Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Money
Top vijest :

Neka novac dobije na važnosti - Koje su koristi od europskog proračuna?

Proračun / Ekonomska i monetarna politika 04-12-2013 - 11:14 / Ažurirano: 28-01-2014 - 17:14
 
 

Parlament je nedavno dao zeleno svjetlo za višegodišnji proračun EU-a za razdoblje od 2014. do 2020., kojim se predviđa potrošnja od 960 milijardi eura kroz narednih sedam godina. Međutim, kakvu dodanu vrijednost iz toga dobivaju države članice i kakve vrijednosti bi investitori trebali poduprijeti? O takvim pitanjima raspravljalo se na trećoj po redu ReAct konferenciji koja je održana 5. prosinca u Frankfurtu, jednom od glavnih financijskih centara EU. (Pročitaj više: ReAct Frankfurt: Otkrijmo vrijednost investiranja u europske vrijednosti)

Što EU radi s našim novcem? Ulaže li se novac mudro i pomaže li održivom gospodarskom rastu? O tim pitanjima raspravljalo se na ReAct konferenciji, 5. prosinca u Frankfurtu, gdje su stručnjaci i građani izmijenili mišljenja o efikasnom ulaganju EU proračuna. Svi su se složili kako EU ne treba promicati samo gospodarski rast, nego i solidarnost. (Pročitaj više: ReAct Frankfurt: EU nije samo gospodarski projekt, već zajednica vrijednosti )

Nakon mjeseci teških pregovora, Europski parlament je u utorak dao svoj blagoslov za proračun EU koji obuhvaća razdoblje od 2014.-2020. godine. Svi uvjeti navedeni u srpanjskoj rezoluciji - koja je uslijedila nakon političkog sporazuma na najvišim razinama između Europskog parlamenta, irskog predsjedništva i Europske komisije - napokon su ispunjeni. Ukupni proračun za sljedećih sedam godina je 960 milijardi eura u obvezama i 908 milijardi eura u plaćanjima (prema cijenama iz 2011. godine). (Pročitaj više: Europski parlament odobrio Višegodišnji financijski okvir 2014.-2020. ( tzv. MFF ) )

Svake godine se više od trećine EU proračuna ulaže u regije kako bi se potaknulo gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta, konkurentnost i održivi razvoj, ali i smanjile regionalne i društvene razlike među članicama. O tome koliko novca će biti odvojeno u idućem financijskom razdoblju, Parlament će glasati ovaj tjedan u sklopu odluke o višegodišnjem financijskom okviru (tzv.MFF-u). Kako bismo vam približili regionalnu politiku, donosimo primjere uspješnih projekata sufinanciranih od strane EU. (Pročitaj više: Parlament odlučuje: 325 mlrd. eura iz regionalnog fonda za lokalno gospodarstvo )

Europsko gospodarstvo možda pokazuje znakove oporavka, ali s obzirom na to da je nezaposlenost visoka kao i troškovi života, brojni građani to još nisu iskusili na vlastitoj koži. Europska investicijska banka ima jednu od ključnih uloga u projektu poticanja tržišta rada i većeg rasta te priprema još intenzivnije aktivnosti kako bi se situacija promijenila. „Povećavamo posuđivanje tijekom ove i naredne dvije godine za više od 40 posto“, kaže Werner Hoyer, predsjednik EIB-a. (Pročitaj više: Werner Hoyer o povećanju ulaganja EIB-a: 70 mlrd. eura za poticanje rasta i tržišta rada )

REF : 20131203TST29601
 
 
Novac. Neka dobije na vrijednosti.
 

Animacija o tome kako EU troši novac.

 
ReACT Frankfurt
 

O čemu se razgovaralo na trećoj ReAct konferenciji

 
Zbunjuje vas proračun EU-a?
 

Kako se sastavlja proračun EU-a? Dajemo li bogatstvo kako bismo ga financirali? Kakve koristi od njega imaju države članice? EPTV razjašnjava...

 
Završava bitka za proračun nagodbom za razdoblje između 2014. i 2020.
 

Zastupnici su usvojili dugoročni proračun EU-a velikom većinom, no dok su neki slavili, drugi su izražavali zabrinutost.