti nema zračne luke, a teretnom brodu treba 50 sati da stigne uz Tahitija. Brodovi koji idu u tom smjeru su rijetki, stoga je Rapa Iti jedan od najviše izoliranih otoka na južnom Tihom oceanu, uz Pitcairn i Uskršnji otok. Njegove zelene i divlje obale nad nadgledaju tvrđave dvanaest drevnih klanova na vrhu uspavanog vulkana. Grbavi kitovi mogu se vidjeti u daljini. Ovaj mali dio raja također je u sastavu Europske unije. (Pročitaj više: Rapa Iti: Jako udaljena Europa )

Alarm se oglasio u Forsmarku, Švedskoj drugoj najvećoj nuklearnoj elektrani, kad je jedan zaposlenik prošao pokraj mjerača radijacije na hodniku. Kad su ostali shvatili da visoka razina radijacije dolazi s njegovih cipela, pomislili su da se u elektrani dogodio kvar. Međutim, izvor radijacije je u stvari bio udaljen 1 100 kilometara –ukrajinski grad Černobil. (Pročitaj više: Katastrofe nemaju granice: Kako je Švedska svijet upozorila o Černobilu)

Električna energija nužna je za svakodnevni život, stoga nije čudno što je otvaranje prve litavske elektrane proslavljeno i svečanim otkrivanjem spomenika božici električne energije. Kip se nalazi u središtu grada i toliko je popularan da se čak opisuje u narodnim pjesmama. Nakon što je elektrana stavljane van pogona, građani su se zalagali da je se prizna kao nacionalnu baštinu te danas privlači mnoge posjetitelje kao Muzej energije i tehnologije. (Pročitaj više: Litva se uključuje u europsku mrežu za električnu energiju)

Za životinje u šumi Białowieża koja se proteže kroz sjeveroistočnu Poljsku i ulazi u Bjelorusiju, granice ne postoje. Veprovi i vukovi redovito lutaju na obje strane. Kako kaže Karol Wojciechowski koji radi u Nacionalnom parku Białowieża, „iako su države ograđene ogradama, životinje kopaju ispod njih i granicu prelaze bez većih problema“. Zbog svoje jedinstvene bioraznolikosti, park je na popisu Svjetske baštine. (Pročitaj više: Šuma Białowieża, priroda bez granica )

Više od dvije tisuće godina prije nego što su znanstvenici dokazali postojanje atoma, u staroj Grčkoj se teoretiziralo o njihovom postojanju. Danas njihovi potomci nastavljaju s naprednim znanstvenim istraživanjem kao što je projekt Nestor u Pylosu, u jugozapadnoj Grčkoj, koji uključuje stvaranje podzemnog teleskopa na dnu Mediteranskog mora. Njime se prate elementarne čestice neutrini kako bi se otkrile neke od tajni svemira. (Pročitaj više: Nestor otkriva tajne svemira na morskom dnu)

Na vjetrovite dane radi se o vožnji koja uzrokuje navalu adrenalina; uspinjačom do vrha Aiguille du Midi u Alpama potrebno je 20 minuta na visini od 1000 metara. Nagrada za odvažne je prekrasan pogled i čist zrak. Međutim, je li Europa tako transparentna i čista kao što se čini visoko u Alpama? (Pročitaj više: Pogled s vrha: Europa uvodi red u financijsku regulativu )

Most Mimram preko rijeke Rajne, jedan je od niza mostova koji povezuju dvije granične pokrajine, nekoć razdijeljene ratnim sukobima. U prošlosti je regija Elzas bila poprište krvavih bitaka između Francuske i Njemačke, međutim, danas su oružja utihnula, a lokalno stanovništvo živi bez granica, koristeći najbolje što dvije zemlje mogu pružiti vezano uz tržište rada, nekretnine i obrazovanje. (Pročitaj više: Strasbourg i Kehl: Granica koje više nema )

