Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

NOT FOUND !Cecilia Malmström

Ακρόαση

 

Cecilia Malmström

Χαρτοφυλάκιο: Εμπόριο
 
Ημέρα 1 , Δευτέρα 29 Σεπτέμβριος 2014 - 14:30 , Βρυξέλλες, 4Q2  
 
Υπεύθυνη για την ακρόαση
 Αρμόδια για την ακρόαση  Συμμετέχει στην ακρόαση
 
Ερωτήσεις / απαντήσεις
 
1. Γενική επάρκεια, προσήλωση στην ευρωπαϊκή ιδέα και προσωπική ανεξαρτησία

Ποιες πλευρές των προσωπικών σας προσόντων και της εμπειρίας σας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάδειξή σας σε Επίτροπο και την προώθηση του ευρωπαϊκού γενικού συμφέροντος, ιδίως στον τομέα για τον οποίο θα είστε υπεύθυνη; Ποιο είναι το κίνητρό σας; Πώς θα συμβάλετε στην προώθηση της στρατηγικής ατζέντας της Επιτροπής;


Ποιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας μπορείτε να δώσετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πώς θα εξασφαλίσετε ότι οποιεσδήποτε παρελθούσες, τρέχουσες ή μελλοντικές σας δραστηριότητες δεν θέτουν εν αμφιβόλω την εκτέλεση των καθηκόντων σας εντός της Επιτροπής;


Αφιέρωσα τα 25 τελευταία χρόνια της ζωής μου δουλεύοντας πάνω σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Προτού να αναλάβω τα καθήκοντα Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, διετέλεσα για επτά χρόνια μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τριάμισι χρόνια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας.


Σε μεγάλο βαθμό, τα κίνητρά μου για την ανάληψη όλων αυτών των καθηκόντων έχουν τις ρίζες τους στις εμπειρίες μου σε νεαρή ηλικία. Μεγάλωσα στη Γαλλία και από παιδί είχα τη δυνατότητα να αποκτήσω φίλους από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Από νωρίς διαπίστωσα ότι πολλοί από τους φίλους μου στο σχολείο είχαν παρελθόν διαφορετικό από το δικό μου, με παππούδες και άλλους συγγενείς θαμμένους κάτω από τους άσπρους σταυρούς των νεκροταφείων που επισκέφθηκα με τους γονείς μου στη Νορμανδία και στην Αλσατία. Νομίζω ότι εκείνα τα χρόνια συνειδητοποίησα περισσότερο ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία δεν ήταν παντού τόσο ειρηνική όσο εκείνη της Σουηδίας. Έζησα επίσης ένα διάστημα στη Βαρκελώνη και την Καταλονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80, κατά το οποίο συνειδητοποίησα τις φρικαλεότητες του καθεστώτος του Φράνκο και τη σημασία της ένταξης της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Όλα αυτά συνέβαλαν στην ισχυρή δέσμευσή μου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Ξεκίνησα την επαγγελματική μου ζωή ως πανεπιστημιακός, διεξάγοντας έρευνα στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής και διδάσκοντας το ίδιο αντικείμενο στο πρόγραμμα ευρωπαϊκών σπουδών του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Η διδακτορική διατριβή μου στις πολιτικές επιστήμες ήταν πάνω στην ευρωπαϊκή πολιτική. Υπήρξα επίσης ένα από τα δημόσια πρόσωπα που συμμετείχαν στην εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο σουηδικό δημοψήφισμα για την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ το 1994.


Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1999 έως το 2006, επικεντρώθηκα στις εξωτερικές υποθέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς και τα συνταγματικά θέματα. Για δύο χρόνια διετέλεσα επίσης μέλος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO). Ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, ανέλαβα κατά κύριο λόγο την προετοιμασία και τον συντονισμό της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ το 2009, αν και στο χαρτοφυλάκιό μου περιλαμβάνονταν και άλλα οριζόντια θέματα. Ως προτεραιότητά μου έθεσα τη διεξαγωγή διαλόγου με τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών και τους τοπικούς συμβούλους, με σκοπό να προωθήσω τον διάλογο για τα ευρωπαϊκά θέματα.


Ως Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αφιέρωσα τα προηγούμενα πέντε χρόνια στη διατήρηση της Ευρώπης ανοιχτής και ασφαλούς. Αυτό περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στον τομέα της ασφάλειας, ενέτεινα τον αγώνα μας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως την εμπορία ανθρώπων, την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, τη διαφθορά, ενώ προσπάθησα να φέρω την Ευρώπη πιο κοντά στον αγώνα μας για την πρόληψη της τρομοκρατίας.


Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινού μέλλοντος. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου, θα είναι τιμή για μένα να φέρω αποτελέσματα στον τομέα του εμπορίου σε συνεργασία με τους συναδέλφους Επιτρόπους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και τα κράτη μέλη.


Κατά τη θητεία μου ως Ευρωπαίας Επιτρόπου, καθώς και ως υπουργού και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προηγουμένως, οι οικονομικές και οργανωτικές μου ρυθμίσεις εξετάστηκαν ενδελεχώς. Γνωρίζω καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις για έναν Επίτροπο και έχω συμπληρώσει τη δήλωση συμφερόντων. Επίσης γνωρίζω καλά τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη Συνθήκη σχετικά με τα δεοντολογικά πρότυπα, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα, με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα και είμαι αποφασισμένη να τηρήσω πλήρως. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να αποφύγω οποιαδήποτε στάση ή κατάσταση που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητά μου και την ανεξαρτησία μου ως Επιτρόπου. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου θα τηρήσω απόλυτα τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων.

 
 
2. Διαχείριση του χαρτοφυλακίου και συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πώς εκτιμάτε τον ρόλο σας ως μέλους του Σώματος των Επιτρόπων; Από ποια άποψη θεωρείτε ότι είστε υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στο Κοινοβούλιο για τις ενέργειές σας και τις ενέργειες των υπηρεσιών σας;


Ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις είστε διατεθειμένη να αναλάβετε σε σχέση με τη διευρυμένη διαφάνεια, την αυξημένη συνεργασία και την αποτελεσματική επακολούθηση των θέσεων του Κοινοβουλίου και των αιτημάτων για νομοθετικές πρωτοβουλίες; Προκειμένου για σχεδιασμένες πρωτοβουλίες ή διαδικασίες εν εξελίξει, είστε διατεθειμένη να παρέχετε στο Κοινοβούλιο πληροφορίες και έγγραφα επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο;


Εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου, ο ρόλος μου ως Επιτρόπου υπεύθυνης για τα θέματα του εμπορίου θα είναι να αναλάβω πλήρως την ευθύνη για τις δραστηριότητες, τις προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβω, με την επιφύλαξη της αρχής της συλλογικότητας. Αν και θα αφοσιωθώ στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, θεωρώ επίσης απαραίτητο να παρακολουθώ προσεκτικά τις εργασίες και των άλλων μελών τη Επιτροπής.


Χαιρετίζω τη φιλοδοξία του εκλεγμένου Προέδρου κ. Jean-Claude Juncker να καταρρίψει τα όρια μεταξύ των διαφόρων τομέων πολιτικής της Επιτροπής. Κατά τη θητεία μου ως Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, είχα αναλάβει να εντείνω τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών της Επιτροπής. Πρωτοβουλίες όπως η στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας και η στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, έχουν οδηγήσει στη συνεργασία πολλών ΓΔ της Επιτροπής με την ΕΥΕΔ. Προσβλέπω με χαρά στη διεύρυνση αυτής της προσέγγισης μέσα από τον νέο μου ρόλο, σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής/Αντιπρόεδρο κ. Mogherini (ΥΕ/ΑΕ) και τον υποψήφιο Αντιπρόεδρο κ. Katainen. Το εμπόριο αποτελεί ένα χαρτοφυλάκιο όπου θα πρέπει να συνεργαστούν διάφοροι τομείς της πολιτικής για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.


Δεσμεύομαι επίσης, εφόσον επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου, σε τακτική, καρποφόρα και εποικοδομητική συνεργασία ιδίως με την επιτροπή διεθνούς εμπορίου (ΙΝΤΑ), αλλά και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γενικά. Γνωρίζω καλά ότι αυτό επιβάλλει την παρουσία μου τόσο στις συνεδριάσεις της επιτροπής όσο και της ολομέλειας. Έχοντας διατελέσει Επίτροπος για σχεδόν πέντε χρόνια καθώς και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επτά χρόνια, διαθέτω ευρύ δίκτυο και γνωρίζω καλά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιστεύω ότι διαθέτω επίσης βαθιά κατανόηση των αναγκών του. Ως Επίτροπος και πολιτικά υπεύθυνη, θα επιδιώξω τη διαφάνεια κατά τη συνεργασία μεταξύ του ιδιαίτερου γραφείου μου και της Γενικής Διεύθυνσης, καθώς και με άλλους συναδέλφους και τις αντίστοιχες ΓΔ και το προσωπικό τους.


