Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
EU in the World icon
Kiemelt téma :

Az EU a nagyvilágban - Segélyezés, emberi jogok, demokrácia

Külkapcsolatok 13-11-2013 - 18:00 / Frissítve: 21-02-2014 - 15:01
 
 

Az EU a legnagyobb gazdasági blokk a világon, az Egyesült Államok és Kína legfőbb versenytársa. Kiáll az emberi jogok mellett, feladatának tekinti a demokrácia megerősítését és a jó kormányzás meghonosítását világszerte. Segélyprogramjaival a leginkább rászorulókat is eléri. (Tovább: Az EU a nagyvilágban)

Az EU egyre inkább képes befolyásolni a világ történéseit, mondta Jerzy Buzek lengyel, néppárti EP-képviselő az EU külpolitikájáról rendezett varsói ReACT konferencián november 14-én. „Néhány évvel ezelőtt még az USÁ-tól kellett segítséget kérnünk a balkáni helyzet megoldásához, ma pedig kizárólag diplomáciai eszközökkel elértük a békét a régióban. Ugyanez figyelhető meg a keleti szomszédjaink esetén is.” (Tovább: Buzek: „Az Európai Unió a válság megoldása, nem az oka”)

Az október eleji lampedusai tragédia nyomán felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint humánusabb és összehangoltabb bevándorlási politikára van szüksége az EU-nak, ha meg szeretné akadályozni, hogy a Földközi-tenger Európa temetőjévé váljon. Ezért megváltoznak az EU külső határait felügyelő Frontex ügynökség mentési és felderítési műveleteinek szabályai. A részletekről Carlos Coelho (néppárti, portugál) jelentéstevőt kérdeztük. (Tovább: Uniós határok védelme: „Az életmentés alapvető kötelességünk”)

Az EU jelenleg az Egyesült Államokkal, Japánnal és Indiával tárgyal szabadkereskedelmi megállapodásokról, Kínával pedig egy beruházási megállapodásról folytat megbeszéléseket. Az ilyen megállapodások új lehetőségeket nyithatnak meg az európai vállalatok előtt, és a gazdaság fellendítését is elősegíthetik. (Tovább: Szabadkereskedelmi tárgyalások: 275 milliárd euró a tét)

A közös érdekekre és az együttesen vallott értékekre alapozott jó szomszédsági viszony az EU-nak is fontos. Ezért kiemelt partnerkapcsolatokat kínál szomszédjainak, amiért cserébe gazdasági és politikai reformokat vár el, köztük a demokrácia és az emberi jogok iránti elkötelezettséget. A térképre kattintva többet megtudhat arról a tizenhat országról, amelyek tagjai az európai szomszédságpolitikának. (Tovább: Az EU és közvetlen szomszédjai)

Az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közti kapcsolat hagyományosan a két régió közötti kereskedelem elősegítésére összpontosul. Reinhard Bütikofer (zöldpárti, német) szerint azonban számos más lehetőség van még a közös együttműködésre, például az emberi jogok és a környezetvédelem terén. A képviselő jelentéséről szerdán szavaz az EP. Bütikofert a kétoldalú kapcsolatok bővítésének szükségességéről kérdeztük. (Tovább: Az EU és Délkelet-Ázsia: „A kereskedelmen kívül is van együttműködési lehetőség”)

Nem csak Európán belül néz szembe kihívásokkal ez EU, a globális színtéren is hatékonyan együtt kell működnie a nemzetközi partnerekkel, például az Egyesült Államokkal, Oroszországgal vagy Kínával. Az együttműködés sikerén a gazdasági teljesítmény vagy éppen a terrorizmus elleni küzdelem hatékonysága is múlik. Arról kérdeztük az EP külkapcsolati szakértőit, hogy mit tartanak az idei év legnagyobb kihívásainak és lehetőségeinek. (Tovább: Uniós külügyi kihívások 2014-ben)

Az EU-nak nem szabad lemondania azokról, akik az ellen tüntetnek Ukrajnában, hogy kormányuk elutasította a kapcsolatok szorosabbra fűzését az EU-val, vélte az EP-képviselők többsége az EU és keleti partnerországai vilniusi csúcstalálkozójáról és az ukrajnai helyzetről rendezett keddi plenáris vitán. Voltak olyan felszólalók is, akik szerint az ukrán kormány döntése az uniós külpolitika kudarcát jelzi, és Oroszország helyzetét erősítik. (Tovább: Ukrajna: az EU-nak támogatnia kell az európai jövőért tüntetőket)

A keleti partnerség vilniusi csúcstalálkozója mérföldkő lehet az EU–ukrán kapcsolatokban, amennyiben a két fél aláírja a partnerségi megállapodást. Eközben Pat Cox és Aleksander Kwaśniewski, az EP különmegbízottjai szerdán ismertetik jelentésüket a Tyimosenko-ügyről. Erről kérdeztük Paweł Kowalt (lengyel, konzervatív-reformer), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség elnökét. (Tovább: „10–15 év múlva természetes lesz ukrán csatlakozásról beszélni”)

A hétvégén arról született megállapodás, hogy Irán korlátozza atomprogramját, cserébe viszont enyhítik az országgal szembeni szankciókat. Ez „nagy siker”, amely megteremti a későbbi együttműködéshez vezető utat, véli Tarja Cronberg (zöldpárti, finn), az Iránnal foglalkozó EP-küldöttség elnöke. Interjú. (Tovább: Nukleáris megállapodás Iránnal: szükséges lépés az együttműködéshez az EP delegációvezetője szerint)

Bosnyákok, szerbek, horvátok, keresztények és muszlimok együtt tüntettek a közelmúltban a kormány ellen Bosznia-Hercegovinában az ország egyre romló helyzete miatt. Az EU-val határos ország jövőjéről Doris Packot (néppárti, német) kérdeztük, aki Bosznia európai integrációját követi figyelemmel az EP-ben. (Tovább: Doris Pack Boszniáról: „Kívülről nem oldhatjuk meg a helyzetet”)

Az ENSZ becslése szerint 2013 decemberére 3,5 millióra nőhet a szíriai menekültek száma. Aggasztó előrejelzés az idei menekültügyi világnapon, amelyet minden év június 20-án tartanak. Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a két éve tartó szíriai polgárháború véget érne. Az EU eddig 300 millió eurót különített el a szíriai humanitárius válság kezelésére, amelyet az EP támogatásával további 19,5 millió euróval egészítenek ki. (Tovább: Humanitárius katasztrófa Szíriában)

REF : 20131111TST24341
 
 
Támogatás Ukrajnának a tüntetések közepette
 

Támogatásukról biztosították a képviselők a szorosabb uniós kapcsolatokért tüntetőket Ukrajnában

 
Fontos előrelépés az EU–ukrán kapcsolatokban
 

Lesz-e partnerségi megállapodás Ukrajnával, vagy az orosz gazdasági befolyás miatt meghiúsul az?

 
Mit tesz az EU a szíriai konfliktus áldozatainak megsegítése érdekében?
 
Bátrak
 
Infografika
 

Adatok az európai bevándorlásól