Između Brazila i Surinama smještena je Francuska Gvajana, europska vrata za svemirska putovanja. Iako ima veličanstvenu prašumu, taj francuski prekomorski departman dio je Europske unije i koristi euro kao svoju valutu. Svemirski centar smješten je blizu Kouroua prije više od 50 godina kako bi se iskoristila dobra lokacija u blizini ekvatora. Ona omogućuje lansiranim raketama dodatnu brzinu od 460 metara po sekundi kad se lansiraju prema istoku. (Pročitaj više: Svemir: Posljednja granica EU-a )

Dobrodošli u Nuorgam u Finskoj, najsjevernije krajeve Europske unije. Sunčano je, snježno, a unatoč tome što je proljeće pred vratima, hladni vjetar se i dalje zavlači pod kosti. Ovdje žive Saami (Sámi, Laponci ili Lapi), najsjevernije autohtono stanovništvo u Europi. (Pročitaj više: Život na sjeveru: Oživljavanje kulture naroda Saami )

Svaki put kad Stephen McHale uhvati ženskog jastoga s jajašcima, označi rep kako bi upozorio druge ribare da ih ne prikupljaju, time štiteći lokalne zalihe jastoga od prevelikog izlova. Kako objašnjava McHale: „Ribarimo kako bi isporučili ulov prodavačima koji žive nekoliko kilometara niz obalu i koji točno znaju kakva je potražnja. Naš cilj je da ne preplavimo tržište ribom koju nitko ne želi“. (Pročitaj više: Tradicionalne metode za svjetliju budućnost europskog ribarstva )

Iza sivog otoka Arran, pet tisuća kilometara plavetnila razdvaja Britaniju od Amerike. Samo nekoliko stotina metara prema unutrašnjosti, u gradu Prestwick u zapadnoj Škotskoj, Centar za nadzor oceanskog zračnog prostora (eng. Oceanic Area Control Centre - OACC) nadzire zračni prostor iznad istočne polovice Sjevernog Atlantika, od Azora do granice s Islandom. Radi se o prvoj liniji revolucije koja će omogućiti kraća i jeftinija zračna putovanja, sigurnija za okoliš. (Pročitaj više: Nebo više nije granica za europsku zračnu povezanost )

Nikada nije kasno za učenje, čak ni kada čovjek ima 83 godine. Peter McMurdie svako jutro nauči malo španjolskog jezika, boraveći u gradiću Barco de Ávila, 200 km sjeverozapadno od Madrida. „Iskustvo učenja stranog jezika ispunjava čovjeka. Razumijem španjolski jako dobro i volim učiti nove jezike“, poručuje taj bivši inženjer za BBC iz Londona koji, kao i mnogi drugi, smatra da je učenje jezika glavni sastojak otkrivanja novih kultura. (Pročitaj više: Izgubljeni u prijevodu? Pustolovine na novom jeziku )

Most između bugarskog grada Ruse i manjeg rumunjskog grada Giurgiu povezuje puno više nego samo dvije obale Dunava. Nazvan „Mostom prijateljstva“, simbol je povezivanja dvije zemlje i mjesta na kojem se susreću dva pisma: bugarska ćirilica i rumunjska latinica. (Pročitaj više: Most koji povezuje pisma i narode )

Prvi brodovi još nisu stigli, ali na pješčanim dinama nove roterdamske luke veće je mnogo aktivnosti. Naime, ta se najveća europska luka proširila za novih 2000 hektara površine izgrađene nasipima u Sjevernom moru. Iako je nakon Drugog svjetskog rata bio ruševina, Roterdam je posljednjih desetljeća se više rastao zahvaljujući sve manjim preprekama slobodnoj trgovini između članica Europske unije. (Pročitaj više: Svjetska luka: Kako je EU pomogla Roterdamu da postane najveća luka u Europi )

REF : 20140321TST39501
 
 
Erasmus
 

Erasmus: studiranje i rad u inozemstvu

 
Zdravstvena zaštita
 

Imate pravo na liječničku skrb i lijekove u cijeloj EU.

 
Pregled