Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Kick off illustration
Top vijest :

Sada je drugačije - Djeluj. Biraj. Utječi.

Institucije 10-09-2013 - 12:00 / Ažurirano: 29-11-2013 - 10:53
 
 

Kako se vremena mijenjaju, tako se mijenjamo i mi. Od prošlih izbora za Europski parlament pravila igre su se promijenila. Europski parlament sada ima veću moć kod postavljanja političkog smjera u Europi te nad svakodnevnim odlukama koje utječu na sve nas. Snažniji Europski parlament znači više utjecaja za svakoga, više mogućnosti da se bavimo svojim problemima, više sposobnosti da promijenimo ono što treba promijeniti, više samopouzdanja da očuvamo ono što želimo očuvati. (Pročitaj više: Možemo odlučiti o budućnosti Europe)

Živimo u nemirnom vremenu u povijesti Europe. Zbog krize, građani su sve više svjesni da se Europsko pitanje tiče njihovih životnih uvjeta, razumiju da su države članice ovisne jedna o drugoj te da ono što se događa u jednoj europskoj državi utječe na zajedničku budućnost. (Pročitaj više: Djeluj. Biraj. Utječi.)

Predsjednik Komisije, Jose Manuel Barroso, održao je danas i svoj posljednji govor pred sazivom ovog Parlamenta. Politički vođe klubova zastupnika iznijeli su svoja razmišljanja i pozvali Komisiju da se u narednim mjesecima, sve do izbora, usredotoči na ta pitanja. Naglasili su potrebu za vraćanjem povjerenja u EU, ističući da su europski izbori u svibnju 2014. prava prilika za glasače da utječu na budućnost Europe. (Pročitaj više: Zastupnici EPa i Barroso o stanju Unije)

Iduće godine, od 22. do 25. svibnja, Europljani će glasati i odlučiti o novoj političkoj ravnoteži Europskog parlamenta čiji će prvi zadatak biti odabir predsjednika Europske komisije. Više o sastavu Parlamenta danas, pogledajte u našoj infografici. (Pročitaj više: Infografika: Politička ravnoteža Parlamenta)

Ireni nije teško suosjećati s beskućnicima kojima poslužuje hranu u pučkoj kuhinji u kojoj volontira. Nedavno je sama sa svoje dvoje djece živjela na ulici, ne svojom krivicom: „Moja obitelj nikada nije prihvatila ni jedan cent od socijalne službe – radili smo uvijek što smo više mogli“. Zbog gospodarske krize veliki broj europskih obitelji je u financijskim problemima. (Pročitaj više: Siromaštvo: “Život na ulici je težak i opasan” )

Danas, 10. rujna Europski parlament pokreće svoju informativnu kampanju za izbore koji će se održati 2014. godine. Ova kampanja nastavit će se i nakon samih izbora, sve dok novoizabrani Parlament ne izabere novog predsjednika Europske komisije. (Pročitaj više: Europski parlament pokreće informativnu kampanju za europske izbore 2014.)

Što radi Parlament, a što Europska komisija, kako se Vijeće Europske unije razlikuje od Europskog vijeća? Imamo osnovne informacije u našoj kratkoj infografici o temeljnim institucijama EU. (Pročitaj više: Infografika: Abeceda europskih institucija)

Tiago ima 28 godina i diplomu iz ekonomije. Radi razne poslove u građevini i poljoprivredi uz ugovore na određeno vrijeme i ne može naći stalan posao u svojoj struci. Njegova situacija je nažalost tipična za cijelu generaciju mladih ljudi koji nemaju posao, a ako ga i nađu, imaju ga samo na određeno vrijeme i uglavnom ispod svoje razine obrazovanja. Kako bi poboljšao svoje šanse, Tiago razmišlja o prekvalifikaciji: „Nadam se da će ovog puta biti bolje.“ (Pročitaj više: Nezaposlenost: “Tek kad čovjek ostane nezaposlen, shvati koliko je rad bitan za sreću” )

Nije teško postati žrtva računalnih kriminalaca, uvjerio se Peter Trap, 44-godišnji Nijemac koji se, nakon što su mu ukradeni osobni podaci, mjesecima borio da vrati tisuće eura koji su nestali s bankovnog računa. Oporavak i povrat novca bio je „spor, frustrirajući i zamoran“ postupak. Zbog brojnih takvih i sličnih slučajeva, Parlament se već dugo bori za strože kažnjavanje računalnog kriminala i bolju zaštitu osobnih podataka. (Pročitaj više: Hakerski napad: Istina priča i pouka za Europu )

REF : 20130902TST18451