Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
EP leadership icon_
Top vijest :

Predsjedništvo Europskog parlamenta - 2014.- 2017.

Institucije 02-07-2014 - 16:49 / Ažurirano: 03-11-2014 - 13:49
 
 

Na prvoj sjednici novog saziva Parlamenta, zastupnici su izabrali novog predsjednika, 14 potpredsjednika i pet kvestora za naredne 2,5 godine. Naučite više o ključnim imanovanjima u EP-u, izabranim zastupnicima i postupku. (Pročitaj više: Novo predsjedništvo za 8. saziv Europskog parlamenta )

Martin Schulz je ponovo izabran za predsjednika EP-a u utorak ujutro. Njegov mandat trajati će sljedećih dvije i pol godine. 58 godišnji zastupnik iz Njemačke biti će na čelu EP-a do siječnja 2017. godine. On je pobijedio u prvom krugu izbora s 409 osvojenih glasova. Ukupno je bilo 612 važećih glasova. (Pročitaj više: Martin Schulz je novi-stari predsjednik Europskog parlamenta)

Svih 14 potpredsjednika Europskog parlamenta izabrano je u utorak popodne u tri kruga glasovanja. Šest potpredsjednika izabrano je u prvom krugu, tri kandidata u drugom krugu i ostalih pet relativnom većinom u trećem krugu. (Pročitaj više: Izabrano 14 potpredsjednika Europskog parlamenta)

Prije nego su novoizabrani zastupnici tajnim glasovanjem u utorak, 1. srpnja glasovali za novog predsjednika EP-a, četiri kandidata dalo je kratku izjavu. (Pročitaj više: Četiri kandidata za mjesto predsjednika Europskog parlamenta)

U srijedu popodne Europski parlament izabrao je pet kvestora, članova Parlamenta koji se bave administrativnim pitanjima koja se izravno odnose na zastupnike. (Pročitaj više: Izabrano pet kvestora)

Zastupnici odlučuju 1. i 2. srpnja o tome koji zastupnici će zauzeti ključna mjesta i postati predsjednik/ca Europskog parlamenta, potpredsjednici i kvestori. Više o postupku odlučivanja naučite u našoj infografici, a izbor pratite uživo na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. (Pročitaj više: Pratite uživo: Europski parlament bira predsjednika )

Konstituirajuća sjednica Europskog parlamenta održava se od 1. do 3. srpnja, a na njoj će se izabrati novi predsjednik Parlamenta, 14 potpredsjednika i 5 kvestora. Saznajte više o tome kako se biraju i koji su uvjeti za kandidaturu u našim pitanjima i odgovorima. (Pročitaj više: Sve što trebate znati o izboru predsjedništva Europskog parlamenta )

REF : 20140702TST51228
 
 
Martin Schulz ponovno izabran
 

Prvi put je predsjednik Parlamenta ponovno izabran na tu funkciju velikom većinom. Istaknuo je nezaposlenost mladih, trgovinski sporazum s SAD-om i migraciju kao najvažnije prioritete.

 
Rad Europskog parlamenta
 

Naučite više

 
Predsjedništvo
 

1 predsjednik

 
 

14 potpredsjednika

 
 

5 kvestora