Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

NOT FOUND !Pierre Moscovici

Ακρόαση

 

Pierre Moscovici

Χαρτοφυλάκιο: Οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, φορολογία και τελωνειακή ένωση
 
Ημέρα 4 , Πέμπτη 2 Οκτώβριος 2014 - 09:00 , Βρυξέλλες  
 
Ερωτήσεις / απαντήσεις
 
1. Γενική επάρκεια, προσήλωση στην ευρωπαϊκή ιδέα και προσωπική ανεξαρτησία

Ποιες πλευρές των προσωπικών σας προσόντων και της εμπειρίας σας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάδειξή σας σε Επίτροπο και την προώθηση του ευρωπαϊκού γενικού συμφέροντος, ιδίως στον τομέα για τον οποίο θα είστε υπεύθυνος; Ποια είναι τα κίνητρά σας; Πώς θα συμβάλετε στην προώθηση της στρατηγικής ατζέντας της Επιτροπής;


Ποιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας μπορείτε να δώσετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πώς θα εξασφαλίσετε ότι οποιεσδήποτε παρελθούσες, τρέχουσες ή μελλοντικές σας δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να θέσουν εν αμφιβόλω την εκτέλεση των καθηκόντων σας εντός της Επιτροπής;


Το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού μου βίου είναι αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Από το 1994 έως το 1997 διετέλεσα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής. Μεταξύ 1997 και 2002, ήμουν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής περιόδου, συμμετείχα πλήρως σε πολλές στρατηγικές διαπραγματεύσεις, όπως η διεύρυνση του 2004, το δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματος δράσης 2000, καθώς και η Συνθήκη της Νίκαιας. Στη συνέχεια, εκπροσώπησα τις γαλλικές αρχές στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης. Είχα επίσης την τιμή να είμαι επικεφαλής του «Mouvement Européen France». Στο διάστημα από το 2004 έως το 2007 επανήλθα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αντιπρόεδρος, και διαπραγματεύθηκα το πολυαναμενόμενο καταστατικό των μελών του και επίσης ήμουν εισηγητής για τη διεύρυνση με τη Ρουμανία. Επιστρέφοντας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, από το 2007 έως το 2012, υπήρξα ενεργό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Διετέλεσα υπουργός οικονομίας και οικονομικών της Γαλλίας από το 2012 έως το 2014. Στο πλαίσιο αυτών των καθηκόντων, εργάστηκα από κοινού με τους ευρωπαίους συναδέλφους μου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ευρωζώνης, την επίτευξη της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης στην ΕΕ και παγκοσμίως, προωθώντας ταυτόχρονα τη φορολογική σύγκλιση στην ΕΕ και υποστηρίζοντας το θεματολόγιο για την οικονομική ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. Σε εθνικό επίπεδο, μείωσα το δημόσιο έλλειμμα και ενεργοποίησα βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. Υπό τη σημερινή μου ιδιότητα ως μέλους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, υπηρετώ στην Επιτροπή Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, μου έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας η εξάμηνη αποστολή να αξιολογήσω τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να συμβάλουν καλύτερα στην ανάπτυξη και την απασχόληση, πράγμα που ταιριάζει απόλυτα με το χαρτοφυλάκιο που έχει προβλέψει ο εκλεγείς Πρόεδρος Juncker. Όλες αυτές οι εμπειρίες έχουν ως κοινό στοιχείο τη βούλησή μου να συμβάλω σε μια καλύτερη Ευρώπη. Μου έχουν επιτρέψει να αποκτήσω μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της ευρωπαϊκής διαδικασίας λήψης αποφάσεων.


Πιστεύω ακράδαντα ότι η εμπειρία μου, θα μπορούσε να αποτελέσει προστιθέμενη αξία στους τομείς των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υποθέσεων, της φορολογίας και των τελωνείων. Ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, έχω συνεργαστεί στενά με ευρωπαίους και διεθνείς ηγέτες – ιδίως στις συνεδριάσεις του ECOFIN, της Ευρωομάδας, των G 7 και των G 20 – για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, και την προώθηση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια βαθύτερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, και καλύτερη σύγκλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών εντός της ζώνης του ευρώ. Υπό τις συνθήκες αυτές, αναγνωρίζω πλήρως τον εαυτό μου στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε ο εκλεγείς Πρόεδρος Jean-Claude Juncker, και θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξή τους, στο πλαίσιο του Σώματος των Επιτρόπων, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης, της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατικής αλλαγής, όπως ζητήθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη τον περασμένο Μάιο.