Η ανάγκη για δημοκρατικό έλεγχο της εμπορικής πολιτικής είναι ισχυρή. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα μπορούν να διαδραματίσουν τους δικούς τους ρόλους σε αυτόν τον τομέα. Η συμφωνία-πλαίσιο αποτελεί μια καλή βάση για τη διαφάνεια και την πληροφόρηση μεταξύ της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου. Προτίθεμαι να συζητήσω με την επιτροπή διεθνούς εμπορίου πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαφάνεια και την πρόσβαση - βλ. σχετικά και την απάντησή μου στην ερώτηση 3.


Σε ευρύτερο πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές εκλογές αυτού του έτους έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι είναι επείγουσα ανάγκη να συμμετέχουν οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η διαφάνεια αποτελεί βασικό στοιχείο για την απόκτηση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης. Ως Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας, οι τακτικές και εκτεταμένες επαφές με την κοινωνία των πολιτών έχουν καταστεί απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς μου. Ως ευρωβουλευτής και ως υπουργός, υποστήριξα ενεργά τον διάλογο με το κοινό, ιδιαίτερα με τους φοιτητές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους των συνδικάτων αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Σκοπεύω να συνεχίσω με αυτόν τον τρόπο εργασίας, ειδικά όταν βλέπω πως το εμπόριο είναι ένας τομέας στον οποίο η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει ότι εξετάζονται οι ανησυχίες των ομάδων συμφερόντων, τόσο των κοινωνικών εταίρων όσο και της κοινωνίας των πολιτών.


Αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως δεσμεύθηκε και ο ίδιος ο εκλεγμένος Πρόεδρος κ. Juncker στις πολιτικές του κατευθυντήριες γραμμές – και παραθέτω –, «η Επιτροπή θα διαπραγματευτεί μία εύλογη και ισορροπημένη εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο πνεύμα αμοιβαίων οφελών και διαφάνειας.» Τόνισε ότι «τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ασφάλεια, την υγεία, την κοινωνική μέριμνα και την προστασία των δεδομένων ή την πολιτιστική μας ποικιλομορφία [δεν θα θυσιαστούν] στο βωμό του ελεύθερου εμπορίου. Και κατέστησε σαφές ότι «δεν θα δεχτεί να περιορίζεται η δικαιοδοσία των δικαστηρίων στα κράτη μέλη της ΕΕ από ειδικά καθεστώτα για διαφορές επενδυτών. Το κράτος δικαίου και η αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου πρέπει να εφαρμόζονται και σε αυτό το πλαίσιο». Υποστηρίζω πλήρως την προσέγγιση του εκλεγμένου Προέδρου και θα εργαστώ σε αυτό το πνεύμα στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν το θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.


Ως μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπήρξα ένα από τα βασικά πρόσωπα που εκπόνησαν τον κανονισμό 1049/2001 για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα. Στο πλαίσιο του ρόλου μου ως Επιτρόπου, έχω θέσει ως στόχο να δημοσιοποιώ μεγάλα κομμάτια της αλληλογραφίας μου στην ιστοσελίδα της Επιτροπής. Στην επιστολή περί της αποστολής του, ο εκλεγμένος Πρόεδρος κ. Juncker έγραψε «Αναμένω από όλους μας, να δημοσιοποιούμε στις ιστοσελίδες μας όλες τις επαφές και τις συναντήσεις μας με επαγγελματικούς οργανισμούς και αυτοαπασχολούμενα άτομα για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με τη χάραξη και την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ». Αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να συνεχίσω να πράττω στον νέο μου ρόλο. Η διαφάνεια, η διοικητική μεταρρύθμιση και η χρηστή διακυβέρνηση αποτελούν αξίες και ζητήματα που υπερασπίστηκα σε όλο τον πολιτικό μου βίο και είμαι πεπεισμένη ότι η διαφάνεια οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ενισχυμένη λογοδοσία.


Όσον αφορά την αντιμετώπιση των θέσεων και των αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εφαρμόσω τα όσα προβλέπει η συμφωνία-πλαίσιο και, στους τομείς της αρμοδιότητάς μου, θα διασφαλίσω ότι η Επιτροπή θα αποκρίνεται στα κοινοβουλευτικά ψηφίσματα ή αιτήματα που υποβάλλονται βάσει του άρθρου 225 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ εντός 3 μηνών από την ψήφιση/υποβολή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζω και προσυπογράφω τη δέσμευση που ανέλαβε ο εκλεγμένος Πρόεδρος κ. Juncker ότι η επόμενη Επιτροπή θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις νομοθετικές εκθέσεις πρωτοβουλίας.


Πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογο για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, να δείξουμε τι κάνουν οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες και να αποδείξουμε πώς τα θέματα της ατζέντας της ΕΕ ωφελούν άμεσα τους πολίτες, ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να ενταχθεί στις συζητήσεις που διεξάγονται στο εσωτερικό των κρατών μελών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον τομέα του εμπορίου, έναν τομέα στον οποίο έχουν εγερθεί ανησυχίες, συνήθως λόγω παρανοήσεων των στόχων της πολιτικής, και πρέπει να αντιμετωπιστούν.


Μια τέτοια προσέγγιση αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, τον μόνο τρόπο για να αυξηθεί η νομιμοποίηση της Ένωσης. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου ως Επιτρόπου, θα εργαστώ για να βελτιώσω περαιτέρω τη «φιλικότητα προς το χρήστη» των προτάσεων και των αποφάσεων της ΕΕ. Επίσης, θα συνεχίσω να διεξαγάγω διάλογο με το ευρύ κοινό και την κοινωνία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη.

 
 
Ερωτήσεις από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

3. Διοργανικές πτυχές συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε έγγραφα διαπραγμάτευσης


α) Πρόσβαση σε πληροφορίες


Με ποιον τρόπο δεσμεύεται επισήμως η ορισθείσα Επίτροπος να τηρεί την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (INTA) πλήρως ενήμερη ανά πάσα στιγμή, και ιδίως κατόπιν αιτήματος της INTA, σχετικά με τις γενικές πτυχές της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, όπως η κατάσταση προόδου κάθε εμπορικής και επενδυτικής διαπραγμάτευσης της οποίας η ΕΕ αποτελεί μέρος, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων του ΠΟΕ, των υπουργικών διασκέψεων του ΠΟΕ και των υποθέσεων κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων;


Δεσμεύεται επισήμως η ορισθείσα Επίτροπος να επιτρέπει την πρόσβαση όλων των μελών της Επιτροπής INTA σε όλα τα εμπιστευτικά και υποκείμενα σε περιορισμούς έγγραφα διαπραγμάτευσης που λαμβάνει το Συμβούλιο ιδίως υπό το φως της απόφασης του Δικαστηρίου της 3ης Ιουλίου 2014 (υπόθεση C-350/12);


Καθ’ όλη την πολιτική μου ζωή – ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως υπουργός και ως Επίτροπος – ήμουν πάντα σθεναρή υποστηρικτής της σημασίας της διαφάνειας. Επίσης, πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη για δημοκρατικό έλεγχο της εμπορικής πολιτικής. Τούτο ισχύει για κάθε πτυχή της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του φιλόδοξου πολυμερούς και διμερούς διαπραγματευτικού θεματολογίου. Θεωρώ ότι οι πρακτικές που καθιερώθηκαν από τον προκάτοχό μου, καθώς και από τη ΓΔ Εμπορίου, έχουν βοηθήσει στο να τηρούμε το Κοινοβούλιο ενήμερο σχετικά με τις εξελίξεις στην εμπορική πολιτική. Έχουν επιτρέψει τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Κοινοβούλιο να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στον τομέα του εμπορίου και έχουν οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα πολιτικής.


Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου, θα συνεχίσω και θα εξελίξω, όπου χρειαστεί, τις πρακτικές αυτές τα προσεχή χρόνια.


Σκοπεύω να σας κρατώ ενήμερους συμμετέχοντας ενεργά και τακτικά στις εργασίες σας, είτε πρόκειται για τις εργασίες σας εντός της επιτροπής διεθνούς εμπορίου είτε εντός της ολομέλειας. Είμαι έτοιμη να συμμετέχω σε τακτική βάση στην επιτροπή ΙΝΤΑ για να σας ενημερώνω για τις εξελίξεις στην εμπορική πολιτική. Το ίδιο ισχύει και για τους ανώτερους υπαλλήλους μου, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρίστανται τακτικά, και όταν είναι απαραίτητο, στην επιτροπή ΙΝΤΑ ή σε ανεπίσημες συναντήσεις, όπως σε ανεπίσημες τεχνικές συναντήσεις, σε ειδικές ενημερωτικές συσκέψεις ή στις ομάδες παρακολούθησης.


Όσον αφορά τις ομάδες παρακολούθησης της επιτροπής ΙΝΤΑ, πιστεύω ότι η πρακτική που καθιερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP), να ενημερώνει την ομάδα παρακολούθησης της TTIP πριν και μετά από κάθε γύρο από διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να επεκταθεί σε έναν ευρύτερο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων.


