Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Quality of life cover top story
Top vijest :

Kvaliteta života - Znate li što jedete?

Građanska prava / Potrošači / Okoliš / Javno zdravstvo / Sigurnost hrane 22-01-2014 - 16:53 / Ažurirano: 28-01-2014 - 11:05
 
 

Što vama znači kvaliteta života? Sigurna hrana, dostupna medicinska skrb, zdrav zrak i čist okoliš, čvrsta prava potrošača ili zaštita vaših privatnih podataka? Europski parlament stavlja poboljšanje kvalitete života visoko na listu prioriteta. Saznajte više i pratite četvrtu ReACT konferenciju 23. siječnja u Rimu. (Pročitaj više: Kvaliteta života: Od sigurne hrane do sigurnih podataka )

Rimljani su oduvijek znali, bilo u dobrim, bilo u lošim vremenima, kako uživati u životu. Stoga je Europski parlament odlučio tamo organizirati četvrtu u nizu ReACT konferenciju, ovog puta s temom kvalitete života. Zdravlje, održivost i dobra hrana bili su na meniju dnevnog reda. (Pročitaj više: #ReACTRoma: Bolja kvaliteta života odmah )

Najopasnije vrste plastike i pojedine plastične vrećice trebale bi se zabraniti do 2020. godine, traži se u rezoluciji Europskog parlamenta izglasanoj u utorak. Ova zabrana bila bi samo dio Europske strategije kojom se želi smanjiti količina plastičnog otpada. Europska Unija trebala bi uvesti obvezujuće recikliranje za plastični otpad. (Pročitaj više: Plastični otpad: Parlament zvoni na uzbunu)

Parliament endorsed draft rules defining pollen as a natural constituent of honey, rather than an ingredient, in a vote on Wednesday. This means that GM pollen has to be labelled if it makes up more than 0.9% of the honey. (Pročitaj više: Parliament clarifies labelling rules for honey if contaminated by GM pollen )

Zabrinuti ste zbog telefona koji eksplodiraju ili igračaka koje se rasipaju djeci u rukama? Kako bi proizvodi bili sigurniji, Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je 17. listopada dva izvještaja prema kojima će kupci imati točne informacije o onome što kupuju, a proizvodi će podlijegati strožim sigurnosnim uvjetima. Razgovarali smo s dvije zastupnice o prijedlogu; Christel Schaldemose iz Danske (S&D) i Sirpom Pietikäinen iz Finske (EPP). (Pročitaj više: Proizvodi kojima vjerujemo: Parlament poboljšava sigurnost kupaca )

Zastupnici su u utorak podržali paket reformi o novoj ribarstvenoj politici i novim tržišnim pravilima u ribarstvu u Europskoj Uniji. Ova dva ključna zakona zabranili bi ribarima bacanje ribe natrag u more i obavezu pružanja informacija potrošačima o porijeklu ribe. Nova pravila također će osigurati će bolju informiranost potrošača, između ostalog kroz pružanja informacija o mjestu ulova ribe i u pogledu opreme za ulov ribe. (Pročitaj više: Zeleno svjetlo za novu održivu zajedničku ribarstvenu politiku)

Zastupnici su pozvali Europsku komisiju da ne dopusti genetski modificiranu sortu kukuruza Pioneer 1507 na europskom tržištu. Sorta je otporna na kukce, ali mogla bi biti opasna za bezazlene leptire i moljce, stoji u rezoluciji od 16. siječnja. „Na osnovu prijedloga pred nama, mogu reći kako nam nedostaje dokaza da je ova sorta genetski modificiranog kukuruza sigurna za EU tržište“, rekla je Dagmar Roth-Behrendt zastupnica u Odboru za okoliš koji je prethodno glasao protiv dozvole. (Pročitaj više: NE za GMO: „Nedostaje nam dokaza da je ova sorta kukuruza sigurna“ )

REF : 20140120TST33101
 
 
Kvaliteta života
 

Što Parlament radi kako bi poboljšao kvalitetu života u Europi?

 
OD A DO Ž: D kao Deklaracije na hrani
 

Kažu da smo ono što jedemo, no kako možemo znati što unosimo u tijelo kad biramo hranu? Utažite glad s Blinkom.

 
42% Muškaraca u Europi
pati od pretilosti
(Pročitaj više)
30% Žena u Europi
pati od pretilosti
(Pročitaj više)