Ως Επίτροπος, έχω το καθήκον της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας. Θα σεβαστώ την ανεξαρτησία αυτή και θα διαχειρίζομαι όλα τα καθήκοντά μου με αμεροληψία, με γνώμονα τα δεοντολογικά πρότυπα. Η δήλωση συμφερόντων μου – πού θα παραμείνει διαθέσιμη στο κοινό και θα επικαιροποιείται τακτικά – αποδεικνύει ότι ανέκαθεν αποφεύγω τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων, και θα συνεχίσω να τηρώ την αρχή αυτή ως Επίτροπος, ενημερώνοντας τακτικά τον Πρόεδρο της Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα αυτό. Θα τηρώ αυστηρά τον κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Αναλαμβάνω επίσημα τη δέσμευση να τηρώ το άρθρο 17. 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άρθρα 245 και 339 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δεσμεύομαι να αποφύγω κάθε θέση ή κατάσταση που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία μου. Δεν θα λαμβάνω οδηγίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση κράτους μέλους ή από οποιαδήποτε άλλη οντότητα.


Υποστηρίζω πλήρως τη νέα μας δέσμευση για διαφάνεια που ορίζεται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές από τον εκλεγέντα Πρόεδρο. Δεσμεύομαι να δημοσιοποιώ όλες τις επαφές και τις συναντήσεις που θα έχω με επαγγελματικές οργανώσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα για οποιοδήποτε θέμα που αφορά τη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ.


Είμαι Γάλλος, υπερήφανος γι αυτό, αλλά προπάντων παθιασμένος Ευρωπαίος, που επιθυμώ να συμβάλλω, στο πλαίσιο της Επιτροπής, στο μέλλον της ηπείρου μας, σε συνεργασία με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη. Η προτεραιότητά μου θα είναι να εκπροσωπώ, να υπηρετώ και να υπερασπίζομαι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όπως ακριβώς ενεργούσα όταν ήμουν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η προσωπική μου ανεξαρτησία θα κατευθύνει τις ενέργειές μου, ώστε να παράγονται αποτελέσματα για όλους τους Ευρωπαίους.

 
 
2. Διαχείριση του χαρτοφυλακίου και συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πώς εκτιμάτε τον ρόλο σας ως μέλους του Σώματος των Επιτρόπων; Από ποια άποψη θεωρείτε ότι είστε υπεύθυνος και υπόλογος απέναντι στο Κοινοβούλιο για τις ενέργειές σας και τις ενέργειες των υπηρεσιών σας;


Ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις είστε διατεθειμένος να αναλάβετε σε σχέση με την ενίσχυση της διαφάνειας, την αύξηση της συνεργασίας και την αποτελεσματική συνέχεια που δίδεται στις θέσεις του Κοινοβουλίου και στα αιτήματά του για νομοθετικές πρωτοβουλίες; Όσον αφορά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες ή διαδικασίες εν εξελίξει, είστε διατεθειμένος να παρέχετε στο Κοινοβούλιο πληροφορίες και έγγραφα επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο;


Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει καίριας σημασίας θεσμικό όργανο, θεματοφύλακας των Συνθηκών και επίκεντρο της κοινοτικής μεθόδου. Έχοντας διατελέσει βουλευτής του ΕΚ για έξι έτη, καθώς και υπουργός που συμμετείχα στο Συμβούλιο για επτά έτη, παρατήρησα πόσο σοβαρό είναι η Επιτροπή – και οι Επίτροποι – να ακούει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη και να διατυπώνει καλά σχεδιασμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων. Ως μελλοντικός Επίτροπος, θα είμαι πιστός στην αποστολή αυτή και θα υπερασπίζομαι ενεργά και θα προωθώ το γενικό συμφέρον της Ευρώπης. Ο ρόλος μου θα είναι να διαφυλάττω τα προηγούμενα επιτεύγματα και να συνεχίσω να ενισχύω τις κοινές μας αξίες και πολιτικές. Οι ιδρυτές της ενωμένης Ευρώπης μας έχουν αφήσει μια τεράστια κληρονομιά, την οποία θα είμαι υπερήφανος και θα θεωρώ τιμή μου να αναπτύξω περαιτέρω στο πλαίσιο της επόμενης Επιτροπής, με επικεφαλής τον κ. Jean-Claude Juncker, μαζί με τους συναδέλφους μου, με γνήσιο πνεύμα συλλογικότητας.


