Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)
Top story icon
Najpomembnejša zgodba :

Meje Evropske unije - Združeni v različnosti

Kultura 21-03-2014 - 12:26
 
 

Združeni v različnosti: s tem se rada pohvali Evropska unija, ki združuje 28 držav članic, vsako s svojim jezikom, kulturo, pejsaži in ljudmi. Te države delijo temeljne vrednote, kot je spoštovanje človekovih pravic. V zbirki prispevkov Meje EU želimo predstaviti različnost kontinenta, ki sega od vrhov gora do dna morja, malce pa tudi v vesolje. (Preberite več: Meje EU: odkrijte kraje na robu Evrope)

Čeprav je star že 83 let, se Peter McMurdie, upokojeni uslužbenec britanske javne televizije BBC, še vedno vsako jutro poda na tečaj španščine v španskem mestecu El Barco de Ávila, kjer živi. »Špansko kar dobro razumem, rad se učim tuje jezike,« je povedal in poudaril, da je ravno jezik ključ do odkrivanja nove kulture. (Preberite več: Izgubljeno v prevodu? Pustolovščine v tujem jeziku v El Barco de Ávila)

Na bregovih reke Maas, ki se izliva v Severno morje, leži nizozemsko mesto Rotterdam, največje evropsko pristanišče. Nedavno je mesto morju iztrgalo dodatnih 2000 hektarjev. Tam delavci postavljajo nova pristaniška dvigala za raztovarjanje največjih kontejnerskih ladij, ki danes plujejo na svetovnih morjih. Pretovor naj bi se povečal za 20 odstotkov, korist od tega pa bo imela celotna Evropska unija. (Preberite več: Okno v svet: kako je EU pomagala Rotterdamu postati največje evropsko pristanišče)

Bolgarsko mesto Ruse in romunsko mesto Giurgiu ležita na bregovih največje evropske reke, Donave, povezuje pa ju most prijateljstva. Ta je simbol tesnih stikov med državama, ki sta se leta 2007 pridružili Evropski uniji. Ko most prečkamo, se spremenijo tudi napisi na krajevnih tablah: na bolgarski strani so v cirilici, na romunski pa v latinici. (Preberite več: Most, kjer se srečata dve abecedi)

REF. : 20140321TST39501
 
 
Erasmus
 

Študij in delo v tujini

 
Zdravstvo
 

Tudi če ste na delu ali študiju v tujini, lahko greste brez skrbi k zdravniku