Izravan pristup glavnom izborniku (Pritisni „Enter”)
Pristup sadržaju stranice (pritisnite tipku „Enter”)
Izravan pristup ostalim internetskim stranicama (Pritisni „Enter”)
top story icon
Top vijest :

Ukrajina - Kakva je budućnost iščekuje?

Vanjski odnosi 13-03-2014 - 09:41 / Ažurirano: 19-09-2014 - 13:04
 
 

Graničeći s Rusijom i Europskom unijom, Ukrajina se dugo vremena predomišljala između približavanja istoku ili zapadu. Prošle godine su čelni ljudi Ukrajine, na iznenađenje mnogih, odbili potpisati Sporazum o suradnji s EU, što je uzrokovalo mjesece prosvjeda i ljudske žrtve. Predsjednik Viktor Janukovič napustio je zemlju, a Rusija prijeti vojnom intervencijom. (Pročitaj više: Ukrajina: Prema bližim vezama s Europom )

U trenutku kada se činilo da je Ukrajina čvrsto na putu prema europskim integracijama, vlada u Kijevu odbila je potpisati Sporazum o suradnji s EU, a nezadovoljni građani izašli su na ulice. Rusija je zatim podržala referendum o nezavisnosti pro-ruskog Krima, dok su zapadne zemlje ocijenile isti nezakonitim. Dok kriza u zemlji još uvijek traje, Ukrajina i EU ratificirale su bilateralan Sporazum o suradnji 16. rujna 2014. Evo pregleda događaja u Ukrajini. (Pročitaj više: Ukrajina: povijest događaja )

Simultanom ratifikacijom u Strasbourgu i Kijevu, europski i ukrajinski parlament odobrili su Sporazum o suradnji između EU-a i Ukrajine 16. rujna, kojim će se dalje osnažiti bilateralni odnosi. Ovo je prvi put da se sinkronizirano glasovalo u Europskom parlamentu. Sporazum je odobren usred trajanja konflikta između Ukrajine i Rusije, u vrijeme sankcija između Rusije i Europske unije. (Pročitaj više: Sporazum EU-a i Ukrajine simultano ratificiran u Strasbourgu u Kijevu )

Ukrajina je glavna tema međunarodne politike već četiri mjeseca otkako su masovni prosvjedi eskalirali na ulicama Kijeva. Čelni čovjek parlamentarnog izaslanstva za Ukrajinu, Paweł Kowal (ECR, Poljska), smatra kako je „EU trebao mnogo ranije reagirati“ na situaciju. Sudjelovao je u našoj Facebook brbljaonicu 9. travnja. (Pročitaj više: Paweł Kowal: Ako reakcija EU-a bude slaba, Putin će otići korak dalje)

Europski Parlament pozdravlja znakove nade koje su se pojavile u Ukrajini, te traži od EU da ne uzmiče pred Rusijom u koracima prema miru i u pogledu novog sporazuma o pridruživanju. Osuđuje Rusku Federaciju zbog pokretanja neobjavljenog „hibridnog” rata protiv Ukrajine. U rezoluciji usvojenoj u četvrtak pozivaju EU da ubrza pomoć za EU poljoprivrednike pogođene ruskim trgovinskim restrikcijama. (Pročitaj više: Eurozastupnici pozdravljaju znakove nade u Ukrajini i traži od EU čvrsto postavljanje prema Rusiji)

„Ne možemo stajati po strani i bespomoćno gledati dok se osnovna načela međunarodne zajednice krše“, poručio je predsjednik Martin Schulz tijekom posjeta Kijevu u petak. „Dogovorili smo se o pravilima koje države trebaju poštovati u međusobnim odnosima. Ta pravila jednako vrijede za svih“. Tijekom dvodnevnog posjeta Schulz se susreo s predsjednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom i predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. (Pročitaj više: Schulz u Kijevu: „Što se događa u Ukrajini tiče se svih Europljana“ )

About 98% of the customs duties that Ukrainian iron, steel, farm produce and machinery exporters pay at EU borders will be removed by a proposal backed by European Parliament on Thursday. This unilateral measure will boost Ukraine’s struggling economy by saving its manufacturers and exporters €487 million a year. (Pročitaj više: MEPs cut customs duties on imports from Ukraine)

Nije istina da samo visoke ograde čine dobre susjede. Dobrosusjedski odnosi se zasnivaju na zajedničkim interesima i vrijednostima, zbog čega EU sa svojim susjedima gradi privilegiranu vezu uvjetovanu demokracijom, poštivanjem ljudskih prava i provođenjem gospodarskih i političkih reformi. Saznajte više o 16 zemalja koje su uključene u europsku politiku susjedskih odnosa klikom na kartu. (Pročitaj više: EU i njeni prvi susjedi )

REF : 20140304TST37506
 
 
Kriza u Ukrajini: Hoće li prebacivanje krivnje onemogućiti trajno primirje?
 

Mrežni komentatori pridružuju se našim stručnjacima u Bruxellesu, Moskvi i Kijevu u žustroj raspravi o uzrocima sukoba, sankcijama i mogućim dugoročnim rješenjima.

 
Parlament podržao dugo iščekivani Ugovor o pridruživanju između EU-a i Ukrajine
 

Ukrajinski parlament i Parlament EU-a potpisali su važan sporazum, ali odgađaju primjenu pravila o slobodnoj trgovini do 2016. kako bi ostavili prostor za pregovore.

 
Voćari u EU-u pate zbog ruskog embarga
 

Hoće li pomoć i parola "Kupujmo europsko voće i povrće" dostajati poljoprivrednicima koje su pogodile ruske sankcije?

 
Elmar Brok: EU se mora predanije pozabaviti inozemnom sigurnošću
 

Zastupnik Elmar Brok traži strože diplomatske poteze za rješavanje nestabilnosti u susjedstvu EU-a te iznosi mišljenje o novoizabranom Europskom vijeću i ljudima odgovornima za inozemna pitanja.

 
Potpora Ukrajini usred previranja
 

Zastupnici izražavaju potporu stotinama tisuća ukrajinskih prosvjednika koji žele da se zemlja više okrene prema EU-u nego prema Rusiji. (10.12.2013.)

 
Infografika
 

Find out how the EU is strengthening links with its eastern neighbours in our infographic