Έχοντας διατελέσει μέλος του ΕΚ και μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για περισσότερο από μια δεκαετία καθώς και μέλος της εθνικής κυβέρνησης για πολλά χρόνια, έχω εμπειρία δημοκρατικής λογοδοσίας και στις δύο πλευρές. Αυτό έχει ενισχύσει περαιτέρω τις πεποιθήσεις μου: τίποτα δεν είναι πολιτικά εφικτό εντός του δικού μας δημοκρατικού συστήματος χωρίς ισχυρό Κοινοβούλιο. Ως μελλοντικός Επίτροπος, εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου, θα εκπροσωπώ φυσικά την Επιτροπή στην Ολομέλεια και στις συζητήσεις των επιτροπών, σε συμφωνία με τους συναδέλφους μου, και θα συμμετέχω ενεργά στον οικονομικό διάλογο που προβλέπεται στο νέο πλαίσιο διακυβέρνησης. Θα συνεργαστώ στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης, καθώς και τη συμφωνία πλαίσιο του 2009 και τις σχετικές διοργανικές συμφωνίες. Θα συμμετέχω στις συζητήσεις και στους τριμερείς διαλόγους στο Κοινοβούλιο. Κατά κανόνα, με πλήρη σεβασμό των υφιστάμενων κανόνων και των ειδικών αρμοδιοτήτων που ορίζονται από τις Συνθήκες, θα θεωρώ το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξίσου σημαντικά στο έργο μου ως Επιτρόπου.


Όσον αφορά την επακολούθηση των θέσεων και των αιτημάτων του Κοινοβουλίου, θα εφαρμόζω τις διατάξεις της συμφωνίας πλαισίου και, στους τομείς της αρμοδιότητάς μου, θα διασφαλίζω ότι η Επιτροπή απαντά στα κοινοβουλευτικά ψηφίσματα ή τα αιτήματα που υποβάλλονται βάσει του άρθρου 225 της ΣΛΕΕ, εντός 3 μηνών από την έγκρισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζω και προσυπογράφω πλήρως τη δέσμευση που ανέλαβε ο εκλεγείς πρόεδρος Juncker ότι η μελλοντική Επιτροπή θα εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τις νομοθετικές εκθέσεις πρωτοβουλίας.


Κάθε νέα βελτίωση των υφισταμένων πρακτικών θα πρέπει να συζητείται και να αποφασίζεται από το μελλοντικό Σώμα των Επιτρόπων, υπό την εποπτεία του εκλεγέντος Προέδρου και του ορισθέντος Αντιπροέδρου Timmermans.


Θα συνεργαστώ στενά με την ορισθείσα Αντιπρόεδρο Georgieva για να διασφαλίζω ότι η διοίκηση των υπηρεσιών μου θα σέβεται τους ισχύοντες κανόνες και πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προβλέπονται στον δημοσιονομικό κανονισμό, για να καταστεί δυνατή η ομαλή διαδικασία απαλλαγής από το Κοινοβούλιο κάθε έτος.

 
 
Ερωτήσεις της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής:

3. Λειτουργία του τωρινού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης


Η "δέσμη 6 μέτρων" και η "δέσμη 2 μέτρων" έχουν αναδιαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, ενισχύοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες και παρέχοντας νέους κανόνες για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Πώς θα εφαρμόσει η Επιτροπή αυτούς τους υπάρχοντες κανόνες για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα και χρέος και με μακροοικονομικές ανισορροπίες οι οποίες δεν επιτυγχάνουν τους ετήσιους στόχους τους; Επιβεβαιώνετε ότι δεν θα κάνετε καμία διάκριση μεταξύ των κρατών μελών; Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να επιτύχει μια φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση και να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, λαμβανομένης υπόψη της ευελιξίας που έχει ενσωματωθεί στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης;


