Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
TST icon
Top vijest :

Kako izliječiti gospodarstvo - Radna mjesta, rast i održivi razvoj

Ekonomska i monetarna politika 20-02-2014 - 18:02
 
 

Europski izbori u svibnju prilika su građanima da odluče u kojem smjeru žele razvijati EU narednih pet godina, ključnih za održivi oporavak gospodarstva. U susret izborima Europski parlament organizirao je petu i posljednju ReACT konferenciju, 20. veljače, u Madridu, na kojoj su građani i stručnjaci raspravljali o svojim viđenjima izlaska iz krize. (Pročitaj više: Izgradnja održivog gospodarstva i financijskog modela za budućnost Europe )

Mjere štednje koje je provodila Trojka odrazile su se na socijalni sustav zemalja u krizi. Kako bi saznao više, zastupnik Alejandro Cercas (S&D, Španjolska) odlučio je uključiti građane u svoj rad na nacrtu parlamentarnog izvješća i pitati ih za iskustva i mišljenje u posebnoj LinkedIn grupi. Rezultat suradnje su amandmani koje je 13. veljače odobrio Odbor za tržište rada, a koji uključujuću problem rasta beskućništva i nužnost savjetovanja nevladinog sektora kod provođenja zdravstvenih reformi. (Pročitaj više: LinkedIn inicijativa o utjecaju Trojke na zemlje u krizi: Građani izvijestili o beskućništvu i zdravstvenoj zaštiti)

Može li oporezivanje financijskih transakcija obeshrabriti riskantno ponašanje u bankarskom sektoru i osigurati da banke u većoj mjeri plaćaju trošak krize? Jedanaest zemalja vjeruje kako bi se potez mogao isplatiti, stoga će idući tjedan na plenarnoj sjednici Parlament raspravljati o pravilima takvog nameta. Razgovarali smo s Anni Podimata, zastupnicom kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata iz Grčke o tome što treba napraviti kako bi porez ispunjavao svoju namjeru. (Pročitaj više: Porez na financijske transakcije neće uzrokovati selidbu banaka )

Zastupnici su se susreli sa svojim kolegama iz nacionalnih parlamenata na Europskoj parlamentarnoj konferenciji, koja se održavala od 20. do 22. siječnja u Bruxellesu. Parlamentarci su željeli osigurati da mjere kojima se bori protiv prekomjernog deficita i javnog duga uključe društvenu dimenziju te su istaknuli kako programi štednje u zemljama u krizi nemaju demokratski legitimitet. (Pročitaj više: Parlamentarci žele više legitimiteta u kreiranju gospodarske politike EU-a )

Jesu li četiri godine zatvora dovoljna prijetnja bankarima koji se bogate manipulirajući tržištem, prodajom vrijednosnica bez pokrića i varanjem klijenata? Europski parlament u utorak, 4. veljače, glasuje o novim pravilima dogovorenima sa zemljama članicama, koja bi trebala spriječiti buduće skandale. Razgovarali smo s izvjestiteljicom Arlene McCarthy (UK, S&D). (Pročitaj više: Arlene McCarthy: U zatvor s bankarima koji manipuliraju tržištem )

Nakon što je Parlament odobrio postavljanje jedinstvenog nadzornog mehanizma za najveće banke u zemljama s eurom, kojim će upravljati Europska središnja banka, zastupnici odlučuju o drugom stupu buduće bankarske unije: mehanizmu za spašavanje nelikvidnih banaka. Mali štediše trebaju biti zaštićeni, a veliki dioničari i dionici trebaju biti oni koji će prvi platiti za trošak spašavanja banke. (Pročitaj više: Upravo što je bolesniku trebalo: Europski fond za spašavanje banaka u nevolji )

REF : 20140217TST36225
 
 
Više informacija
 
Trojka: Kako funkcionira europski mešetar za spašavanje banaka
 

Smatraju je prvakom štednje, no tko sačinjava Trojku i komu odgovara? Jesu li anđeli čuvari europskoga projekta ili usporavaju rast?

 
Nadzor banaka
 

Zastupnici žele vratiti povjerenje štediša

 
100.000 eura na štednji
zaštićeni su garancijama Europske unije.
(Pročitaj više)
Trojka nikome nije odgovorna i radi loš posao s provođenjem strogih mjera štednje Gianni Pittella (S&D, Italija) ESB: "Nezavisnost bez demokratskog nadzora je opasna" (Pročitaj više)