skip to content
18/04/2018

Anmälan till seminarium i Europahuset

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till seminariet. Välkommen!

 

Hur mycket är EU värt –
diskussion inför de kommande förhandlingarna om EU:s långtidsbudget

Den 2 maj presenterar EU-kommissionen sitt förslag till EU:s långtidsbudget för de kommande åren. Långtidsbudgeten (Multiannual financial framework,MFF) är viktig för EU av flera skäl. Stobritannien lämnar EU och därmed ett väsentligt bidrag till den gemensamma budgeten. EU möter dessutom sedan en tid ett antal nya utmaningar – bl.a skyddet av EU:s yttre gräns, utökat försvars- och säkerhetssamarbete, kamp mot terrorismen, flyktingpolitik, klimatpolitik - vilka kräver ökad gemensam EU-finansiering. EU:s finansiella resurser blir därmed en betydelsefull faktor i utformandet av det EU vi vill ha i framtiden. För att underlätta diskussionen har EU-kommissionen lagt fram ett s.k. reflektionspapper om EU:s framtida finansiering som bl.a. innehåller "prislappar" på ökat samarbete på olika områden.

Behöver EU:s budget öka i omfattning för att möta de nya utmaningarna? Går de att skära i nuvarande utgifter för att kompensera för bortfallet av Storbritanniens bidrag? Vilken blir Sveriges position i förhandlingarna?

För att diskutera dessa och flera andra frågor har EU-kommissionen tillsammans med Svenska institutet för europapolitiska studier, SIEPS, bjudit in Hans Dahlgren, statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven, H.E. Hans-Jürgen Heimsoeth, Tysklands ambassadör i Sverige, Daniel Tarschys, professor i statsvetenskap, och Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Moderator: (meddelas senare)

Datum: Onsdagen den 18 april
Tid: Kl. 10.30-12.00 (registrering och kaffe från kl. 10.00)
Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, plan 2, Stockholm

Vi bjuder på lunchsmörgås.

Seminariet kommer att hållas på engelska och även sändas här https://www.facebook.com/EUkommissionen

Seminariet är kostnadsfritt, men anmälan är bindande. Får du förhinder, avanmäl i tid så att andra får plats.

Välkommen!

 .

Register here

*=required