Όσον αφορά τις υπουργικές διασκέψεις του ΠΟΕ, είμαι υπέρ της συνέχισης της επιτυχημένης πρακτικής της συμπερίληψης, όπου είναι εφικτό, μελών του Κοινοβουλίου στην αποστολή της ΕΕ στις υπουργικές διασκέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Όσον αφορά την ανταλλαγή γραπτών πληροφοριών με το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μοιράζεται όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την εμπορική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις και κοινοποιούνται στην επιτροπή εμπορικής πολιτικής του Συμβουλίου. Ωστόσο, οι ακριβείς όροι για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας τέτοιων πληροφοριών, όταν πρόκειται για ευαίσθητα και/ή διαβαθμισμένα έγγραφα, θα πρέπει να διευκρινιστούν. Υπό τον όρο ότι μπορούμε να ανταλλάσσουμε τέτοιες απόρρητες πληροφορίες με κατάλληλο τρόπο, και αυτό να υποστηρίζεται από κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση αυθαίρετης κοινολόγησης των ίδιων των εγγράφων ή του περιεχομένου τους, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όλα τα μέλη της επιτροπής ΙΝΤΑ θα μπορούν να συμβουλευτούν τα έγγραφα αυτά. Οι ακριβείς όροι θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία-πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.


Στον τομέα της εμπορικής άμυνας, στον οποίο η Επιτροπή έχει συγκεκριμένο εκτελεστικό ρόλο, είμαι έτοιμη να τηρώ το Κοινοβούλιο πλήρως ενήμερο σχετικά με τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα πολιτικής. Ωστόσο, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις λεπτομέρειες συγκεκριμένων ερευνών θα πρέπει να συνυπολογίζει τους διαφορετικούς μας ρόλους καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη διεξαγωγή ερευνών για τα μέσα εμπορικής άμυνας (MEA) και την εφαρμογή των μέτρων ΜΕΑ, ιδίως όσον αφορά την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών και την προστασία των δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων μερών.


β) Προσωρινή εφαρμογή


Δεσμεύεται επισήμως η ορισθείσα Επίτροπος να μη ζητεί την προσωρινή εφαρμογή εμπορικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των περί εμπορίου κεφαλαίων των συμφωνιών σύνδεσης, προτού δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έγκρισή του για τις συμφωνίες αυτές;


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών έχει αναπτυχθεί μια πρακτική να μην εφαρμόζονται προσωρινά πολιτικά σημαντικές εμπορικές συμφωνίες προτού δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευκαιρία να δώσει τη συγκατάθεσή του.  Αυτό ίσχυσε για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Κορέα, την πολυμερή εμπορική συμφωνία με την Κολομβία και το Περού, και τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής.


Αν και η εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή ασκείται από το Συμβούλιο και όχι από την Επιτροπή, συμφωνώ πως αυτή η πρακτική θα πρέπει να συνεχιστεί. Είμαι διατεθειμένη, όταν προτείνονται αποφάσεις για την υπογραφή πολιτικά σημαντικών εμπορικών συμφωνιών που εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μου, να ζητώ από το Συμβούλιο να καθυστερεί την προσωρινή εφαρμογή τους έως ότου δώσει τη συγκατάθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, χρειαζόμαστε κάποια ευελιξία στην εφαρμογή τέτοιων πρακτικών, καθώς θα υπάρχουν πάντα περιπτώσεις όπου το επείγον ενός συγκεκριμένου φακέλου ή ο τεχνικός του χαρακτήρας καθιστά αδικαιολόγητη μια καθυστέρηση της εφαρμογής του αναμένοντας τη συγκατάθεση του ΕΚ. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η προσωρινή εφαρμογή των συμφωνιών σύνδεσης με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, αφενός, και των ιδιαιτέρως τεχνικών μέτρων όπως η προσαρμογή των διεθνών συμφωνιών μας ως αποτέλεσμα της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.


Όπως και να έχει, σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνω να ενημερώνω τον πρόεδρο της επιτροπής ΙΝΤΑ και να ζητώ τη γνώμη του σχετικά με τέτοιες ενέργειες.


γ) Προσωρινό σχέδιο εντολής


Πώς προτίθεται η ορισθείσα Επίτροπος να επιτύχει την πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο προπαρασκευαστικό έργο που προηγείται της έγκρισης του προσωρινού σχεδίου εντολής για εμπορικές και επενδυτικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες; 


Στη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να τηρεί το Κοινοβούλιο άμεσα και πλήρως ενήμερο σε κάθε στάδιο των διαπραγματεύσεων και της σύναψης διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης της Επιτροπής να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, και συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού διαπραγματευτικών οδηγιών. Είμαι έτοιμη να ανανεώσω αυτή τη δέσμευση και να διασφαλίσω ότι θα ενημερώνεστε έγκαιρα κάθε φορά που η Επιτροπή προτίθεται να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις.


