Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)
Kick off illustration
Najpomembnejša zgodba :

Zdaj je drugače - Ukrepaj. Sodeluj. Vplivaj.

Institucije 10-09-2013 - 12:00 / Nazadnje spremenjeno: 29-11-2013 - 10:53
 
 

V časih, ki se spreminjajo, se spreminjamo tudi sami. Od zadnjih evropskih volitev so se pravila igre spremenila. Danes ima Evropski parlament več vpliva in moči, tako na politično smer kot na vsakodnevne odločitve, ki vplivajo na naša življenja. Močnejši Evropski parlament pomeni več za vsakogar od nas, boljše možnosti za soočanje s problemi, več možnosti za spremembe, več občutka za ohranjanje dobrega. (Preberite več: Ukrepaj. Sodeluj. Vplivaj. )

Evropa preživlja viharne čase. Z gospodarsko krizo je prišlo zavedanje, da Evropska unija vpliva na prav vse vidike življenja državljanov. Države EU so medsebojno povezane in odvisne druga od druge, zato dogajanje v eni izmed njih zadeva vsakogar. (Preberite več: UKREPAJ. SODELUJ. VPLIVAJ.)

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v sredo na plenarnem zasedanju imel zadnji govor o stanju Evropske unije v tem sklicu Parlamenta. Vodje političnih skupin so nato Barrosu predstavili svoja mnenja o tem, čemu bi se morala v prihodnjih mesecih posvetiti Komisija. Še posebej so poudarili potrebo, da si Unija ponovno pridobi zaupanje ljudi. Opozorili so še, da volitve v Evropski parlament maja prihodnje leto predstavljajo priložnost za volivce, da odločijo o prihodnosti EU. (Preberite več: Stanje unije: poslanci razpravljali s predsednikom Komisije Barrosom)

Med 22. in 25. majem leta 2014 bodo v 28 državah Evropske unije potekale volitve v Evropski parlament. Državljani EU bodo tako z glasovanjem določili nova politična razmerja v edini neposredno voljeni ustanovi unije, ki predstavlja njihove interese v postopkih sprejemanja evropske zakonodaje. Prva naloga novoizvoljenih poslancev bo izvolitev novega predsednika Evropske komisije. (Preberite več: Volivci bodo določili nova politična razmerja v Parlamentu)

Irena je prostovoljka, ki pomaga v javni kuhinji. Tam se lahko brezdomci okrepčajo in ogrejejo. Še ne tako dolgo nazaj pa je bila na ulici prisiljena živeti tudi Irena s svojima dvema otrokoma. »Moja družina ni nikoli dobila niti centa socialnih pomoči, delali smo tam, kjer smo lahko,« pravi. Zaradi krize je vse več družin v Evropi v težkem finančnem položaju. (Preberite več: Revščina: »Življenje na cesti je trdo in nevarno«)

Uradna kampanja pred evropskimi volitvami leta 2014 se začenja 10. septembra, ko bo Evropski parlament zagnal svojo informacijsko kampanjo. Kampanja se ne bo končala s samimi volitvami, ampak bo potekala do izvolitve novega predsednika Evropske komisije s strani novo izvoljenega Parlamenta. (Preberite več: Evropski parlament zagnal informacijsko kampanjo pred volitvami leta 2014)

Kaj so naloge Evropskega parlamenta in Evropske komisije? Kaj dela Evropski svet in v čem se njegove naloge razlikujejo od Sveta Evropske unije? Vse bo bolj jasno potem, ko si boste ogledali infografiko o evropskih ustanovah. (Preberite več: Kaj delajo ustanove EU?)

Tiago ima diplomo iz ekonomije, vendar se to pri delu, ki ga opravlja, ne vidi. Pri svojih 28. letih namreč Tiago hitro menjava službe, seli se iz gradbeništva v restavracije in spet nazaj. Njegovo izkušnjo deli še mnogo ljudi njegove starosti. Če že uspejo najti službo, je ta velikokrat začasna in ne ustreza njihovi stopnji izobrazbe. A Tiago še ni obupal: »Upam, da mi bo tokrat uspelo.« (Preberite več: »Šele, ko ostaneš brez službe, spoznaš, kako pomembno za srečo je delo«)

Kibernetski kriminalci si na spletu zlahka poiščejo žrtve, je nedavno ugotovil Peter Trap. Nekdo je ukradel njegove osebne podatke in nato zlorabil njegovo kreditno kartico. Mesece je trajalo, da so Petru povrnili denar. Ves postopek je bil »počasen, utrudljiv in frustrirajoč«, pojasnjuje Peter. Evropski parlament si prizadeva, da bi bil kibernetski kriminal strožje kaznovan, osebni podatki državljanov Evropske unije pa na spletu bolj varni. (Preberite več: Kraja identitete na spletu: resnična zgodba z naukom za Evropo)

REF. : 20130902TST18451