Χαιρετίζω αυτό το ερώτημα σχετικά με την ανάγκη να υπάρχει το κατάλληλο μείγμα πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό έχει θεμελιώδη σημασία για την υποστήριξη της σταθερότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ως Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου ως Επιτρόπου, θα έχω το καθήκον, μαζί με τη συνάδελφό μου κα. Thyssen, και σε συντονισμό με τον ορισθέντα Αντιπρόεδρο V. Dombrovskis, να διασφαλίσω την αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημοσιονομική πολιτική και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών όπως ενσωματώνονται στην επονομαζόμενη «δέσμη 6 μέτρων» συγκροτούν ένα κατάλληλο πλαίσιο που παρέχει σχετικές κατευθύνσεις πολιτικής για τα κράτη μέλη σε δύσκολες οικονομικές και δημοσιονομικές εποχές. Η Επιτροπή έχει εφαρμόσει τα μέσα αυτά κατά το παρελθόν με συνέπεια και αμεροληψία και προσαρμοσμένα στις ειδικές για κάθε χώρα συνθήκες. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω να εκπληρώνω το καθήκον της Επιτροπής, όπως προβλέπεται από τους κανόνες, με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και με την κατάλληλη οικονομική κριτική ανάλυση και την απαραίτητη αυστηρότητα, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό έχει καθοριστική σημασία για την αξιοπιστία της οικονομίας μας και για να διατηρηθεί η ισχυρή διακυβέρνηση που έχουμε διαμορφώσει κατά τα πέντε τελευταία έτη. Αυτό θα είναι προφανώς καθοριστική δοκιμή για την Επιτροπή και για τον μελλοντικό αρμόδιο Επίτροπο.


Όπως τόνισε ο Jean-Claude Juncker κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου, η νέα Επιτροπή θα τηρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία του υφιστάμενου συνόλου κανόνων. Εάν μου ανατεθεί ο ρόλος του μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είμαι δεσμευμένος να προστατεύω την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του Συμφώνου. Ενεργώντας προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της, η Επιτροπή δεν μπορεί να δεχθεί ότι ένα κράτος μέλος που βρίσκεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι των άλλων κρατών μελών. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν λάβει τα αναγκαία «αποτελεσματικά μέτρα» για να συμμορφωθεί με τις συστάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο – ασχέτως του αν πρόκειται για μικρό ή μεγάλο κράτος μέλος, αν είναι από την Ανατολή ή από τη Δύση, από το Βορρά ή από τον Νότο – η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο να εφαρμόζει τους κανόνες. Με την ίδια λογική, δεν θα διστάσω να ενεργοποιήσω τη διαδικασία οικονομικών ανισορροπιών, εφόσον διαπιστωθεί ότι ένα κράτος μέλος με υπερβολικές ανισορροπίες δεν έχει λάβει μέτρα για την υλοποίηση των συστάσεων που εξέδωσε συλλογικά το Συμβούλιο. Ασφαλώς, όπως δήλωσαν πολλοί πριν από μένα, «το Σύμφωνο δεν είναι βλακώδες» και θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε συγκεκριμένη κατάσταση, και η κάθε χώρα πρέπει να κρίνεται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, δεδομένου ότι η φύση, το μέγεθος και τα γενεσιουργά αίτια των οικονομικών, δημοσιονομικών και κοινωνικών προκλήσεων ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από τον εκλεγέντα πρόεδρο, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την επανεξέταση της εφαρμογής της «δέσμης 6 μέτρων» και της «δέσμης 2 μέτρων» μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα αποτελέσει βασικό στοιχείο για την περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησής μας.


Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται να περπατά στα δύο πόδια της: τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Εάν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και επενδύσεις, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση η οποία θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τις αδυναμίες της προσφοράς και της ζήτησης μέσω του κατάλληλου συνδυασμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διαφοροποιημένης και ευνοϊκής για την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης και διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Θα ήθελα να τονίσω εξαρχής ότι, ενώ η νομισματική πολιτική έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην παρούσα συγκυρία, δεν αποτελεί πανάκεια για τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.


