skip to content
 

25 år efter Murens fald

Den 11. november afholdt Europa-Huset et arrangement for at fejre 25-året for Murens fald. Man kom med på en rejse, hvor man kunne møde den europæiske ungdomsgeneration sammen med Peter Laugesen og Elena Askløf fra det prisvindende projekt Vores Europa.

STED: Europa-Huset, Gothersgade 115, 1123 København K. - TID: Tirsdag den 11. november kl. 14.00-16.00 (Dørene åbner kl. 13.45).

PROGRAM:

14.00-14.05: Velkomst og præsentation af foredragsholderne ved Anne Mette Vestergaard, chef for Europa-Parlamentets kontor i Danmark
14.05-14.50: Foredrag
14.50-15.05: Pause med forfriskninger
15.05-16.00: Foredrag og diskussion

Dagens foredragsholdere fortæller:

I maj 2013 pakkede vi, Elena og Peter, vores bil og kørte ud i Europa for at møde vores europæiske ungdomsgeneration. I de 12 måneder, der fulgte, boede vi hos unge europæere, interviewede dem og fik et stærkt indtryk af hvordan Europa ser ud fra ungdommens synsvinkel. I vores foredrag tager vi jer med på rejse, hvor vi blandt andet møder eksistentiel angst i Oslo, nyorientering i Athen og politisk ligegyldighed i Prag. Med engageret formidling samt lyd, fotos og video åbner vi Europa op og diskuterer krise, arbejdsløshed, ungdomsoprør og EU-politik med mere. I maj 2014 modtog vi Europa-Parlamentets Charlemagne Youth Prize for vores arbejde med og for europæisk forståelse.

Vi er selv født i årene omkring Murens fald i 1989. Vi er formet af den verden, der fulgte efter Sovjetkommunismens kollaps, det frie markeds sejr og Europas genforening. Men hvad nu? Det europæiske demokrati fungerer langt fra optimalt. Politikerleden, EU-skepsissen og nationalismen bliver stærkere og vi unge kan hverken finde ud af hvad vi vil eller hvordan vi kan forandre verden. 25 år efter murens fald står vi på ny ved en europæisk skillevej og udfordringerne, der må tænkes ind i løsningen, er store. Vores europæiske ungdomsgeneration skal både finde løsninger på global opvarmning, voksende ulighed og nabolande i krig.

Vores foredrag tager udgangspunkt i dét simple perspektiv, at vi ikke kender nok til hinanden i Europa. Derfor tager vi jer i vores foredrag med på rejse og præsenterer jer for en række mennesker, tendenser og perspektiver, der tilsammen kan danne grundlag for diskussion og refleksion omkring vores fælles fremtid.

Møde med Europa-Parlamentets formand Martin Schulz den 2. december 2014