Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
Troika
Top vijest :

Istraga o Trojki - Parlament istražio posao međunarodnih vjerovnika u zemljama u krizi

Ekonomska i monetarna politika / Ekonomska i monetarna unija 14-03-2014 - 09:14 / Ažurirano: 25-04-2014 - 11:32
 
 

Spašavanja zemalja eurozone provodila su se pod strogim uvjetima koje je provjeravala i nazirala tzv. Trojka: Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Međutim, Trojkine metode rada i njena demokratska odgovornost dovedene su u pitanje. Parlament je stoga proveo istragu koja je uključivala niz javnih saslušanja i izaslanstva o tome kako su se poduzete mjere odrazile na gospodarstvo i život ljudi. (Pročitaj više: Ocjenjivanje Trojke: Izaslanstva i saslušanja o učinku Trojke u zemljama u krizi )

Parlament istražuje rad Trojke od prosinca, a sada je došlo vrijeme za zaključke. Zastupnici su 13. ožujka glasali o dva izvješća koja je inicirao Parlament, a o kojima se raspravljalo prethodni dan. Kako, dakle, spašavati zemlje u krizi i je li Trojka dobro rješenje? Razgovarali smo o rezultatima s autorima izvješća Othmarom Karasom (EPP, Austrija), Liêmom Hoang-Ngocom (S&D, Francuska) i Alejandrom Cercasom (S&D, Španjolska). (Pročitaj više: Kako spašavati zemlje u krizi nakon iskustva s Trojkom?)

Kada je Grčka vlada 2010. zamolila svoje europske partnere za pomoć u rješavanju dužničke krize, odgovor je bio: posudit ćemo vam novac, ali socijalna pomoć i usluge, mirovine i plaće moraju se sniziti. Parlamentarno izaslanstvo u posjetu je Grčkoj od 29. do 30. siječnja kako bi ustanovili kako (i je li uopće) napreduje oporavak po takvom receptu. (Pročitaj više: Grčka: Trojkin primjer uspjeha ili upozorenje protiv mjera štednje? )

Europljani imaju priliku po prvi put sudjelovati u stvaranju jednog parlamentarnog izvješća putem društvenih medija. Pridruživanjem našoj LinkedIn grupi, svatko može doprinijeti izvješću kojeg sastavlja Alejandro Cercas (S&D, Španjolska) zadužen za istragu rada Trojke u sastavu Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a. U četvrtak, 9. siječnja o toj temi će se raspravljati na sastanku Odbora za zapošljavanje, što se može pratiti uživo na našim stranicama. (Pročitaj više: Alejandro Cercas o “Trojki”: Europa nije klub vjerovnika )

Odluke koje teško pogađaju cijele nacije ne mogu se donositi iza zatvorenih vrata i usred noći, smatra zastupnica Sharon Bowels o Trojki. Razgovarali smo s njom uoči javnog saslušanja kojeg organizira Odbor za gospodarstvo, 5. studenog. Tema je uspjeh i neuspjeh mjera koje je provodila Trojka u najteže pogođenim zemljama Eurozone, a rasprava će se usredotočiti na Irsku, Cipar, Španjolsku, Sloveniju, Grčku, Portugal i Italiju te na pitanje demokratskog legitimiteta nametnutih mjera. (Pročitaj više: Bowels: „Trojkinom odgovoru na krizu nedostajalo je transparentnosti i ponekad vjerodostojnosti” )

Europski parlament počeo je u prosincu otvorenu raspravu na društvenoj mreži LinkedIn o nacrtu izvješća koji se bavi društvenim posljedicama Trojkinih mjera u zemljama u krizi. Cilj je bio uključiti neka mišljenja, iskustva i podatke članova grupe u parlamentarno izvješće. Nakon tri mjeseca izravnih konzultacija s građanima, zastupnici su usvojili izvješće 13. ožujka. Razgovarali smo o tom iskustvu s odgovornim zastupnikom Alejandrom Cercasom (S&D, Španjolska). (Pročitaj više: Zastupnik Cercas o doprinosu društvenih mreža u pisanju izvješća o Trojki )

Zastupnici su se susreli sa svojim kolegama iz nacionalnih parlamenata na Europskoj parlamentarnoj konferenciji, koja se održavala od 20. do 22. siječnja u Bruxellesu. Parlamentarci su željeli osigurati da mjere kojima se bori protiv prekomjernog deficita i javnog duga uključe društvenu dimenziju te su istaknuli kako programi štednje u zemljama u krizi nemaju demokratski legitimitet. (Pročitaj više: Parlamentarci žele više legitimiteta u kreiranju gospodarske politike EU-a )

Europska središnja banka (ESB) igrala je zadnjih godina ključnu ulogu u borbi protiv krize u Europi, a mnogi hvale njen doprinos u smirivanju financijskog tržišta. Kao dio tzv. trojke bila je odgovorna za spašavanje krizom zahvaćenih zemalja i priprema se za preuzimanje nadzora nad najvećim europskim bankama. Europski parlament će glasati o izvješću o radu ESB-a u 2012, o čemu smo razgovarali s trojicom izvjestitelja. (Pročitaj više: Europska središnja banka: „Nezavisnost bez demokratskog nadzora je opasna“)

Kao izvršni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), organizacije kojoj je zadatak financijski pomagati gospodarstva u nevolji, Klaus Regling je jedan od najupućenijih stručnjaka u stanje eurozone. Njegova procjena je oprezno optimistična: kao rezultat EU odgovora na krizu, lagano se vraća gospodarski rast, međutim, zemlje još uvijek trebaju do kraja izvršiti svoju domaću zadaću što se tiče konkurentnosti. (Pročitaj više: Kriza u eurozoni: Alternative mjerama štednje bile bi još bolnije, kaže Regling )

Kriza je natjerala Grčku, Irsku, Portugal i Cipar da prihvate međunarodni program pomoći kojeg je nadzirala takozvana „Trojka“ sastavljana od predstavnika tri organizacije: Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Proučite naše dvije infografike koje daju pregled organizacije i bitnih događaja. (Pročitaj više: Infografika o Trojki: Činjenice o programima spašavanja zemalja u krizi )

REF : 20140110TST32314
 
 
Odluka Parlamenta
 
Finale: Trojka pod povećalom
 

Je li spasitelj ili čudovište? Što god bila, zastupnici traže opsežnu reformu Trojke.

 
Trojka: Kako funkcionira europski mešetar za spašavanje banaka
 

Smatraju je prvakom štednje, no tko sačinjava Trojku i komu odgovara? Jesu li anđeli čuvari europskoga projekta ili usporavaju rast?

 
Trojkine mjere štednje: nužno zlo ili spas?
 

Je li režim štednje bio dugoročno ili brzo rješenje? Othmar Karas i Liem Hoang Ngoc iznose mišljenja o idućim koracima za zadužene zemlje EU-a. (26.02.2014.)

 
Procjenjivanje rada Trojke
 

Četiri godine nakon osnivanja Trojke EuroparlTV istražuje posljedice politike štednje u Grčkoj i Irskoj.

 
Je li Trojka doista rješenje?
 

Ima li Europa alternativu Trojci za rješavanje svojih gospodarskih problema? Othmar Karas daje svoje viđenje.