Ανάλογα με την οικεία οικονομική κατάσταση, τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές διαρθρωτικές προκλήσεις, οι οποίες μερικές φορές απαιτούν βαθειές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστούν αυτές οι διαρθρωτικές προκλήσεις, τόσο ταχύτερα επηρεάζεται η πραγματική οικονομία, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη, αίρεται η οικονομική αβεβαιότητα και βελτιώνονται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη, θέσεις απασχόλησης και επενδύσεις. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, θα ήθελα να προτρέψω τα κράτη μέλη με λιγοστά ή μηδενικά περιθώρια ελιγμών να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επιτύχουν έναν πιο φιλικό προς την ανάπτυξη συνδυασμό μέτρων εξυγίανσης, με την περιστολή των μη παραγωγικών δημοσίων δαπανών και την αύξηση της αποδοτικότητας των συστημάτων φορολογικών εσόδων. Παράλληλα, τα κράτη μέλη με πιο άνετη δημοσιονομική θέση θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα μέρος από τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτουν για τη στήριξη των επενδύσεων και τη μείωση των αντικινήτρων για απασχόληση, διατηρώντας παράλληλα την υγιή δημοσιονομική θέση τους.


Με βάση την πραγματολογική ανάλυση που πραγματοποιείται από τους υψηλής ποιότητας υπαλλήλους της ΓΔ ECFIN, της ΓΔ TAXUD και άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής, από κοινού με τους συναδέλφους μου, θα χρησιμοποιήσω τα υφιστάμενα μέσα εποπτείας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών, για να ενθαρρύνω τις κατάλληλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στα κράτη μέλη. Όμως, δεν είναι αρκετή η εμπειρογνωμοσύνη των Βρυξελλών. Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, θα πρέπει να βελτιώσουμε τις προσπάθειες επικοινωνίας και την αιτιολόγηση των κινήτρων των ενεργειών μας και των αποφάσεών μας στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς.


4. Η ΟΝΕ και η πορεία προς τα εμπρός


Στα τέλη του 2012 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, παρουσίασε σχέδιο για μια βαθιά και ουσιαστική ΟΝΕ, με στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ακεραιότητας της ΟΝΕ. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για μια ουσιαστική ΟΝΕ; Πώς θα ενισχύατε το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των ειδικών ανά χώρα συστάσεων και της εφαρμογής τους από τα κράτη μέλη; Πώς θα βελτιώνατε τη δημοκρατική λογοδοσία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων με αυξημένη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το επενδυτικό κενό στην Ευρώπη;


Η άποψή μου είναι ότι η ΟΝΕ δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι εδραιώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η περαιτέρω τροποποίηση του πλαισίου συντονισμού που έχει μόλις συσταθεί δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα. Η προτεραιότητα σήμερα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Το έργο μου στο πλαίσιο της Επιτροπής, σε στενή συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο Dombrovskis, θα είναι να εξασφαλίσω ότι η σημερινή ΟΝΕ λειτουργεί με συνέπεια και μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν θεσπισθεί. Στην πράξη, το γενικότερο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν θα ανακύψει μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο στα δημόσια οικονομικά, αλλά και όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο εκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για το θέμα αυτό στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του.


Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση των τεσσάρων Προέδρων και το προσχέδιο της Επιτροπής θα αποτελέσουν γερά θεμέλια για τα επόμενα έτη, αν και θα είναι δυνατό να προταθούν νέες ιδέες. Από κοινού με τους συναδέλφους μου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, θα συμμετέχω ενεργά στη συζήτηση αυτή. Για παράδειγμα, μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας στοχοθετημένης δημοσιονομικής ικανότητας στο επίπεδο της ζώνης του ευρώ, όπως έχει προτείνει ο εκλεγείς Πρόεδρος Juncker, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα μέσω του μεγαλύτερου καταμερισμού του κινδύνου και να ενισχυθεί το πεδίο για την παροχή κινήτρων για μεταρρυθμίσεις. Κατά την άποψή μου, η επίτευξη αποτελεσμάτων όσον αφορά τις εθνικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι απόλυτη προϋπόθεση που θα πρέπει να πληρούν τα κράτη μέλη προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν τη δομή δημοσιονομικής ικανότητας. Η ενισχυμένη εξωτερική εκπροσώπηση της ΟΝΕ, που έχει επίσης υποστηρίξει ο κ. Jean-Claude Juncker, μου φαίνεται φυσικό και επιθυμητό αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης στο εσωτερικό της ΟΝΕ.