Σε κάθε περίπτωση, δεδομένων των εντατικών επαφών που προσδοκώ να έχω μαζί σας, είναι απίθανο να βρεθείτε προ απροόπτου, αφού θα είστε ενήμεροι από τα πρώτα στάδια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας που οδηγεί σε νέες διαπραγματεύσεις, όπως διερευνητικές μελέτες και εκτιμήσεις αντικτύπου. Τα έγγραφα που σχετίζονται με τέτοιες διαδικασίες θα κοινοποιούνται τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο με τον συνήθη τρόπο. Αυτό θα επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να δώσει έγκαιρα τη γνώμη του πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε τόσο η Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο να μπορούν να λάβουν δεόντως υπόψη τις εν λόγω απόψεις.


Ασφαλώς, η Επιτροπή θα συνεχίσει να κοινοποιεί στο Κοινοβούλιο την όποια σύσταση υποβάλει στο Συμβούλιο για να το εξουσιοδοτήσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, καθώς και το προσχέδιο διαπραγματευτικών οδηγιών που τις συνοδεύει. Αυτό θα δώσει στην επιτροπή ΙΝΤΑ την ευκαιρία να σχολιάσει, είτε γραπτώς είτε σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με την Επιτροπή. Επίσης, θα παροτρύνω το Συμβούλιο να κοινοποιεί στο Κοινοβούλιο τυχόν διαπραγματευτικές οδηγίες που θα θεσπίζει ταυτόχρονα με την έγκριση της έναρξης εμπορικών και/ή επενδυτικών διαπραγματεύσεων.


4. Συνοχή των πολιτικών


Από τη δική σας οπτική γωνία και δεδομένων των αρμοδιοτήτων σας, πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε τη συνεκτικότητα της εμπορικής πολιτικής με άλλες εξωτερικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της θέσεως όρων και της επιβολής; Στο πλαίσιο αυτό, ποια στρατηγική προτείνετε προκειμένου να αναζωογονηθεί ο πολυμερής χαρακτήρας του διεθνούς εμπορίου;


Στην επιστολή του περί της αποστολής μας, ο εκλεγμένος Πρόεδρος κ. Juncker επιμένει να εργάζεται η Επιτροπή σαν ομάδα και να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των χαρτοφυλακίων για τη δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ξεκάθαρα αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπει να αναγνωσθεί σε συνδυασμό με τις Συνθήκες, οι οποίες απαιτούν η εξωτερική δράση της Ένωσης να κατευθύνεται από τις αρχές που ενέπνευσαν τη δική της δημιουργία.


Γνωρίζω πολύ καλά και προσωπικά συμφωνώ με τις αξίες και τις αρχές που καθορίζονται στις Συνθήκες.


Μερικές από αυτές χαρακτηρίζουν άμεσα τη μορφή και το περιεχόμενο της εμπορικής πολιτικής μας, όπως για παράδειγμα: «προώθηση διεθνούς συστήματος που θεμελιώνεται στην ενισχυμένη πολυμερή συνεργασία»· «προώθηση της ενσωμάτωσης όλων των χωρών στην παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων και μέσω της προοδευτικής κατάργησης των περιορισμών του διεθνούς εμπορίου». Αλλά και άλλοι στόχοι και αρχές παραμένουν πολύ επίκαιροι/-ες: ευρωπαϊκές αξίες, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη και σταθερότητα, προστασία του περιβάλλοντος, παροχή βοήθειας σε πληθυσμούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όλα αυτά θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην εμπορική πολιτική μας. Στο τρέχον πλαίσιο της εργασίας μου ως Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων έχω δει ότι το εμπόριο είναι σημαντικό εργαλείο όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης εξαιτίας της φτώχειας.


Οι υφιστάμενες πολιτικές και συμφωνίες μας αντανακλούν ήδη αυτούς τους δεσμούς και όρους.


Υπό το ενωσιακό καθεστώς για ένα σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) για παράδειγμα, οι προτιμήσεις μπορούν να αποσυρθούν σε περιπτώσεις σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπό το σύστημα ΣΓΠ+, διατίθενται πρόσθετες προτιμήσεις ως θετικό κίνητρο για χώρες που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις και εφαρμόζουν συγκεκριμένες βασικές διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρηστή διακυβέρνηση.