Η έλλειψη ορθής εφαρμογής των ειδικών ανά χώρα συστάσεων είναι επί του παρόντος μία από τις αδυναμίες του πλαισίου μας για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αδυναμία αυτή υπονομεύει την αξιοπιστία των κανόνων μας. Στον τομέα αυτό, το μόνο που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα. Μαζί με τον ορισθέντα Αντιπρόεδρο Dombrovskis, αποστολή μου θα είναι να αυξηθεί η συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις. Κατά την άποψή μου, για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα πρέπει να συνυπάρχουν ορισμένα διαφορετικά στοιχεία: αυστηρή παρακολούθηση από την Επιτροπή, με βάση ενδελεχή γνώση της κατάστασης στα επιμέρους κράτη μέλη· μια πολιτική προσπάθεια για ενεργό συμμετοχή του κοινού και ενίσχυση της εθνικής οικειοποίησης· μια συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούν να παρέχονται κίνητρα για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μην δίνεται η εντύπωση μιας καθαρά τιμωρητικής προσέγγισης. Θα πρέπει να λαμβάνεται σχολαστική μέριμνα ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση των κρατών μελών.


Με το νέο πλαίσιο εποπτείας και συντονισμού που συγκροτήθηκε από την κρίση και μετά, η ΟΝΕ συνεπάγεται τη συνένωση εθνικής κυριαρχίας σε πρωτοφανή βαθμό. Οι απλοί άνθρωποι θεωρούν το πλαίσιο αυτό πολύπλοκο. Υπάρχουν δυνητικά προβλήματα με τις σημαντικές εξουσίες που έχουν μεταβιβαστεί στην Ευρώπη όσον αφορά τους εθνικούς προϋπολογισμούς, εξουσίες που βρίσκονται στον πυρήνα των εθνικών δημοκρατιών. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δικαιολογεί τη στενότερη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και της Επιτροπής στο πνεύμα των αρχικών στοιχείων της «δέσμης 2 μέτρων». Μπορεί να διεξαχθεί μια χρήσιμη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να είναι οργανωμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα ειδικά για τη ζώνη του ευρώ.


Οι επενδύσεις στην Ευρώπη και στη ζώνη του ευρώ δεν έχουν ακόμη φθάσει στα προ της κρίσης επίπεδα. Ενώ αυτό ισχύει κυρίως για τα κράτη μέλη του Νότου της ευρωζώνης, το ίδιο συμβαίνει επίσης με τις επενδύσεις στη Γερμανία, ή τις επενδύσεις στην έρευνα στη Γαλλία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσουμε αν επιθυμούμε σοβαρά να δημιουργήσουμε και πάλι ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας της Επιτροπής Juncker και είναι η απάντησή της στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα τον περασμένο Μάιο. Η δέσμη των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο εκλεγείς πρόεδρος, η οποία που θα εφαρμοστεί σε περίοδο τριών ετών αναμένεται ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα των επενδύσεων. Θα συνεργαστώ στενά με τον ορισθέντα Αντιπρόεδρο Katainen προκειμένου να διασφαλίσω ότι η εν λόγω δέσμη μέτρων θα έχει ταχύ και διαρκή αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.


Θεωρώ ότι απαιτείται δράση σε δύο συμπληρωματικά μέτωπα: (i) τόνωση της ικανότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας να απορροφά νέες επενδύσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η ταχεία ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς σε ορισμένους τομείς που έχουν καθοριστική σημασία για τη μελλοντική ανάπτυξη: ενέργεια, κλίμα και ψηφιακή οικονομία. Μια Ένωση των Κεφαλαιαγορών - ένα σχέδιο που θα είναι υπό την ηγεσία του ορισθέντος Επιτρόπου Hill - είναι απαραίτητη και για τα 28 κράτη μέλη. Ειδικότερα, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς κεφαλαίων, η οποία είναι μια από τις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής, εξαρτάται από τη διοχέτευση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις εντός της ΕΕ. Στις περιπτώσεις στις οποίες οι δημόσιοι πόροι είναι απαραίτητοι για την έναρξη επενδύσεις ή για να λειτουργήσουν ως καταλύτες για επενδύσεις, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη δανειοδοτική ικανότητα (ΕΤΕπ) και τη συμμετοχή σε μετοχικό κεφάλαιο (ΕΤΕ). Θα βοηθήσω τους συναδέλφους μου Επιτρόπους να ολοκληρώσουν αυτά τα στρατηγικά καθήκοντα εάν το Κοινοβούλιο με τιμήσει με την εμπιστοσύνη του.


5. Φορολογική πολιτική


Ως Επίτροπος αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική της ΕΕ, ποια περαιτέρω μέτρα σχεδιάζετε προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το σχέδιο δράσης για την ενισχυμένη καταπολέμηση της φοροαπάτης, της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και οι συστάσεις σχετικά με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και τους φορολογικούς παραδείσους; Όσον αφορά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας, τα κράτη μέλη έχουν τώρα εκφράσει σαφή επιθυμία να προχωρήσουν πιο πέρα από τα σημερινά επίπεδα συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάτμηση της εσωτερικής αγοράς. Πώς θα εξασφαλίσει η Επιτροπή μια συνεπή προσέγγιση στην κλίμακα ολόκληρης της ΕΕ και πώς θα συντονίσει τις ενέργειες των κρατών μελών; Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την ανάγκη σύγκλισης των φορολογικών συστημάτων στην ΕΕ;


Ως πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, συμμετείχα ενεργά στην ανάπτυξη του υπάρχοντος φορολογικού θεματολογίου, και θα συνεχίσω να το πράττω με την ίδια αποφασιστικότητα ως Επίτροπος. Πρόκειται για μια βασική πολιτική για τις οικονομίες μας, τις εταιρείες μας καθώς και για τους πολίτες μας. Θα ακολουθήσω δύο κατευθυντήριες αρχές κατά τη συνεργασία μου με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους: αποτελεσματικότητα και δίκαιη αντιμετώπιση. Ελπίζω ότι μπορώ να βασίζομαι στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διατήρηση της πολιτικής δυναμικής στο θέμα αυτό.


Η ανάγκη για πιο δίκαιη εταιρική φορολόγηση αποτελεί φλέγον ζήτημα και θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου. Όπως αναφέρεται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του εκλεγέντος Προέδρου Juncker, η συνέχιση της καταπολέμησης της φοροαπάτης, της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, καθώς και η αντιμετώπιση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς κερδών, μεταξύ άλλων και στην ψηφιακή οικονομία, πρέπει να είναι ο αταλάντευτος στόχος, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στις σχέσεις μας με τους διεθνείς εταίρους. Αυτό είναι βασικό στοιχείο για την εμπιστοσύνη και την εύρυθμη λειτουργία των οικονομιών μας.


Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου ως Επιτρόπου, θα εξασφαλίσω την παγίωση των προόδων που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Επιτροπής του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, η αναθεώρηση της οδηγίας για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες για την πρόληψη ρυθμίσεων υβριδικών δανείων πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, ενώ οι εργασίες σχετικά με τα καθεστώτα κατά των καταχρήσεων πρέπει να μετατραπούν σε νομοθεσία της ΕΕ. Η πρόταση για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) πρέπει να επανέλθει στο επίκεντρο. Όχι μόνο προσφέρει σημαντική απλούστευση για τις επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει δυνητικά ισχυρό μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η φορολόγηση μιας όλο και περισσότερο ψηφιοποιημένης οικονομίας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση και απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή. Η εκ μέρους των εταιρειών χειραγώγηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ελαχιστοποίηση της φορολογικής βάσης τους πρέπει να αντιμετωπιστεί πλήρως. Σκοπεύω να διεξαγάγω μια ειλικρινή συζήτηση με τα κράτη μέλη σχετικά με τα θέματα αυτά.