Τώρα, στις διμερείς μας συμφωνίες δίνουμε πάντα ιδιαίτερη προσοχή στη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο στη φάση της διαπραγμάτευσης, με την εκπόνηση εκτίμησης αντικτύπου στην αειφορία, όσο και στο πραγματικό περιεχόμενο, με ισχυρά κεφάλαια για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπου διασφαλίζουμε ότι οι εταίροι μας αναλαμβάνουν δεσμευτικές και εφαρμοστέες υποχρεώσεις για τον σεβασμό των προτύπων προστασίας του περιβάλλοντος και των προτύπων εργασίας. Σκοπεύω να συνεχίσω αυτή την πρακτική, να παρακολουθώ προσεκτικά την εφαρμογή αυτών των κεφαλαίων από τους εμπορικούς μας εταίρους, και να συζητώ τα θέματα αυτά στις τακτικές μου συναντήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Η σημερινή Επιτροπή έχει δείξει σαφώς ότι μπορεί να υιοθετήσει μία καλά συντονισμένη προσέγγιση απόκρισης, διευρύνοντας αυτούς τους βασικούς στόχους της εξωτερικής δράσης της ΕΕ στον τομέα της εμπορικής πολιτικής, όπως φαίνεται για παράδειγμα από τη συντονισμένη προσέγγιση για τις χώρες της νότια Μεσογείου, το σύμφωνο αειφορίας για το Μπανγκλαντές ή την πρόταση της Επιτροπής για έναν κανονισμό σχετικά με τα ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων.


Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του εκλεγμένου Προέδρου κ. Juncker, σκοπεύω να συνεργαστώ στενά με την ΥΕ/ΑΕ κ. Mogherini και άλλους συναδέλφους στο Σώμα για να μεγιστοποιήσουμε τη θετική συμβολή της εμπορικής πολιτικής στη στήριξη των γενικών προτεραιοτήτων μας και την αποφυγή τυχόν συγκρούσεων.


Η πολυμερής διάσταση παραμένει το υπόβαθρο των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών μας σχέσεων. Σκοπεύω να το θέσω ως μία από τις προτεραιότητές μου, όπως περιγράφω στην επόμενη απάντηση.


5. Προτεραιότητες και νομοθετικές πρωτοβουλίες


Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες και οι συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες – συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών πρωτοβουλιών - που θα αναλάβει η ορισθείσα Επίτροπος προκειμένου να διασφαλίσει ότι το εμπόριο δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Ατζέντα ΕΕ 2020, και πώς προτίθεται η ορισθείσα Επίτροπος να επιτύχει τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα αρχικά στάδια της διαδικασίας εκπόνησης των εν λόγω προτεραιοτήτων και πολιτικών ενεργειών;


Έχοντας κατά νου την ανάγκη για συνοχή των πολιτικών και την ικανότητά μας να χαράζουμε ολοκληρωμένες πολιτικές σε κάθε τομέα, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία προτεραιότητα της εμπορικής πολιτικής μας θα είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των εξωτερικών πηγών ανάπτυξης για τις θέσεις εργασίας μας και το αναπτυξιακό θεματολόγιο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε βιώσιμες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη για τους ευρωπαίους πολίτες, τις ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις. Αλλά θα διασφαλίσω επίσης ότι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί εις βάρος της συμβολής της εμπορικής μας πολιτικής στην ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ).


Μία προτεραιότητα θα είναι η επανεκκίνηση και ενίσχυση της πολυμερούς διάστασης - λόγω του ότι η ΕΕ έχει αναλάβει τη θεμελιώδη δέσμευση για πολυμερή συνεργασία και λόγω των οφελών που συνεπάγεται η εν λόγω ενέργεια για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μετά από σημάδια ελπίδας στο Μπαλί είμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, καθώς συγκεκριμένα μέλη του ΠΟΕ υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Μπαλί. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου, θα συνεχίσω να εργάζομαι εποικοδομητικά για μία πολυμερή εμπορική συμφωνία που θα ολοκληρώνει επιτυχώς το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχα και θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε σε νέα θέματα και προκλήσεις. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε τις δυσκολίες του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα ως ένα σημάδι ότι ολόκληρο το σύστημα του ΠΟΕ καταρρέει. Το έργο των τακτικών επιτροπών, η αναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής και η διευθέτηση διαφορών, παραμένουν σημαντικό κομμάτι της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης και έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιονδήποτε άλλο πολυμερή οργανισμό. Ασφαλώς η εποικοδομητική προσέγγιση της ΕΕ από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να διασφαλίσει ένα ισχυρό και λειτουργικό πολυμερές σύστημα – άλλες χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν κι αυτές το ρόλο τους.


Μία άλλη προτεραιότητα θα είναι προφανώς η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεών μας. Ιδίως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, λόγω του όγκου του ήδη υπάρχοντος εμπορίου, έχουν την ικανότητα να ανοίξουν νέους σημαντικούς αναπτυξιακούς ορίζοντες για την οικονομία της ΕΕ. Σε αυτή καθώς και σε άλλες συμφωνίες θα διασφαλίσω ότι θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο προστασίας της Ευρώπης για την ασφάλεια, την υγεία, την κοινωνική μέριμνα και την προστασία των δεδομένων, καθώς και η δέσμευσή μας για πολιτιστική πολυμορφία.


Οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αν και σημαντικές, δεν είναι το παν. Μια βασική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το πώς θα εδραιώσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Είναι σαφές ότι η οικονομική ανάπτυξη των εν λόγω χωρών μπορεί να μεταφραστεί σε ευρωπαϊκή ανάπτυξη μέσω της εμπορικής πολιτικής. Το ερώτημα είναι πώς θα διαρθρωθούν μία-μία οι σχέσεις μας μέσω ενός συνδυασμού διμερών, πλειομερών και πολυμερών σχέσεων.


Δεν θεωρώ ότι το έργο μας στις διμερείς και πλειομερείς συμφωνίες αντιτίθεται στο πολυμερές σύστημα - το βλέπω μάλλον ως ένα ενδιάμεσο στάδιο το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά στη Γενεύη. Ιδίως στον τομέα των νέων κανόνων που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις συμφωνίες σε τομείς που δεν καλύπτονται επί του παρόντος από τον ΠΟΕ, είναι σαφές για μένα ότι οι εν λόγω κανόνες μπορούν να αποτελέσουν τις συνεισφορές μας σε μια παγκόσμια συζήτηση για τη μελλοντική πολυμερή οικονομική διακυβέρνηση.


Η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας είναι ένα θέμα. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα φέρουν και αποτελέσματα - δηλαδή ότι οι επιχειρήσεις μας μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Τώρα έχουμε μία σειρά από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) σε ισχύ ή σε προσωρινή ισχύ ή που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ. Για τον λόγο αυτό σκοπεύω να επικεντρωθώ εντατικά στην εφαρμογή των εμπορικών μας συμφωνιών. Η στρατηγική της Ένωσης για την πρόσβαση στην αγορά έχει ήδη θέσει τη βάση για την καλή συνεργασία μεταξύ των οικονομικών φορέων, της Επιτροπής, των αντιπροσωπειών της ΕΕ, των κρατών μελών και των πρεσβειών τους ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ανοίξουν αγορές και να διασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Θα δώσω σε αυτό το έργο την πολιτική προσοχή που απαιτεί η οικονομική του σημασία.


Επίσης, σκοπεύω να συνεργαστώ με τον ορισθέντα υποψήφιο αντιπρόεδρο Katainen για να χρησιμοποιήσουμε την εμπορική πολιτική ως μέρος μια ισχυρής πολιτικής στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η Ευρώπη αποτελεί ήδη την πρώτη πηγή και αποδέκτη άμεσων ξένων επενδύσεων στον κόσμο, και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε πρωταρχικό προορισμό επενδύσεων χάρη στην ανοικτή, καλώς ρυθμισμένη και καινοτόμο οικονομία μας.


Θα συνεργαστώ επίσης στενά με την ΥΕ/ΑΕ κ. Mogherini, τον ορισθέντα Επίτροπο κ. Mimica και τον ορισθέντα Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο για να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με την Αφρική.


Όσον αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία, τα τελευταία χρόνια είχαμε μια γεμάτη ατζέντα, λόγω του ότι έπρεπε να προσαρμόσουμε τα εργαλεία της εμπορικής πολιτικής στη νέα πραγματικότητα της Συνθήκης της Λισαβόνας. Προτεραιότητά μου θα είναι η προώθηση της ολοκλήρωσης των νομοθετικών μέτρων που εκκρεμούν. Όσον αφορά νέες πρωτοβουλίες, η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει, κατά το δεύτερο μισό του 2015, προτάσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού για τον έλεγχο των εξαγωγών σε αγαθά διπλής χρήσης. Περαιτέρω πρωτοβουλίες ενδέχεται να εξεταστούν κατά τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο των γενικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής.


Σε κάθε στάδιο της εξέλιξης και της εφαρμογής της εμπορικής πολιτικής σκοπεύω να τηρώ το ΕΚ πλήρως ενήμερο και να διεξάγω σε τακτική βάση ανοικτό διάλογο μαζί σας σε αυτή την επιτροπή.


Θα συνεκτιμήσω τις γενικές προτεραιότητες της πολιτικής μας υπό το πρίσμα των προηγούμενων ανακοινώσεων σχετικά με την πολιτική και θα ακούσω τη δική σας διατύπωση νέων κατευθύνσεων.

 
 
   
Flickr: Παρουσίαση διαφανειών Hearings of candidate commissioners: Maroš Šefčovič under scrutiny at the European Parliament
Προηγούμενες ακροάσεις