Στο εξωτερικό της ΕΕ, θα εργαστώ ενεργά για την «εξαγωγή» των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης διεθνώς. Όταν μια συναινετική προσέγγιση λειτουργεί, θα πρέπει να την εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα. Οι συζητήσεις με την Ελβετία για την κατάργηση των αθέμιτων εταιρικών φορολογικών καθεστώτων ήταν επιτυχημένες, και θα υποστήριζα την έναρξη παρόμοιου διαλόγου με άλλες τρίτες χώρες. Αυτό είναι βασικό για την επόμενη θητεία.


Το 2015, προτίθεμαι να υποβάλω έκθεση για την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων σχετικά με τους «φορολογικούς παραδείσους» και τον «επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό». Αυτή θα είναι η στιγμή για να αποφασιστεί ποια περαιτέρω μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία των φορολογικών βάσεων των κρατών μελών από επιζήμια καθεστώτα, με συντονισμένο τρόπο, καθώς και να παρακολουθείται η πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.


Το νέο παγκόσμιο πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών σημαίνει στην πράξη το τέλος του τραπεζικού απορρήτου και αναμένεται ότι θα φέρει μια νέα εποχή συνεργασίας και διαφάνειας μεταξύ των φορολογικών αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ των κρατών μελών, πρέπει να εφαρμοστεί μέσω ενός στιβαρού νομικού πλαισίου της ΕΕ, το οποίο θα δημιουργήσει η αναθεωρημένη οδηγία για τη διοικητική συνεργασία. Μετά την έγκρισή της, θα ασκήσω πίεση για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής σε όλα τα κράτη μέλη. Η θέσπιση ενός πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ είναι η μόνη δυνατότητα για να εξασφαλιστεί αυτομάτως η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η συμβατότητα με τις τέσσερις ελευθερίες και ο σεβασμός των άλλων σχετικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η προστασία των δεδομένων.


Ωστόσο, κανένα νομικό ή τεχνικό εργαλείο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών. Τα τελευταία είναι αναγκαίο να πραγματοποιήσουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα τους κατά των παράνομων δραστηριοτήτων, και να ξεκινήσουν την οικοδόμηση κλίματος αμοιβαίας πίστης και συνεργασίας. Από την πλευρά μου, προτίθεμαι να διευκολύνω αυτή την αλλαγή νοοτροπίας με κάθε δυνατό μέσο.


Η πρόσθετη σύγκλιση των φορολογικών συστημάτων στην ΕΕ προσφέρει ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Θα θεωρούσα μια συντονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ ως ευκαιρία για τις οικονομίες των κρατών μελών, και όχι ως απειλή. Πρώτον, μια συνολική προσέγγιση της ΕΕ μπορεί να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη για τους στόχους της ΟΝΕ. Η στρατηγική μας για την ανάπτυξη και την απασχόληση θα πρέπει να ενισχυθεί με αποτελεσματική μετατόπιση φόρων, όπως συνιστάται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Δεύτερον, η εσωτερική αγορά θα ωφεληθεί αναμφίβολα από πρωτοβουλίες όπως η ανάπτυξη συντονισμένης καταπολέμησης της διπλής φορολογίας, δράσεις προσανατολισμένες προς τους πολίτες (για την φορολόγηση της κληρονομιάς ή τους διασυνοριακούς εργαζόμενους, για παράδειγμα) και η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις. Τρίτον, μόνον η ΕΕ και τα κράτη μέλη της από κοινού μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ανάγκη ενίσχυσης της ποιότητας των φορολογικών συστημάτων και να εξασφαλίσουν το θεμιτό ανταγωνισμό και την ισότιμη μεταχείριση που θα διαφυλάξουν το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο μας. Θα ήθελα να εργαστώ προς την κατεύθυνση της θέσπισης του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του συστημικού κινδύνου και, ως εκ τούτου, της πιθανότητας μελλοντικών κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η πλήρης φορολογική εναρμόνιση δεν είναι αναγκαία, αλλά η αύξηση της σύγκλισης των φορολογικών συστημάτων με ομόφωνα συμφωνηθείσες λύσεις της ΕΕ αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

 
 
   
Flickr: Παρουσίαση διαφανειών Hearings of candidate commissioners: Maroš Šefčovič under scrutiny at the European Parliament
Προηγούμενες ακροάσεις